LEGE SI TOCMEALA! Taragotistul Dumitru Farcas, iertat de procurori pentru infractiunea de conducere sub influenta bauturilor alcoolice! In momentul in care a fost prins de Politie, artistul avea o alcoolemie de 1,05 grame la mie alcool in sange

farcas

Prins baut la volan in timp ce se intorcea de la Festivalul „Taragotul de aur”, organizat in onoarea sa, taragotistul Fumitru Farcas a fost iertat de procurori, desi aparatul etilotest a inregistrat o alcoolemie de 1,05 grame la mie alcool in sange.


Evenimentul s-a petrecut intr-una din serile lunii noiembrie 2014, in jurul orei 1, cand artistul a fost oprit in trafic pentru ca circula cu farurile stinse. Dupa cateva discutii in contradictoriu, Dumitru Farcas a colaborat si a acceptat sa dea si probe de sange. Analiza efectuata la Instititul de Medicina Legala din Napoca a indicat ca taragotistul avea o alcoolemie de 1.05 grame la mie alcool sange. Martorii si-au amintit ca, inainte de a se urca la volan, Farcas ar fi consumat cinci butelii de vin.

Paradoxal, dosarul penal in care rapsodul a fost cercetat pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice a fost clasat de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, care au decis ca statul nu are niciun interes intr-o eventuala condamnare. Cu alte cuvinte, pentru ca Dumitru Farcas a recunoscut si a regretat sincer fapta, procurorul l-a iertat.

„In motivarea solutiei, s-a apreciat ca in cauza nu exista interes public pentru urmarirea faptei, avand in vedere ca inculpatul a recunoscut si a regretat sincer savarsirea faptei, a circulat pe o distanta scurta, de sub 100 de metri, pe timp de noapte, cand circulatia, atat rutiera cat si pietonala, este redusa. Alcolemia inculpatului a fost relativ redusa, de 1,05 grame la mie. Inculpatul s-a aflat la prima confruntare cu legea penala, este in varsta de 78 de ani, are functia de profesor universitar la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Mai mult, inculpatul este una dintre personalitatile culturale clujene, are nenumarate distinctii si premii, titlul de Doctor Honoris Cauza la Universitatea Cionstantin Brancusi din Targu Jiu”, se precizeaza in referatul de clasare al dosarului.

In sustinerea deciziei, a mai contat faptul ca Farcas este cetatean de onoare al oraselor Bucuresti, Cluj si Baia Mare si a fost decorat de presedintele Romaniei cu declaratia Crucea Serviciului Credincios. (Vlad Enciu)

Leave a Reply