MASCATI. Sindicalistii din penitenciare cer infiintarea Echipelor Operative Speciale (EOS) in toate inchisorile din tara, pentru a descuraja detinutii sa produca evenimente negative

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a propus Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) sa analizeze posibilitatea infiintarii Echipelor Operative Speciale (EOS) – grupe de interventie in fiecare unitate penitenciara, indiferent de regimul de executare.


Desi CPT-ul este contra infiintarii EOS in alte penitenciare in care acestea nu functioneaza ori doreste desfiintarea celor existente, realitatea ne demonstreaza ca lipsa grupelor speciale are ca efect inmultirea ultrajelor si a situatiilor de indisciplina in randul detinutilor.

Sunt unitati penitenciare in care grupele de interventie sunt utilizate in mod ilegal si abuziv si pentru alte misiuni decat cele pentru care au fost infiintate. La Politie nu o sa vedeti niciodata echipele de operatiuni speciale folosite pentru patrulare sau sa dirijeze circulatia. La Penitenciare totul e posibil. ”Mascatii” de la penitenciar imping carucioarele cu rotile ale detinutilor invalizi.

Echipele operative din penitenciarele cu regim deschis si semideschis formate din agenti supraveghetori si agenti paza nu sunt eficiente. Timpul de reactie al unor astfel de echipe in cazul producerii unui incident operational sau critic este foarte mare. Lipsa pregatirii face ca astfel de echipe operative sa fie total neproductive.

De ani de zile, DSDRP nu a mai facut verificari al modului de reactie al unor astfel de echipe operative. In perioada imediat urmatoare Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) va solicita DSDRP o analiza referitoare la ultrajele din ultimii 3 ani, la modul in care ofiterii DSDRP au coordonat, verificat si pregatit aceste echipe operative, precum si daca EOS sunt folosite si la alte misiuni decat cele strict pentru care au fost infiintate. Raspunsul ANP s-ar putea sa ne surprinda. 

Desi MJ si ANP cunosc ca EOS are rolul de a descuraja si de a intimida detinutii sa produca evenimente negative in penitenciar, pana in prezent, niciun ministru si niciun director general nu au luat in serios infiintarea EOS in fiecare penitenciar. (Comunicat – FSANP)

Leave a Reply