BREAKING NEWS! Perchezitii la contrabandistii de tigari din Timis si Arad, dar si la "dealerii" din judetul Suceava, declansate de politistii din cadrul IPJ Timis    Primarul Timisoarei se plange ca, desi nu a facut nimic ilegal si isi da "viata pentru public", este improscat cu noroi de catre o parte a mass-media    Pompierii de la ISU Banat au aplicat, de la inceputul lunii, amenzi in valoare de 84.100 lei patronilor de bazare situate pe bulevardul Constantin Brancoveanu, din Timisoara    Firma Super Construct va incepe lucrari in valoare de 3,5 milioane de euro la Drumul Boilor, care leaga Timisoara de Mosnita, urmand sa semneze contractul de executie cu Primaria Timisoara     Nu mai putin de 22 de elevi din Timis, cei mai multi de la "Moisil", Generala 24, Loga si Colegiul Banatean, au obtinut media 10 la Evaluarea Nationala    Liderul PNL, Ludovic Orban se opune numirii Renatei Weber in functia de Avocat al Poporului: "Este un om care a exportat traseismul politic la nivel european"

CRONICA FEST-FDR! Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti a debutat cu doua piese care a tinut publicul cu sufletul la gura! “Viata-i mai frumoasa dupa ce mori!” si “Organic” (P)

 

5

Miercuri, 15 aprilie, pe scena Teatrului National din Timisoara, s-a dat startul celei de a XX-a editii a FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti), manifestare teatrala de anvergura organizata cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primariei Municipiului si Consiliului Local Timişoara. Anul acesta, organizatorii ne invita sa traim frumos impreuna, sa invatam sa traim impreuna, civilizat.

”Dramaturgia romaneasca s-a dezvoltat si a ajuns intr-un punct in care spectacolul de teatru contemporan priveste cu maxima atentie textul romanesc. Anul acesta, editia se concentreaza puternic pe ceea ce inseamna individualitate. Am pus reflectorul mult mai atent decat, poate, am facut-o pana acum. Intorcandu-ma la Art of Ageing, la ”arta de a imbatrani”, va propunem sa cautam arta de a trai impreuna, de a invata sa traim impreuna, civilizat”, a spus Ada Hausvater, managerul Teatrului National.

Intre 15 si 22 aprilie si apoi intre 6-13 iunie, FEST – FDR plaseaza teatrul romanesc contemporan in context international in cel mai concret mod. Rolul selectionerului festivalului a fost acela de a aduce  la Timisoara cele mai bune creatii, in cazul FDR, pe texte romanesti, fie clasice, fie contemporane.

festival_TM2

”Intentia mea este ca, urmarind ce se intampla in alte zone din Romania, sa incerc sa fac o imagine mozaicata, un puzzle de directii, de teme, de preocupari, astfel incat dumneavoastra sa vedeti incotro se duc individualitatile, incotro se duce dramaturgia. Eu cred, si este concluzia acestui an, si a anului precedent, ca poate nu avem directii in ceea ce priveste dramaturgia, dar sigur avem personalitati, persoane care stiu sa scrie, si al caror condei e foarte puternic. Avem regizori care sunt preocupati de dramaturgia romaneasca, avem actori care joacacu placere si, o concluzie a acestui an, avem teatre de stat care se apleaca din ce in ce mai mut catre dramaturgia contemporana care, poate, acum cativa ani, era putin marginala”, a precizat teatrologul Oana Bors, selectionerul festivalului.

Sectiunea FDR s-a deschis, in Sala Mare a Teatrului National, cu spectacolul Viata-i mai frumoasa dupa ce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus in scena de Mihai Maniutiu. A urmat, la Sala 2, Organic, de Saviana Stanescu, in regia lui Andrei Majeri (Teatrul National Bucuresti). Editia din acest an a FDR inglobeaza un alt eveniment in care Teatrul National este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat in cadrul Conventiei Teatrale Europene.

Mai multe informatii despre spectacolele FEST – FDR  puteti gasi pe www.tnimisoara.com. Biletele se pot achizitiona de la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti” , str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), de marti panaduminicaintre orele 11 si 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: