CRONICA FEST-FDR! Primul festival al European Theatre Convention la Timişoara! Opt teatre publice din Germania, Romania, Croatia si Slovacia au avut curajul sa lucreze impreuna in interiorul unui proiect inedit: Art of Ageing! (P)

Pe ceas. Cu 60 de minute mai batran

Teatrul National din Timisoara, cu sprijinul Primariei Municipiului si al Consiliului Local Timisoara, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, organizeza, in perioada 16-18 aprilie 2015, Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, eveniment realizat sub egida European Theatre Convention, cea mai vasta si longeviva retea continentala de institutii teatrale, care reuneste 40 de teatre din 25 de tari.


Astfel, in cadrul generos al Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Romanesti, ajuns la cea de-a XX-a editie, la Teatrul National are loc primul festival al European Theatre Convention, precum si Adunarea Generala a retelei.

Despre acest proiect sustinut de Comisia Europeana prin programul Cultura, managerul Teatrului National Timisoara, Ada Lupu, scria:

Ada_Lupu

„The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, primul festival al European Theatre Convention, este un statement. Opt teatre publice – patru din Germania, doua din Romania, unul din Croatia si unul din Slovacia au decis – au avut curajul sa lucreze impreuna in interiorul unui proiect de maxima actualitate: Art of Ageing. Implicatiile? Extrem de multe, si as enumera doar cateva: armonizarea diferentelor de ordin estetic, exploatarea particularitatilor culturale si ale celor lingvistice, provocarile financiare si legislative. Cum a fost? Care sunt rezultatele? Va invitam sa le descoperiti la Timisoara, la Teatrul National, intre 16 si 18 aprilie, intr-o minunata primavara a teatrului european.”

The Art of Ageing (Arta de a imbatrani) are ca scop cercetarea unui punct fierbinte al prezentului – imbatranirea societatilor – si a efectelor pe termen lung, respectiv a provocarilor demografice, politice, sociale, biologice si economice pe care le ridica.

Art of Ageing – 1st Theatre & Science Festival reuneste cinci coproductii europene. Astfel, publicul va avea ocazia unica de a urmari un concept unitar, de interes social, in marea diversitate si bogatie de idei pe care o presupune spectacolul de teatru si in maxima concentrare artistica si tematica creata de festival.

sigla_teatru

Este vorba de spectacolele PE CEAS. CU 60 DE MINUTE MAI BATRAN de Peca Ștefan / Teatrul National din Timisoara – Badisches Staatstheater Karlsruhe (joi, 16.04, ora 18.00, Sala 2, spectacol in romana si germana, cu supratitrare in engleza), CAPȘUNILE ȘI ORFANII, un concept al Werkgruppe2 / Teatrul National Craiova – Staatstheater Braunschweig (joi, 16.04, ora 21.00, Sala Mare, spectacol in romana si germana, cu supratitrare in engleza), FEN FIRES de Nino Haratischwili / Deutsches Theater din Berlin si Teatrul National Slovac din Bratislava (vineri, 17.04, ora 18.00, Sala 2, spectacol in germana si slovaca, cu supratitrare in engleza), I’M AFRAID WE KNOW EACH OTHER NOW de Ivor Martinić / Gavella Theatre, Zagreb (vineri, 17.04, ora 21.00, Sala Mare, spectacol in croata, cu supratitrare in engleza), acelasi text fiind subiectul unui spectacol complet diferit, prezentat de Theater und Orchestra Heidelberg (sambata, 18.04, ora 18.00, spectacol in germana, cu supratitrare in engleza).

Foto: Adrian Paclisan

Leave a Reply