BREAKING NEWS! Un maior din cadrul SRI Arad, arestat preventiv intr-un dosar de trafic de droguri instrumentat de procurorii DIICOT    Directorul Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan, care cumuleaza salariul de functionar public cu pensia MAI, a avut anul trecut venituri de aproape 150.000 de lei     Tribunalul Timis a emis un mandat de arestare pe 30 de zile pentru Vajna Franz, acuzat de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte    Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au decis cercetarea in libertate a lui Fercovici Ciprian, acuzat de comiterea a doua fapte de violare de domiciliu    Pasagerul cu numarul 1.000.000, primit cu sampanie pe Aeroportul International Timisoara    Atentate teroriste soldate cu morti si raniti in Spania, Rusia, Finlanda si Australia, agresorii folosind masini sau arme albe

INITIATIVA LEGISLATIVA! Conflictul de interese ar putea fi dezincriminat pentru politicienii care si-au angajat rudele la birourile parlamentare! Initiativa apartine unui deputat condamnat deja pentru aceasta infractiune

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Mate-Andras-Levente-UDMR

Un deputat care a suferit o condamnare pentru conflict de interese a depus la Parlament un proiect legislativ ce vizeaza modificarea Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor, prin care se urmareste dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care, pana in anul 2013, si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare.

Este vorba despre Mate Andras, deputatul UDMR condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare anul trecut tocmai pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar. Acest proiect de lege vine dupa ce saptamana trecuta a trecut de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, fiind la un pas de adoptare in plen, un proiect de lege care le acorda imunitate parlamentarilor avocati.

Proiectul este unul de “interpretare a art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor” si la primul articol al acestui proiect de lege se mentioneaza ca modificarea si completarea art. 38 alin 11 a intrat in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la 21 august 2013.

Iata cum ar putea fi modificat articolul 38, aliniatul 11) din Legea nr. 96/2006.

Art. 38: Birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor
(11) Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar.

Ulterior, in art II, se prevede ca dispozitiile, asa cum au fost modificate nu se aplica retroactiv si nu produc efecte juridice pentru actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a acestor modificari.

Alin. (2) “Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a dispozitiile art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea nr. 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea nr. 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputatii si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legale asupra angajarii acestora.”

In expunerea de motive, initiatorii se refera la daptu ca in practica s-au ivit situatii “in care interpretarea interdictiei impuse parlamentarilor de a-si angaja membrii familiei ori rudele sau afinii acestora la biroul parlamentar, prevazute de art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 a general confuzii cu privire la data intrarii in vigoare a respectivei dispozitii, respectiv cu privire la data de la care produce efecte juridice”.

Proiectul de lege trebuie acum sa primeasca aviz de la Comisia juridica si raport de la Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, avand termen pana pe data de 18 mai, apoi trebuie votat de plenul comun al celor doua camere, fiind un proiect de modificare a statutului. (V.E.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: