BREAKING NEWS! Avocatii din Timis sunt chemati la vot, astazi, de la ora 15, pentru a-si alege noii membri ai Consiliului Baroului Timis    Vicepremierul Vasile-Daniel Suciu a anuntat, astazi, la Timisoara, ca in aceasta toamna stadionul „Dan Păltinisanu” va fi demolat     Cele 25 de trotinete achizitionate de Primaria Timisoara cu 25.000 de euro ar putea deveni inutile, intrucat se pregateste modificarea Codului Rutier in sensul interzicerii acestor vehicule pe drumurile publice    Banat Agralim, cel mai mare targ cu profil agricol din vestul tarii, isi deschide portile in perioada 24-26 mai, la USAMVB Timisoara     Terenul de sport cu iarba artificiala transformat de Politia Locala Timisoara in parcare ar putea fi redat, din nou, copiilor, dupa ce primarul Nicolae Robu a recunoscut ca s-a luat o decizie gresita in acest caz     Un agent de politie beat, cu o alcoolemie de 0,31 mg/l, s-a rasturnat cu autospeciala intr-o intersectie din Ploiesti

Autoturismul electoral in Timis! „Am facut parte din masina de vot de pe Colegiul 10, dar m-am retras din cauza promisiunilor postelectorale neonorate!”

oameni la vot

Invins in Timis cu aproape 13 procente de catre contracandidatul sau Klaus Iohannis, prezidentiabilul Victor Ponta se vede nevoit sa schimbe tactica electorala, in perspectiva turului II, si sa impuna liderilor de filiale cu rezultate slabe „tacticile” care au functionat perfect in judete precum Gorj, Dolj, Buzau sau Dambovita.

Trecand  peste metoda turismului electoral, brevetata inca de pe vremea mineriadelor, care a adus si la aceste alegeri peste 10% din numarul total de voturi liber exprimate, o alta componenta importanta a „masinii de vot” este reteaua de carausi motorizati. Altfel spus, reteaua de soferi cu masini personale, care, cat e ziulica de vot de mare, presteaza servicii de taxi in beneficiul votantilor unui anumit partid.

„La fostele alegeri, am adus la vot peste 200 de persoane din zonele mai indepartate, care altfel nu ar fi venit sa-si exercite dreptul de vot! Toti stiau ca li se va asigura transportul spre sectia de votare, pentru ca, in zilele premergatoare votului, au fost inventariati si programati la masina. Ni s-a platit benzina si cartelele telefonice, iar de coordonare s-a ocupat un apropiat al deputatului din acel colegiu. Evidenta a fost foarte stricta, fiecare caraus si-a facut numarul de ture, si cred ca in felul acesta s-a asigurat un procent electoral important in beneficiul partidului despre care discutam”, ne-a declarat confidential un caraus care, la fostele alegeri, folosind un Peugeot 206, a transportat persoane la vot  in Colegiul 10 Deta, apartinand deputatului PSD Gheorghe Ciobanu.

sofer in masina

Desi i s-a propus sa se alature echipei de carausi si la aceste alegeri, N.I. a refuzat politicos, intrucat recompensele promise inainte de vechile alegeri s-au dovedit a fi doar vorbe in vant.

„Am o firma de instalatii si, inainte de a face pe taximetristul la alegeri, mi s-a promis ca voi primi cateva contracte de lucrari. Mi-am facut treaba, ca si ceilalti din echipa de pe zona Deta, iar dupa alegeri am avut surpriza sa nu mi se mai raspunda la telefon! Ce sa mai vorbim de lucrari sau alte facilitati de afaceri din partea domnului deputat. In aceste conditii, am refuzat oferta de la aceste alegeri! Nu ma mai intereseaza bataia lor de joc”, spune revoltat Ioan N., una dintre piesele „masinii de vot” care a functionat in Colegiul 10 Deputati.

Intrebat daca informatia cu echipa de carausi este autentica, unul dintre membrii staf-ului PSD ne-a explicat ca nu este vorba despre nici o ilegalitate. „Oamenilor li s-a facilitat prezenta la vot! Nu vad nimic ilegal in asta! Puteau sa puna stampila pe orice candidat, nu au fost fortati sa voteze cu un anumit partid!”. Conform art. 386 din Legea electorala, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseştecu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Dar cine spune ca transportul alegatorului la sectia de votare este sau poate lua forma unui act de corupere!?…

Gh. Ilas

One Response to Autoturismul electoral in Timis! „Am facut parte din masina de vot de pe Colegiul 10, dar m-am retras din cauza promisiunilor postelectorale neonorate!”

  1. Poloneza says:

    Din pacate in mediul rural oamenii nu sunt foarte informati in privinta candidatilor care apar pe buletinul de vot iar unii care poarta ochelari deoarece au vederea mai slaba, au probleme chiar in identificarea candidatului preferat pe buletinul de vot.

Leave a Reply

%d bloggers like this: