JUSTITIE cu parola! Dosarele Curtii de Apel Timisoara pot fi consultate online, in baza unei parole transmise partilor sau avocatilor prin intermediul citatiei!

cristian-pup

Curtea de Apel Timisoara a implementat cu succes o aplicatie informatica de ultima generatie ce permite justitiabililor si avocatilor sa studieze actele din dosar din fata calculatorului, fara a mai fi necesar sa faca deplasarea la arhiva instantei. Aplicatia se afla pe pagina de internet a Curtii de Apel si, momentan, este in plin proces de imbunatatire.


Accesul la dosare se face in baza unei parole, care va ajunge in posesia justitiabilului prin intermediul citatiei.

“In momentul de fata, pe pagina de web a Curţii de Apel Timisoara exista un link intitulat <Info dosare>, iar accesarea acestuia ofera vizitatorului posibilitatea de a folosi doua programe. Info-dosar, care permite vizualizarea tuturor documentelor din dosar, fiind necesara insa parola inserata in citatia transmisa partii pentru primul termen de judecata. In aceasta privinta, exista posibilitatea ca, din dispoziţia presedintelui, fiecare magistrat al curtii sa primeasca cate o parola de acces unica, cu ajutorul careia sa poata accesa orice dosar din raza Curtii de Apel Timiaoara prin internet, utilizand aceasta aplicatie. Al doilea program, Fisa-dosar, permite vizualizarea principalelor informatii despre un anumit dosar, respectiv data si numarul dosarului, obiectul cauzei, termenele de judecata si solutiile pronuntate de instanta, hotărarea finala. Aplicatia functioneaza fara parola de acces deoarece informatiile furnizate sunt similare celor care pot fi obtinute prin accesarea aparatelor tip info-chiosc amplasate la fiecare instanta”, ne-a comunicat purtatrul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup.

Sa mai  mentionam ca prin aplicatia Info-dosar pot fi vizualizate documentele din orice dosar al Curtii de Apel Timisoara ale carui documente au fost scanate, precum si orice dosar de la  instantele arondate curtii, cu conditia ca documentele din dosar sa fi fost scanate de catre personalul auxiliar. Totusi, in viziunea avocatilor, aplicatia implementata pe pagina de internet a Curtii de Apel are anumite incoveniente care tin de transmiterea parolei.

“Dupa cum se stie, transmiterea citatiilor nu se face printr-o procedura securizata, ci se foloseste circuitul postal al scrisorilor obisnuite. Uneori, citatiile sunt lasate pe cutia postala, la vecini, la colegi, sunt afisate la avizierul instantei. In aceste conditii, exista riscul ca parola de acces la dosar sa ajunga la persoane straine, astfel punandu-se in pericol confidentialitatea unor acte aflate la dosar. Pentru transmiterea parolei in siguranta, cred ca ar fi mai nimerit ca partile din dosar sa intre in posesia parolei, personal, la primul termen de judecata”, sustine avocatul Florin Kovacs. (G.I.)

 

Leave a Reply