BREAKING NEWS! Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, este mentionat intr-o declaratie a liderului tiganilor din Lugoj, Iulian Bot, ca fiind cel care a contribuit la numirea comisarului sef Sorin Muntean in functia de inspector sef al IPJ Timis     Domul Catolic din Piata Unirii, Timisoara, urmeaza sa fie inchis pentru public, din 28 ianuarie 2019 pana la 1 iulie 2020, din cauza unor lucrari masive de restaurare evaluate la peste 4 milioane de euro    Luptatori din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al IPJ Timis au descins, miercuri dimineata, la domiciliile unor braconieri din Timisoara, Jebel, Liebling si Chisoda, unde au descoperit arme si munitie letala     Organizatorii Diskoteka Festival au descoperit o metoda inedita de promovare: au lipit afise ilegal prin Timisoara, gest sanctionat de Politia Locala cu amenzi in valoare de 7.000 de lei     Facebook este considerat noua tigara a epocii moderne. "Da dependenta, nu este buna pentru tine si sunt oameni care incearca sa te faca sa o folosesti"     Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru ploi, lapovita, ninsori si viscol, de joi dimineata pana vineri la ora 14, printre judetele afectate fiind si o parte din Banat

CURTEA DE APEL TIMISOARA INTRA IN ERA DIGITALA! Listele de sedinte de pe holurile instantelor ar putea fi inlocuite cu monitoare LCD legate de portalul instantelor de judecata ECRIS! Conducerea Baroului Timis cauta sponsori pentru achizionarea a 35 de monitoare!

monitoare3

Clasicele liste de sedinte afisate pe holurile instantelor din Palatul Dicasterial ar putea deveni istorie, in urmatoarea perioada, daca reprezentantii Curtii de Apel Timisoara vor fi de acord cu propunerea Baroului Timis de “digitalizare” a informatiilor despre dosare, termene sau sedinte de judecata.

Practic, avocatii doresc ca listele lungi, greu de consultat din cauza luminii obscure de pe holurile cladirii, sa fie inlocuite cu monitoare LCD, pe care sa fie afisate procesele si stadiul dezbaterilor din sala de judecata, necesare aparatorilor pentru  intocmirea si ajustarea agendei zilnice, dar si justitiabililor care-si asteapta randul la impartirea dreptatii.

Valeriu_Rauta_Impact

 

Am mandatat un coleg din Consiliul Baroului pentru a discuta cu reprezentantii Curtii de Apel despre acest proiect, de inlocuire a listelor de sedinte cu monitoare LCD, care ar eficientiza foarte mult munca avocatilor. Uneori, la salile unde nu exista afisiere, listele de sedinte sunt lipite direct pe usa, pana aproape de nivelul solului, ceea ce face aproape imposibila consultarea lor. In cazul montarii unor monitare, pe care sa fie afisate informatiile despre dosare, sedinte, stadiul dezbaterilor in sala de judecata, ne-am organiza programul mai judicios, n-am mai fi nevoiti sa alergam, sa intram dintr-o sala la alta pentru a nu pierde luarea vreunei cauze in care avem delegatie. Am inteles ca nu exista bani, ca acest tip de modernizare nu este bugetat, de aceea ne vom stradui sa gasim sponsori care sa ne ajute, daca conducerea Curtii de Apel va fi de acord cu aceasta schimbare. Pentru inceput, am fi multumiti cu montarea de monitoare macar la cateva sali de la Curtea de Apel”, ne-a declarat decanul Baroului Timis, avocatul Valeriu Rauta (foto).

De cealalta parte, reprezentantii Curtii de Apel recunosc importanta acestei schimbari, dar spun ca nu exista fonduri pentru implementarea proiectului.

cristian-pup-impact

“Afisarea digitala a listelor de sedinte functioneaza de ani buni la instantele din vestul Europei, iar eu, dupa fiecare schimb de experienta in afara, am mentionat acest aspect. Nu cred ca va exista vreo opozitie din partea conducerii Curtii de Apel in privinta inlocuirii listelor de sedinte cu monitoare LCD – eu nu pot vorbi in calitate de reprezentant oficial al instantei -, intrucat nu exista fonduri pentru pentru asa ceva. Banii sunt o problema, nu implementarea proiectului. Palatul Dicasterial are vreo 35 de sali de sedinta, deci ar fi nevoie de tot atatea monitoare dotate cu microprocesoare pentru a putea fi legate la portalul instantelor de judecata ECRIS. Informatiile trebuie furnizate in timp real, pentru ca avocatii sa-si poata face agenda zilnica. In lipsa unei finantari din partea Ministerului Justitiei, ramane ca avocatii sa gaseasca fonduri pentru achizitie, urmand ca noi sa asiguram legarea si coordonarea acestora cu portalul ECRIS”, spune purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup (foto).

In cazul in care ar implementa acest sistem de afisaj digital, Curtea de Apel Timisoara ar intra in randul instantelor care au pasit deja in era digitalizarii, cum sunt cele de la Iasi, Cluj Napoca si Oradea. Ultima intrata pe aceasta lista, Curtea de Apel Oradea, a inaugurat sistemul in urma cu aproape o luna, pe data de 15 aprilie, insa din cauza lipsei de fonduri, deocamdata au fost achizitionate doar doua monitoare, unul amplasat la sala proceselor penale, altul la cea unde se dezbat procesele civile… (G.I.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: