AVOCATI VS PROCURORI! Baroul Timis asista pasiv la “pelerinajul” unor avocati la DIICOT in calitate de martori de serviciu in dosare cu care nu au nicio legatura! “Conducerea baroului are obligatia de a apara onoarea si demnitatea profesiei de avocat, nu de a trata cu indiferenta abuzurile procurorilor!”

valeriu-rauta

Tendinta procurorilor DIICOT de a scapa de avocatii incomozi din dosare prin citarea lor ca martori de serviciu, cunoscandu-se faptul ca o persoana nu poate fi avocat si martor in aceeasi cauza, tinde sa devina o procedura uzuala a organelor de urmarire penala la Timisoara.


Cum altfel se poate explica chemarea la audieri, in dosarul gruparii de proxeneti instrumentat de procurorul Carmen Martinov, a doi avocati din Baroul Timis care nu au nicio legatura cu reteaua de minore a proxenetului Paul Manzu, care deservea clietela selecta a orasului.Florin Kovacs si Cristian Clipa au fost chemati la DIICOT sa depuna marturie in acest dosar, in ciuda faptului ca declaratiile lor n-au nicio relevanta in economia anchetei.

“Am declarat ca nu am nicio legatura cu niciuna dintre victimele din acest dosar, nu am participat la nici o orgie sexuala organizata de Manzu &comp, nu am nicio convorbire cu nicio victima din acest dosar, nu am nicio convorbire cu niciun inculpat din acest dosar, cu exceptia judecatorului Tomus Aurelian, in care nu am discutat absolut nimic despre pasiunile sale private si nici nu mi-a prezentat nicio persoana de sex feminin. Conducerea baroului are obligatia de a apara onoarea si demnitatea profesiei de avocat, nu de a trata cu indiferenta abuzurile procurorilor”, spune Florin Kovacs, revoltat ca prin impunerea sa ca martor fals in acest dosar, procurorii i-au “confiscat” calitatea de avocat a unuia dintre arestati.

In ciuda acestor proceduri speculative ale procurorilor, prin care avocatii sunt indisponibilizati sa intre in anumite cauze, blocandu-li-se, practic, dreptul la exercitarea profesiei, deocamdata, conducerea Baroului Timis nu a gasit de cuviinta sa intervina pentru apararea demnitatii profesionale a avocatilor. Riscul ca acest precedent, cu Kovacs si Clipa – martori de serviciu intr-un dosar cu care nu au nicio tangenta, sa devina o parghie de putere discretionara a procurorilor impotriva avocatilor, inca nu a fost sesizat de membrii Consiliului Baroului Timis.

Pentru improspatarea memoriei unora dintre avocatii mai tineri din Consiliul Baroului Timis, reamintim faptul ca, in urma cu aproximativ zece ani, cand avocatul Constantin Popa a fost saltat de pe strada si condus la Politia Transporturi, pentru a i se lua declaratie de martor in dosarul de contrabanda a afaceristului Mujea Marcelini, decanul de atunci, Lazar Gruneantu, a emis urgent un comunicat de presa in care a dezavuat public practica politieneasca de intimidare a avocatilor, salvand reputatia profesionala a avocatului lui Marcelini.

Din pacate, aceasta solidaritate de breasla nu o regasim si la conducerea actuala a Baroului Timis, desi, in cazul dosarului Manzu &comp, procurorii care combat criminalitatea organizata si terorismul sunt mult mai discretionari decat politistii care, pe vremuri, combateau evaziunea fiscala si contrabanda cu tigari. (Gh. Ilas)

sursa foto: www.opiniatimisoarei.ro

2 thoughts on “AVOCATI VS PROCURORI! Baroul Timis asista pasiv la “pelerinajul” unor avocati la DIICOT in calitate de martori de serviciu in dosare cu care nu au nicio legatura! “Conducerea baroului are obligatia de a apara onoarea si demnitatea profesiei de avocat, nu de a trata cu indiferenta abuzurile procurorilor!”

  1. În fata legii, nu sunte egali cu toții?
    Sau un jurnalist și un avocat se cred mai șmecheri ca porcul?

  2. tocmai despre asta se vorbeste in articol, despre egalitate, moncher! adica, daca vrea muschii unui procuror poate sa-ti interzica sa profesezi ca avocat? sau ca ziarist? ce ne facem cand legea este interpretata abuziv?

Leave a Reply