Jocuri de culise! La nivelul unitatilor de Parchet din Banat s-a declansat lupta pentru functia de procuror sef al DNA Timisoara!

sefi la DNA

In ciuda faptului ca mandatul procurorului Tamas Schiffbeck la conducerea DNA Timisoara expira abia la mijlocul anului viitor, mai exact in data de 25 iunie 2015, la nivelul unitatilor de Parchet din vestul tarii pare ca s-a dat startul intrecerii pentru ocuparea uneia dintre cele mai importante demnitati publice din tot Banatul.


Deocamdata, procurorul creditat cu sanse reale de a prelua sefia luptei anticoruptie din aceasta parte de tara este Dumitru Lucian Dolcu, care a instrumentat aproape toate dosarele in care au fost anchetati si trimisi in judecata lideri ai PDL Timis. Avansat la DNA Timisoara in data de 26 noiembrie 2010, cand a fost semnat si decretul de numire de catre presedintele Traian Basescu, Lucian Dolcu a demonstrat ca nu intamplator a instrumentat dosarul politistilor spagari de pe Valea Muresului, in urma caruia 11 politisti si angajati ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale au fost retinuti si trimisi in judecata pentru luare de mita. Inainte de a ajunge la DNA, Dolcu si-a desfasurat activitatea de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Arad, Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, Parchetul de pe langa Judecatoria Lipova, dar, o perioada, a imbracat si roba de avocat in Baroul Arad.

In 2011, Consiliul Superior al Magistraturii a aparat onoarea procurorului Dolcu, dupa ce acesta fusese acuzat pe nedrept de aderare la o grupare infractionala profilata pe contrabanda, evaziune fiscala si spalare de bani, a carei lider era un interlop pe nume Sorin Lautas.

Un alt candidat ce poate emite pretentii la functia de procuror sef al DNA Timisoara este si Ionela Balan, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, ulterior avansata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde a fost transferata la DIICOT Timisoara. In prezent, Ionela Balan instrumenteaza dosarul decontarilor de servicii medicale fictive la clinicile Selfmed si Athena, unde l-a retinut si apoi a obtinut arestarea la domiciliu a fostului director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, Cristian Careba.

Un al treilea posibil candidat la sefia DNA Timisoara este procurorul Marin Neculcea, adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, care a fost investit in fuctie in iunie 2013. Acesta a obtinut nota 9,14 la concursul de ocupare a functiei de procuror general, fiind depasit de actualul sef al procurorilor banateni, Ion Brasoveanu, care a obtinut nota 9,60. Suntem convinsi ca pana la lansarea oficial a concursului pentru ocuparea functiei de procuror sef al DNA Timisoara vor intra in “hora” candidaturilor si alti procurori capabili sa coordoneze lupta anticoruptie din vestul tariii.

Gh. Ilas

 

 

2 thoughts on “Jocuri de culise! La nivelul unitatilor de Parchet din Banat s-a declansat lupta pentru functia de procuror sef al DNA Timisoara!

  1. cele mai mari sanse le are Ionela Balan, un procuror cu un cv impresionant! Dolcu trebuie sa nai astepte, desi combate opozitia cum poate mai bine

  2. Daca vreti scandal permanent sigur este buna Ionela Balan Un bun manager trebuie sa aiba cu totul alta conduita decit Ionela Balan Trebuie sa intelegeti ca trasatura carierismului excesiv dauneaza grav muncii in sistemul judiciar. Astia mici azi termina facultatea si maine se vor generali. Ionela Balan greseste pentru ea un vanzator de tigari este mai periculos decit un criminal. Ambitia de a condamna de a i se confirma o acuzare este mai mare decit ambitia de a solutiona un dosar. Acesta a fost si unul din motivele pentru care i s-a respins cererea de trecere ca judecator.Justificarea unei judecatoare fata de atitudinea Ionelei Balan este aceea “ca doar o sti cum este ea.”

Leave a Reply