BREAKING NEWS! Un politist aflat in misiune a fost atacat cu cutitul intr-un bar din localitatea Surducu Mic, judetul Timis, fiind ranit la un picior    Fostul judecator Mihail Decean, de la Curtea de Apel Timisoara, atacat pe retelele de socializare, dupa ce a afirmat ca magistratii trebuie sa aiba o pensie de cel putin 3.000 de euro    Duminica, intre orele 13-15, in centrul Timisoarei se va desfasura o actiune de responsabilizare a participantilor la traficul rutier, organizata de Diana Mihai, realizatoarea emisiunii TV "Cronica rutiera"    Ministrul Fondurilor Europene a apreciat faptul ca Timisul este unul dintre cele mai importante judete in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, valoarea finantarilor fiind de 4,7 miliarde de lei    Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, ar fi fost filat de structuri din MAI, la cererea fostului ministru, Carmen Dan, operatiune devoala dupa ce intr-o celebra biserica din centrul Bucurestiului a fost descoperita tehnica de interceptare    Grupul Telekom Romania, format din fostele companii Cosmote si Romtelecom, a anuntat ca va concedia aproape 700 de angajati

ADOPTA O DETINUTA! Un preot greco-catolic propune un proiect unic in Europa! “Scopul nostru este ca, dupa ispasirea pedepsei, detinutul sa fie redat ca element util societatii, sa se reintegreze mai usor!”

detinuta_IP

Un preot greco-catolic din Cluj aduce zambetul pentru femeile incarcerate la Sectia Exterioara a Penitenciarului Gherla. Vasile Perde este preot misionar și, de un an, merge in Penitenciarul Gherla din  Cluj, unde a cunoscut drama  femeilor din spatele gratiilor.

Nimeni, dar absolut nimeni, nu le-a mai vizitat de ani buni. Unele, nu au mai auzit o vorba de incurajare. Altele nu si-au  vazut nici macar copiii. Poate, doar in poze… Si, asta, in cazul in care sunt norocoase si, cineva, isi aminteste sa le faca un pustiu de bine. Odata cu primirea sentintei, au primit, la pachet, si condamnarea societatii.

De fapt, viata de dincolo de ziduri, le sperie pe multe dintre ele. Afara, desi sunt libere, sunt condamnate pe viata. Atunci cand s-a gandit la realizarea campaniei „Adopta o detinuta“, preotul Perde s-a gandit, inainte de toate, sa le ofere acestor femei, abandonate de familii, sansa de a putea sta de vorba, fie si pret de cateva minute, cu alti oameni. Spiritual, evident, caci voluntarii nu trebuie decat sa isi rapeasca putin timp, pentru a sta de vorba cu femeile incarcerate la Sectia Exterioara a Penitenciarului Gherla.  Potrivit Biroului de Presa al Penitenciarului Gherla, la aceasta ora, sunt incarcerate 164 de femei. „Ne bucuram ca societatea civila este receptiva la astfel de proiecte.Scopul nostru este, ca dupa ispasirea pedepsei, detinutul sa fie redat ca element util societatii, sa se reintegreze mai usor“, au declarat oficiali ai Penitenciarului Gherla.

Parintele Perde este convins ca oamenii au nevoie de foarte putin ca sa fie mai buni, doar de iubire. Are proiecte multe și crede ca toti putem fi sursa binelul. De curand a demarat un proiect unic in Europa – „Adopta o detinuta”.

vasile_perde

„Este un proiect unic in Europa și nu spun asta ca sa ma laud, o spun pentru ca as vrea ca oamenii sa inteleaga ca fara dragoste și intelegere, nimic nu este posibil. M-am gandit cum pot sa fac lucruri bune și frumoase pentru societatea asta exclusivista in care traim. Proiectul infiaza o detinuta a inceput in acest an. Ideea mi-a venit dupa ce, de Craciun, am vizitat 60 de copii ai detinutelor din Penitenciarul de la Cluj. Le-am adus poze sa iși vada copiii. Multe dintre el nu au mai primit o vizita de ani de zile. Am deja 4 cupluri formate și suntem abia la inceput. Apelez și la Biserici, colegii mei spun in Biserica. Așa ma suna oameni și ma intreaba cum pot sa ajute”, a explicat preotul Vasile Perde.

„Am o detinuta care nu a fost vizitata de nimeni 7 ani. Covacs Eva a fost profesoara universitara. Și-a omorat mama din greșeala. Noi nu trebuie sa judecam, pentru ca va spun, este foarte ușor sa ajungi dupa gratii. Ma bucur ca i-am gasit și ei pe cineva care sa vina și sa ii spuna o vorba buna. Pentru campania asta nu trebuie altceva decat suflet. Un om care sa vina in penitenciar sa stea de vorba cu el, sa aduca un fruct, un suc. Sa le spuna o vorba buna, asta le ajuta sa treaca peste perioada grea. Este cel mai bun mod de reeducare in spatele gratiilor – bunatatea”, a mai spus preotul Perde. (Vlad Enciu)

Leave a Reply

%d bloggers like this: