SEXGATE! Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara a dispus redeschiderea urmaririi penale fata de fostul director al AJPIS Timis, acuzat de hartuire sexuala! Dosarul ar putea ajunge la DNA!

Director-Executiv-Manolache-Gheorghe

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, Irina Claudia Chivu, a infirmat solutia de clasare din dosarul in care fostul director executiv al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Timis, Gheorghe Manolache, este acuzat de hartuire sexuala si a dispus redeschiderea urmaririi penale.


Cu alte cuvinte, a admis plangerea reclamantei Rodica Udila impotriva ordonantei nr. 5110/P/2014 a procurorului de caz, Diana Nicoleta Gitan, si a decis continuarea anchetei sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosire abuziva a functiei in scop sexual, hartuire sexuala, purtare abuziva si abuz in serviciu.

“Ne asteptam la aceasta decizia din partea prim-procurorului Parchetului local, mai cu seama ca in ordonanta de clasare a procurorului de caz nu se spune ca faptele nu exista, ci ca nu intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni. Am spus si la vremea respectiva, dupa ce ni s-a comunicat solutia, ca procurorul de caz a ignorat cu buna stiinta probele din dosar si a emis o ordonanta de clasare profund nedreapta pentru drama unei femei. Nu stiu daca a fost vorba despre coruptie sau incompetenta, cert este faptul ca vom recuza din nou procurorul, asa cum am facut-o si in prima faza a anchetei. Mai mult, dosarul ar putea fi preluat de DNA – unde, se asemenea, am depus o plangere penala – intrucat este o situatie similara cu cea din cazul fostului inspector sef al Politiei Timis, Sorin Muntean. Acolo, motivatia desfiintarii unui post de agent de politie a fost politica, aici – motivatia desfiintarii unui post de consilier juridic a fost de natura sexuala”, ne-a declarat avocatul femeii abuzate, Florin Kovacs.

Revenirea procurorilor asupra acestui caz se impune si dintr-un alt punct de vedere, mai spune aparatorul.

“Campania de hartuire a acelui fost sef de institutie obsedat sexual continua si in prezent, clienta mea fiind presata sa renunte la plangeri. Desi nu mai este director, ci sef de departament, Gheorghe Manolache a intocmit doua evaluari profesionale total neconforme ale activitatii doamnei Udila, pe care am reusit sa le anulam la Tribunal”.

Pe de alta parte, avocata fostului director al AJPIS Timis, Carmen Obirsanu, spune ca infirmarea solutiei procurorului de caz nu este decat un act procedural.

“Este vorba doar despre un act procedural firesc, in eventualitatea in care prim-procurorul a constatat ca nu s-au administrat toate probele. Totusi, cand se fac presiuni asupra magistratilor din dorinta de a se obtine obligatoriu o anumita solutie, eu consider ca nu se poate vorbi de profesionalism, ci despre un soi de urechism”, ne-a declarat Carmen Obirsanu.

ordonanta_parchet

Reamintim ca Gheorghe Manolache a fost reclamat de una dintre tinerele angajate ale AJPIS Timis, cu probe audio, ca exercita presiuni de natura sexuala asupra sa, iar din cauza refuzurilor repetate de a ceda avansurilor sexuale i s-a desfiintat postul de consilier juridic si urma sa fie concediata.

“Si vezi, ca asta ti-am spus, ca am niste sentimente pentru tine, si imi doresc, ti-am spus ca sunt obsedat de tine! Te vreau, te vreau, te doresc… Ce doresc eu si ce vreau eu si ce simt eu… cu forta, nu… cu forta niciodata n-am sa-ti fac asta… ca nu suntem de la… Puteam sa te abuzez, ca… nu-mi sta bine, ca eu nu sunt omul sa faca abuz! Ma sperii, sincer, la ce aud ca-mi spui… Eh, te sperii! Pai, ce te sperii? Parca n-ai mai auzit de fu…t, n-ai mai auzit, n-ai, cum sa zic, nu te-ai fi fu…t niciodata, nu ai fi facut-o niciodata!”, ii spune directorul Gheorghe Manolache subalternei sale, avertizand-o ca a doua zi trec cele doua saptamani in care i-a permis sa se linisteasca si ca trebuie sa-i dea un raspuns.

In prima faza a anchetei, politistul judiciarist care s-a ocupat de caz a propus procurorului clasarea dosarului, intrucat intre reclamanta si parat ar fi existat o relatie mai veche, iar procurorul s-a conformat. “Acesta declara ca inca din perioada iulie 2013 – martie 2014, a intretinut relatii intime cu reclamanta, cu acordul acesteia, avand in vedere ca, din anul 2009, aceasta era divortata, iar el, la acea data, era separat de sotia sa. Mai mult, in acea perioada aceasta nu-I era subordonata, el desfasurandu-si activitatea in cadrul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Mehedinti, iar ea in cadrul AJPIS Timis, deci nu a constrans-o pe aceasta in actiunile ei”, se mentioneaza in referatul ofiterului care s-a ocupat de acest dosar. In cazul in care v-a fi gasit vinovat, Gheorghe Manolache risca pana la 7 ani de inchisoare. (G.I.)

Leave a Reply