SOCANT! Un fost judecator face dezvaluiri despre problemele psihice cu care se confrunta unii magistrati! “Nu exista instanta fara unul cu probleme psihice evidente! Sunt tinuti in sistem din mila, din cofraternitate, dar pana la urma tot clacheaza!”

psihice

Cazul judecatorului Nicolae Tomus, de la Judecatoria Timisoara, anchetat de procurorii DIICOT in dosarul sex cu minore, dar si a altor magistrati care au frecventat reteaua de prostitutie a lui Paul Manzu, insa, deocamdata, au identitatea protejata, a readus in discutie privatiunile vietii de magistrat, incalcate, flagrant, uneori, dar si riscurile psihice la care sunt expusi justitiarii parchetelor si ai instantelor de judecata.


In conditiile in care controlul psihologic este obligatori doar la admiterea in magistratura, nu si ulterior, in cursul activitatii de magistrat, se ajunge la situatii dramatice, ca la Judecatoria Timisoara, in care un magistrat care era implicat activ intr-o retea de sex cu minore sa judece dosare pe un complet specializat pe cauze cu minori si familie. Adica, metaforic spus, lupul paznic la oi…

“Controlul psihologic este obligatoriu, insa doar la admiterea in magistratura. Pentru ca ei au vrut sa ne impuna controale psihologice periodice. Problema e asa. Boala psihica la judecatori e foarte intalnita. Deci avem la cazuri in instante… Multe, crede-ma! Practic nu exista instanta, spunem noi, in care sa nu intalnim o persoana cu probleme. Boli psihice evidente. Din pacate sistemul nu are solutii pentru ei, adica nu putem sa-i pensionam medical, nu ai ce sa le faci. De obicei sunt tinuti acolo, din mila si din confraternitate. Ii tinem, ii protejam… Nu merge sa faci controale. Pentru ca psihologul este o forma de limitare, o obligare. Sa ma supui pe mine ca judecator la un control psihologic obligatoriu, este o limitare pe care mi-o aduci mie. Si nu ai voie sa ma limitezi. Eu ca judecator sunt numit pe viata, nu ma poate da nimeni jos de-acolo, nici politicul, nimeni, nimeni! Asta e ideea inamovibilitatii judecatorului. Un psiholog ma poate da! Un control psihologic… Aici e problema!”, a dezvaluit un fost judecator, actualmente avocat, intr-un interviu publicat de avocatura.com.

Acelasi fost judecator descrie universul aproape concentrationar in care se trezesc, la un moment dat, magistratii, cu obligatii de rezerva si libertati limitate, cu o mare discrepanta intre puterea din sala de judecata si cea din spatiul public.

“Este hiatusul acesta enorm intre ceea ce esti in sala, puterea pe care realizezi ca o ai, si ceea ce esti tu de fapt in plan social – si nu numai social, familial… Ca judecator intri intr-o chestie din asta, de restrictii de toate felurile. In primul rand sociale… Nu ai cerc de prieteni. Cercul tau de prieteni e tot in instanta. Nu ai. Nu ai voie E o prapastie enorma. De-aia ti-am spus, gresesc astia… Este o paranoia de care nu esti constient, nu stiu cum sa-ti spun. Si atunci asta este zona ta de confort. In momentul in care judecatorii intra in sala de judecata, ei sunt intr-adevar, prin puterea pe care o au ei, mici zei acolo. Da? Asta este o realitate. Problema e ca e o tensiune enorma, intre ce putere au ei acolo cand intra in sala de judecata, si ceea ce sunt ei ca oameni in afara salii de judecata. Este o tensiune care pe unii ii doboara. De-aia gresesc astia, se duc si iau …”.

Ca o concluzie la aceste dezvaluiri socante, fostul magistrat recunoaste ca boala psihica la judecatori e foarte intalnita. “Nu exista instanta fara unul cu probleme psihice evidente”, spune actualul avocat, adaugand ca sistemul nu are solutii pentru ei, sunt tinuti din mila, si ca ca marea majoritate, mai devreme sau mai tarziu, tot clacheaza… (Vlad Enciu)

4 thoughts on “SOCANT! Un fost judecator face dezvaluiri despre problemele psihice cu care se confrunta unii magistrati! “Nu exista instanta fara unul cu probleme psihice evidente! Sunt tinuti in sistem din mila, din cofraternitate, dar pana la urma tot clacheaza!”

  1. Da asta da dezvaluire NOI cei care nu cunoastem viata unui complet de judecata si nici nui cazul sa fim informati DAR intreb ca un Roman ,chear nu puteti ,merge la un medic fie si Justitiar din randul celor care sunt in sistemul Dv un judecator are mare incarcatura in studiul dosarelor Si nus putine ,Intreb pentru a 2 oara Parlamentul stie cu ce probleme va confruntati poate gasesc ei O rezolvare un Tratament in unul din spitalele specializate MAN sau De interne.

  2. Știre de reconciliere?….A fi magistrat este o virtute …înainte de orice reprezinți Statul și Legea….cei slabi și cei vulnerabili nu au ce cauta în jurul acestei virtuți. .pe timp de război sau pace Legea e suverana …în acest episod prezentat se arata slăbiciunea unora care nu sunt demni!!!!

  3. aluzia la Tomus este mai mult decat evidenta! de ce nu se introduce testul psihologic obligatoriu, in fiecare an, pentru magistrati? te judeca nebunii si ajungi dupa gratii nevinovat

  4. Lucrurile nu stau chiar asa ! Nu are legatura cu inamovabilitatea o eventuala obligativitate de efect a unui control psihiatric impusa judecatorilor ! dimpotriva ! starea de sanatate a magistr se verifica periodic in toata lumea .De ex,in Ungaria din 3 in 3 ani magistr fac astfel de controale,iar daca sunt declarati inapti sunt pensionati de boala Si lg rom contine norme privind pensia de boala,inclusiv pt boli psihice Asa ca ar fi un nonsens sa sustii ca magistr nu pot fi supusi unor astfel de controale medicale ,cata vreme legea reglementeaza pensionarea ppt astfel de situatii ! E nevoie de o modif legisl in care sa se inscrie obligativitatea efect controalelor cu pricina periodic ,macar ca la vecinii nostri unguri ! daca vrem putem ! Subiectul in sine ar trebui sa inceteze de a fi unul tabu,caci realitatile impun alte solutii si trebuie recunoscute , ca atare !!!!

Leave a Reply