CONGRESUL AVOCATILOR! Trei avocati din Timis au fost alesi in structurile de conducere ale Uniunii Nationale a Avocaturii din Romania! Fostul decan, Lazar Gruneantu, va face parte din Comisia Permanenta a UNBR! “Avocatura a devenit o afacere!”

lazar_gruneantu

Congresul Avocatilor desfasurat in acest weekend, la Bucuresti, a readus Baroul Timis in elita avocaturii din Romania, in conditiile in care nu mai putin de trei timisoreni au fost alesi in structurile de conducere ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR). In ciuda scandalului care a precedat includerea fostul decan Lazar Gruneantu in delegatia Timisului prezenta la Bucuresti, acesta a demonstrat ca ramane, inca, o persoana influenta in avocatura romaneasca, fiind ales, alaturi de alti 14 avocati din tara, in Delegatia Permanenta a UNBR.


De asemenea, actualul decan Valeriu Rauta si adjunctul sau pe linie manageriala, prodecanul Calin Bot, au fost alesi in Consiliul UNBR, organul de conducere a profesiei din care fac parte 106 avocati din toata tara. Se pare ca ascensiunea prodecanului din Timis a fost girata, involuntar, de colegii din barou care au semnat controversata lista de sustinere care, in zilele premergatoare Congresului, s-a aflat la casierie, iar aceasta pozitie obtinuta in Consiliul UNBR il va face pe Calin Bot sa uite promisiunea facuta colegilor din Consiliul Baroului Timis ca, dupa Congresul Avocatilor, va demisiona din functie.

Cele cateva sute de avocati care au participat la congres au votat pentru realegerea lui Gheorghe Florea in functia de presedinte al UNBR, acesta urmand sa conduca avocatura din Romania si in urmatorii 5 ani.

gh._florea

“Exista din ce in ce mai multi oameni de afaceri imbracati in roba de avocat si din ce in ce mai putini avocati imbracati in deprinderile oamenilor de afaceri. Disperarea de a creste cifra de afaceri omoară deontologia profesionala si moralitatea umana! Contemporaneitatea ne intreaba in ce masura aceasta profesie mai este a avocatilor sau a devenit obiect de studiu si de lucru pentru oamenii de afaceri sau alte persoane interesate. In mod natural, corespunzător evolutiilor pe plan mondial, avocatura a devenit o afacere. Exista aspecte care instrăineaza profesia de categoria profesiilor liberale si o apropie din ce in ce mai mult de o activitate exclusiv economică, pretabila managementului specific zonei afacerilor. Foarte multor persoane le convine aceasta stare de lucruri, intrucat pentru unii acesta este contextul potrivit de a face afaceri, iar pentru altii efectele pe termen lung ale unei astfel de situatii nu sunt inca sesizabile”, a precizat presedintele Gheorghe Florea in mesajul sau adresat participantilor la congres, criticand tendinta avocatilor de a transforma aceasta profesie nobila intr-o  afacere.

De asemenea, in cadrul dezbaterilor s-a pus accent pe libertatea si independenta avocatului, care sunt aparate de lege, dar si pe apararea secretului profesional. La acest capitol, s-a pus accent pe supravegherea tehnica a raporturilor dintre avocat si clientul sau.

“De vreme ce informatiile acoperite de secretul profesional devin cunoscute organelor judiciare penale cu ocazia interceptarii contactului dintre avocat şi client, apare in mod firesc intrebarea: mai exista un secret profesional absolut, opozabil inclusiv acestora? Raportul dintre avocat si clientul sau, indiferent de natura civila sau penala a cauzei in care a intervenit raportul profesional, poate face obiectul supravegherii tehnice numai in cazul in care exista date ca avocatul savarseste ori pregateste savarsirea uneia dintre infractiunile limitativ prevazute de lege”, se mentioneaza in raportul prezentat la Congres.

Sa mai spunem ca din rapoartele anuale de activitate ale Consiliului UNBR si Casei de Asigurari a Avocatilor, prezentate Congresului spre aprobare, am aflat ca valoarea anuala a pensiilor incasate de avocatii din Timis – activi, in cumul sau retrasi definitiv din profesie – este de aproape 150 milioane de lei, Casa de Asigurari a Avocatilor Timis are in cont peste 6,2 milioane de lei, iar in Fondul Asigurarilor Sociale exista 581.328 de lei. (G.I.)

Sursa foto: www.juridice.ro

3 thoughts on “CONGRESUL AVOCATILOR! Trei avocati din Timis au fost alesi in structurile de conducere ale Uniunii Nationale a Avocaturii din Romania! Fostul decan, Lazar Gruneantu, va face parte din Comisia Permanenta a UNBR! “Avocatura a devenit o afacere!”

  1. revenire in forta a lui Gruneantu, cand toata lumea se astepta sa se pensioneze! o mare surpriza

  2. cei 15 care conduc avocatura! tot baietii destepti au ramas la butoane, va spun eu! taxa de admitere in avocatura se pastreaza, asa ca veniti la noi

Leave a Reply