In contextul modificarilor legislative iminente si de natura sa afecteze in mod substantial situatia deja dificila pe care o traverseaza sistemul judiciar, Curtea de Apel Timisoara subliniaza urmatoarele aspecte particulare privind activitatea sa:
In prezent, pe raza Curtii de Apel Timisoara indeplinesc conditiile legale pentru pensionare un numar de 45 de judecatori, din totalul de 294 de functii ocupate (dintre care, pana la finalul anului, 10 judecatori de la Tribunalul Caras-Severin din cei 12 judecatori aflati in activitate, instanta cea mai grav afectata in aceasta privinta).
Ca evolutie in timp a situatiei cererilor de iesire la pensie se poate observa ca daca in perioada de stabilitate legislativa 2010- 2016 media anuala era de 3/an, aceste cereri au cunoscut o crestere semnificativa din anul 2017 si pana in prezent, cu un maxim de 38 de cereri de pensionare atins in anul 2022 pe fondul discutiilor privind modificarile preconizate. Aceasta constatare denota impactul negativ al instabilitatii legislative si semnalul disuasiv perceput de magistratii aflati in activitate.
Aceeasi concluzie este sustinuta si de statistica efectuata la nivelul Tribunalului Arad unde s-a constatat ca in perioadele stabilitate legislativa, precum anul 2010, varsta medie de pensionare a judecatorilor aradeni era de 60 de ani, iar in 2016 aceasta a atins un maxim de 62 de ani, instabilitatea normativa din ultimii ani a generat o tendinta inversa. In anul 2021, varsta medie de pensionare la judecatori era de aproximativ 55 de ani. Ulterior, pe fondul initierii si adoptarii legislatiei care a modificat conditiile de pensionare, incepand cu anul 2022, varsta medie de pensionare a judecatorilor de la instantele aradene a scazut la aproximativ 53,5 ani.
Aceasta circumstanta se grefeaza pe o crestere accentuata a volumului de activitate al instantelor de judecata oricum subdimensionate la nivelul schemelor de personal in componenta judecatori-personal auxiliar.
Tribunalul Timis a furnizat exemplul unei incarcaturi medii 1000 de dosare pe an pentru fiecare judecator si grefier raportata la cele aproximativ 200 de zile lucratoare, ceea ce inseamna o medie de cinci dosare pe zi, fiecare dosar necesitand o multitudine de operatiuni complexe: transpunerea riguroasa a datelor in sistem, emiterea si verificarea actelor de procedura, studiul aprofundat al legislatiei, doctrinei si al probatoriului, conducerea sedintelor de judecata, deliberarea, motivarea in termen legal a hotararilor si, in final, comunicarea acestora.
Un calcul elementar arata ca daca impartim programul de lucru normal de 8 ore/zi, aceasta ar insemna mai putin de 2 ore alocate activitatilor cumulate aferente unui dosar. In mod evident, acest interval de timp este insuficient, ceea ce denota faptul ca judecatorii si grefierii instantei functioneaza, in conditiile actuale, peste programul normal de lucru, intr-un climat marcat de insuficienta resurselor materiale necesare pentru imbunatatirea conditiilor de munca.
In ceea ce priveste activitatea judecatoriilor din circumscriptia Curtii de Apel Timisoara, supunem atentiei exemplul Judecatoriei Resita unde incarcatura inregistrata in cursul anului 2024 a fost de 1.781,3 dosare/judecator, al Judecatoriei Deta unde incarcatura de dosare pe judecator a fost de 2124,5 dosare in aceeasi perioada, dar si al Judecatoria Sannicolau Mare care se situeaza pe locul intai in circumscriptia curtii de apel, cu o incarcatura de 2.131 dosare pe judecator in decursul unui an.
In pofida acestei realitati, trebuie notat faptul ca rata de solutionare a cauzelor in intreaga circumscriptie a curtii de apel depaseste 90% din totalul dosarelor nou intrate, desi volumul de munca a cunoscut o crestere semnificativa comparativ cu anii anteriori, de aproape 30% in anumite cazuri.
Nu in ultimul rand, rezultatul chestionarelor de evaluare a perceptiei publicului asupra activitatii instantei dovedeste ca activitatea instantelor este una care corespunde intr-o mare masura asteptarilor legitime ale cetatenilor.
Cu aceasta ocazie, ne reafirmam sprijinul fata de misiunea anevoioasa a Consiliului Superior al Magistraturii in combaterea dezinformarii din spatiul public, relevarea realitatii obiective din sistemul judiciar si purtarea dialogului ferm si onest cu ceilalti actori statali cu atributii legale in procesul de legiferare coerenta si durabila.
Asiguram opinia publica de transparenta si buna-credinta cu care transmitem acest mesaj de solidaritate cu instantele si parchetele din Romania, dar si cu celelalte categorii socio- profesionale afectate de modificarile legislative aflate in dezbatere. (Judecator Maria Cristina Dica, presedintele Curtii de Apel Timisoara)