VIDEO / Competitia Nationala de Descarcerare si Acordare a Primului Ajutor Calificat de la Timisoara a inceput in forta: Salvatorii se intrec in scenarii spectaculoase

In perioada 7 – 10 iulie 2025, Timisoara gazduieste cea de-a XI-a editie a Competitiei Nationale de Descarcerare si de Acordare a Primului Ajutor Calificat, un eveniment emblematic pentru pregatirea si evaluarea echipajelor de interventie in situatii de urgenta. Competitia se desfasoara sub egida Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si aduce in prim-plan profesionalismul, curajul si capacitatea de reactie a salvatorilor romani.

La editia din acest an participa cele mai bune echipe din 14 inspectorate judetene pentru situatii de urgenta, alaturi de echipe din cadrul Facultatii de Pompieri, Scolii de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu” Boldesti, dar si o echipa formata din voluntari ai ISU Timis.

Dimensiunea internationala a competitiei este consolidata prin participarea unei echipe din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, dar si a unei echipe din Republica Ceha, ceea ce transforma evenimentul intr-un veritabil schimb de bune practici intre profesionisti din mai multe state.

Competitia pune la incercare competentele de interventie ale echipelor participante in doua domenii esentiale: descarcerarea victimelor din accidente rutiere si acordarea primului ajutor calificat. Scenariile, atat simple cat si complexe, sunt create astfel incat sa reflecte cat mai fidel realitatea din teren, testand reactia rapida, precizia si coordonarea echipajelor.

Furtuna si Ro-alert, in prima zi

Astazi, salvatorii au fost supusi unor simulari variate – de la interventii in urma exploziilor si accidentelor rutiere, pana la situatii mai rare, dar la fel de periculoase, cum ar fi muscatura de vipera. Toate acestea au urmarit sa puna in evidenta capacitatea echipelor de a interveni eficient si profesionist in orice circumstanta, asa cum o fac si in misiunile reale, unde fiecare secunda conteaza.

Toate aceste scenarii si interventii simulate s-au desfasurat in ciuda furtunii care s-a abatut asupra orasului, cu avertizari Ro-alert de cod rosu de vijelii si rafale de vant de pana la 120km/h, fapt care a suspendat competitia mai bine de o ora.

In acest timp, pana la ora 18, pompierii timiseni aflati la datorie au intervenit pentru degajarea a 32 de copaci cazuti, 3 degajari de cabluri/fire cazute, 2 stalpi cazuti, 2 acoperisuri cazute, in Banloc si Urseni, 2 elemente de constructie si o tencuiala in Timisoara si Izvin, dar si materiale din lemn rasturnate pe carosabil. Efecte ale fenomenelor meteorologice avertizate s-au inregistrat in tot judetul, pe tot parcursul serii.

Un cadru riguros de evaluare

Asadar, competitia nationala are un scop clar: imbunatatirea continua a pregatirii salvatorilor. Evaluarea echipelor se realizeaza de catre un juriu specializat, in baza unui set de criterii stricte, menite sa reflecte standardele internationale in domeniul interventiilor de urgenta. Procesul de jurizare incurajeaza nu doar performanta in teren, ci si autoanaliza si perfectionarea constanta a tehnicilor si metodelor utilizate.

Evenimentul este mai mult decat un concurs – este o lectie de profesionalism, o oportunitate de invatare pentru participanti si un omagiu adus tuturor salvatorilor care, zi de zi, salveaza vieti in cele mai dificile conditii.

Acesta se va incheia pe 10 iulie, cand vor fi anuntate echipele castigatoare, iar performantele celor mai buni dintre cei buni vor fi recunoscute in mod oficial. Pana atunci, publicul si colegii de breasla pot urmari desfasurarea competitiei, un adevarat spectacol al curajului, priceperii si daruirii. (Diana Mihai)

 

Leave a Reply