CRIZA francului elevetian! In timp ce conducerea OPC Timis sustine rezolvarea problemei in instantele de judecata, cel mai bun doctor in domeniul Finantelor din Timisoara recomanda un alt „tratament”! VEZI care este aceasta!

franc-elvetian-i

Criza francului elvetian tinde sa se prelungeasca la nesfarsit, in conditiile in care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu pare sa fie adeptul masurilor interventioniste in politica sistemului bancar, iar premierul Victor Ponta nu se grabeste sa elaboreze vreo hotarare de Guvern care sa rezolve problema celor 75.000 de romani cu credite in franci elvetieni.


Asta, desi eurodeputatul Daniel Buda a propus elaborarea unei ordonante de urgenta care sa oblige instantele sa judece cu celeritate procesele creditelor in franci elvetieni. Deocamdata, pana la gasirea unei solutii general valabile, persoanele care au contractat credite in franci sunt nevoite sa achite sume importante in plus, dupa explozia francului si aprecierea cu aproape 20% fata de leu.

mihaela-ignat

„Foarte multe persoane au venit la noi pentru a reclama aceasta problema, cresterea ratelor la contractele de credit, insa institutia noastra poate interveni doar in cazul descoperirii unor clauze abuzive. Cata vreme in contractele semnate cu bancile se mentineaza plata ratelor la cursul zilei, nu la cursul istoric al francului, nu avem ce face. Le-am recomandat sa se adreseze instantelor de judecata, mai cu seama dupa precedentul de la Buzau, unde o instanta locala a admis actiunea unui debitor impotriva bancii si a obligat banca sa calculeze ratele la cotatia francului din ziua semnarii contractului. Deja, pagubitii imprumuturilor in franci nu mai vin la noi, se adreseaza direct instantelor de judecata”, ne-a declarat Mihaela Ignat, comisar sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor – Regiunea Vest. 

In total dezacord cu aceasta varianta de rezolvare a problemei, Bogdan Dima, profesor la Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, doctor in domeniul Finantelor, sustine ca, deocamdata, singura solutie pentru depasirea crizei francului elevetian este negocierea cu banca si reesalonarea ratelor.

bogdan-dima

„Nu este de dorit ca BNR sa intervina in politica sistemului bancar si sa impuna solutii. In primul rand, aducerea cursului francului elevetian la nivelul dinainte de crestere ar introduce tara in recesiune! In al doilea rand, prin interdictia creditarii in franci elevetieni ne-am autoexclude de pe piata libera de miscare a capitalurilor, iar conversia francilor elvetieni la cursul istoric ar genera pierderi cuprinse intre 2,5 si 6 miliarde de lei. Cine ar acoperi aceste pierderi? Sa nu uitam ca investitiile Elvetiei in Romania sunt de peste 2 miliarde de euro, iar companiile elevetiene au creat peste 60.000 de locuri de munca. Ce s-ar intampla cu angajatii acestor companii, daca BNR ar interveni pe piata pentru controlarea valorii francului? Probabil ca, in cele din urma, cotatia francului se va aseza, undeva, la 1,04 – 1,1% in raport cu euro, insa persoanele cu credite in franci nu trebuie sa astepte acest moment. In conditiile in care instantele nu pot anula clauzele contractelor cu bancile, care reprezinta legea partilor, singura solutie ramane renegocierea creditelor, a ratelor, pentru ca bancile nu sunt interesate in falimentarea clientilor. Vor fi de acord cu solutii care sa usureze sarcina financiara a debitorilor. Spre exemplu, Raiffeisen Bank, care are peste 8.000 de clienti cu credite in franci elvetieni, in valoare de 400 milioane de euro, pana in prezent a fost de acord cu renegocierea a 500 de contracte de imprumut”, ne-a declarat Bogdan Dima. (G.G.)

 

 

Leave a Reply