BREAKING NEWS! Fostul secretar al Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, a dezvaluit la Curtea de Apel ca viza de legalitate aplicata pe contractul asocierii dintre Poli Timisoara si Marian Iancu a fost doar o "opinie personala"    Printre premiantii Societatii Timisoara din acest an se numara Augustin Lazar, Mihai Sora si Tudorel Toader, ministrul Justitiei fiind distins cu premiul ”Secera si Ciocanul”.     Avocatul Florin Kovacs a anuntat ca va face plangere penala impotriva procurorului Bobby Stroescu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, care tergiverseaza in mod suspect ancheta din dosarul accidentului de munca de la fabrica Intercolor    Ioan Cojocari, cel mai puternic functionar public din Timisoara ultimilor 25 de ani, a anuntat ca infractorul Marian Iancu a pierdut 9 milioane de euro din asocierea cu echipa de fotbal Poli    Un batran in varsta de 70 de ani a murit, astazi, la Spitalul Judetean din Timisoara, dupa ce a fost diagnostica cu gripa de tip A     Accident rutier soldat cu 1 mort si 12 raniti, pe DN 7, intre Deva si Arad, pe raza localitatii Lipova, dupa ce un microbuz cu 16 persoane la bord s-a ciocnit violent de un tir

CRONICA FEST-FDR! Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti a debutat cu doua piese care a tinut publicul cu sufletul la gura! “Viata-i mai frumoasa dupa ce mori!” si “Organic” (P)

 

5

Miercuri, 15 aprilie, pe scena Teatrului National din Timisoara, s-a dat startul celei de a XX-a editii a FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti), manifestare teatrala de anvergura organizata cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primariei Municipiului si Consiliului Local Timişoara. Anul acesta, organizatorii ne invita sa traim frumos impreuna, sa invatam sa traim impreuna, civilizat.

”Dramaturgia romaneasca s-a dezvoltat si a ajuns intr-un punct in care spectacolul de teatru contemporan priveste cu maxima atentie textul romanesc. Anul acesta, editia se concentreaza puternic pe ceea ce inseamna individualitate. Am pus reflectorul mult mai atent decat, poate, am facut-o pana acum. Intorcandu-ma la Art of Ageing, la ”arta de a imbatrani”, va propunem sa cautam arta de a trai impreuna, de a invata sa traim impreuna, civilizat”, a spus Ada Hausvater, managerul Teatrului National.

Intre 15 si 22 aprilie si apoi intre 6-13 iunie, FEST – FDR plaseaza teatrul romanesc contemporan in context international in cel mai concret mod. Rolul selectionerului festivalului a fost acela de a aduce  la Timisoara cele mai bune creatii, in cazul FDR, pe texte romanesti, fie clasice, fie contemporane.

festival_TM2

”Intentia mea este ca, urmarind ce se intampla in alte zone din Romania, sa incerc sa fac o imagine mozaicata, un puzzle de directii, de teme, de preocupari, astfel incat dumneavoastra sa vedeti incotro se duc individualitatile, incotro se duce dramaturgia. Eu cred, si este concluzia acestui an, si a anului precedent, ca poate nu avem directii in ceea ce priveste dramaturgia, dar sigur avem personalitati, persoane care stiu sa scrie, si al caror condei e foarte puternic. Avem regizori care sunt preocupati de dramaturgia romaneasca, avem actori care joacacu placere si, o concluzie a acestui an, avem teatre de stat care se apleaca din ce in ce mai mut catre dramaturgia contemporana care, poate, acum cativa ani, era putin marginala”, a precizat teatrologul Oana Bors, selectionerul festivalului.

Sectiunea FDR s-a deschis, in Sala Mare a Teatrului National, cu spectacolul Viata-i mai frumoasa dupa ce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus in scena de Mihai Maniutiu. A urmat, la Sala 2, Organic, de Saviana Stanescu, in regia lui Andrei Majeri (Teatrul National Bucuresti). Editia din acest an a FDR inglobeaza un alt eveniment in care Teatrul National este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat in cadrul Conventiei Teatrale Europene.

Mai multe informatii despre spectacolele FEST – FDR  puteti gasi pe www.tnimisoara.com. Biletele se pot achizitiona de la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti” , str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), de marti panaduminicaintre orele 11 si 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: