BREAKING NEWS! Dosarul in care Stana Izbasa, vedeta muzicii populare banatene, a fost condamnata la inchisoare, revine in atentia publica la 12 ani de la prima sentinta    Fratele cantaretului banatean Lucian Dragan a decedat in urma unui accident rutier    Terenul pe care s-a aflat fosta fabrica Modern, unde ar fi trebuit sa se construiasca un centru comercial, vandut de israelienii de la Plaza Centers cu 7,5 milioane de euro    Atentie, soferi! Pasajul Jiul din Timisoara va fi complet inchis pana in data de 10 septembrie    Amenzi in valoare de 5,7 milioane de lei aplicate de politisti in primele zile ale minivacantei de Sfanta Marie    O asistenta in varsta de 46 de ani, de la un spital din Arad, internata in stare grava la Casa Austria din Timisoara, dupa ce s-a aruncat in gol de la etajul IV al blocului in care locuieste

DISTINCTIE! Un laureat al Premiului Nobel va deveni Cetatean de Onoare al Timisoarei! Stefan Hell a fost elev al Liceului Nicholaus Lenau, unde si-a descoperit vocatia pentru fizica

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

hell

Stefan Hell, castigator al Premiului Nobel pentru chimie in 2014, va fi prezent, maine, in sala de consiliu a Primariei Timisoara, unde i se va decerna titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei. La aproape 40 de ani de la plecarea din capitala Banatului, unde a fost elev al Liceului Nicholaus Lenau, Stefan Hell se intoarce in postura de laureat al celui mai prestigios premiu stiintific mondial, pentru a fi trecut in cartea de onoare a Timisoarei.

“La Timisoara, pentru prima data, m-am indreptat spre fizica. Am castigat un consurs local la fizica si am fost incurajat sa imi urmez studiile in fizica. Educatia primita atunci in Romania mi-a ajutat mult. Mi-a usurat viata. Cand am ajuns in Germania mi-a fost mai usor. Cred ca ceea ce s-a intamplat arata ca munca, perseverenta, educatia de baza care mi-a fost oferita in Romania si de care m-am bucurat a fost un lucru foarte important. Toti pot fi la fel de mandri ca si mine de acest premiu”, a declarat Stefan Hell dupa primirea premiului Nobel.

Reamintim ca Premiul Nobel pentru chimie pe 2014 a fost atribuit cercetatorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell si William E. Moerner pentru “dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie”.

 

Stefan W. Hell s-a nascut pe 23 decembrie 1962, in Arad si este membru de onoare al Academiei Romane din anul 2012. Este unul dintre directorii Institutului pentru Chimie Biofizica Max Plack din Gottingen, Germania si director al Centrului german pentru cercetari contra cancerului din Heidelberg. Stefan W. Hell a studiat la Universitatea din Heidelberg, Germania, in 1981. Tot acolo, Stefan Hell a obtinut si doctoratul in fizica, in 1990, cu o lucrare coordonata de fizicianul Siegfried Hunklinger.

Potrivit site-ului nobelprize.org, Stefan W. Hell este cetatean german si a absolvit cursurile Universitatii Heidelberg (Germania) in 1990. Stefan Hell a plecat in Germania in 1978, dupa primul an de liceu, urmat in Timisoara, stabilindu-se impreuna cu parintii la Ludwigshafen. Laureatii au primit cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care a fost impartit intre cei trei castigatori.

Demn de mentionat este si faptul ca Liceul Nicholaus Lenau Timisoara este singurul din Europa de Est care se poate mandri cu doi laureati ai Premiului Nobel, Stefan Hell si Herta Muller. (M.I.)

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: