DEBUT DE STAGIUNE! Muzicianul Adam Ben Ezra si spectacolul Meteorul au marcat inceputul stagiunii la Teatrul National Timisoara! “Credem ca Timisoara poate fi cu adevarat o capitala culturala europeana!” (P)

ezra

Teatrul deschide minti si formeaza constiinte, pentru ca oamenii care-l fac si-au asumat un rol si dincolo de scena. Marti seara, pe scena Salii Mari s-a deschis noua stagiune a Teatrului National din Timisoara (TNTm), cu un spectacol aparte. Aici a concertat artistul – fenomen Adam Ben Ezra.


Celebrul multi-instrumentist israelian care a sustinut unicul sau concert in Romania din acest an a marcat, prin spectacolul de pe scena Teatrului National, aplaudat indelung de sutele de oameni din sala, un nou proiect al institutiei – gazda. Este vorba despre o serie de parteneriate cu artisti si asociatii culturale din Timisoara carora Nationalul le ofera spatiu de exprimare artistica, parteneriatul cu Asociatia Culturala „Nabu” fiind primul dintre acestea.

In acelasi timp, pe scena Salii 2 s-a derulat un alt eveniment care a umplut sala pana la refuz – avanpremiera spectacolului Meteorul de Friedrich Dürrenmatt, o comedie savuroasa regizata de Mihai Maniutiu. Distributia ii reuneste pe actorii Marian Ralea, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Calin Stanciu jr., Catalin Ursu, Florin Ruicu, Alecu Reus, Mirela Puia, Cristina König, Benone Viziteu, Robert Copot, Costel Tovarnitchi, Dana Borteanu, Raul Lazarescu si Stefan Roman, muzicienii Sorina Anghelescu, Felix Burghelea si Bogdan Cotarta. Regizorul Mihai Maniutiu a facut echipa pentru acest spectacol cu Adrian Damian (scenografie), Ada Milea (muzica), Vava Stefanescu (coregrafia) si Lucian Moga (light design).

Despre cum faci mereu mai mult, despre ce inseamna sa deschizi o stagiune pe scenele principale ale Nationalului timisorean, a vorbit managerul acestuia, Ada Hausvater.

TNT3

 

„In toti acesti zece ani, de cand conduc teatrul din Timisoara, ne-am straduit cu totii sa ne deschidem catre oameni, deoarece cred cu tarie ca noi, ca artisti ai Teatrului National, avem misiunea sa deschidem suflete, sa deschidem minti, iar felul in care avem sansa de a crea constiinte este prin spirit si prin sensibilitate.

De aceea este atat de important sa ne apropiem de oameni. Totodata, in acesti zece ani am incercat permanent sa creez un orizont de comunicare cu artisti din toata tara si, desigur, cu artistii din Timisoara; vorbesc despre artele spectacolului, despre toate artele, nu doar despre teatru. Acesta este sensul acestui program de parteneriate in care incurajam artisti, asociatii – in definitiv, incurajam Spiritul.

Spirite care vor sa dezvolte acest suflet minunat al Timisoarei, apropiindu-se de Teatrul National. Va asteptam la Teatru ca, impreuna, sa facem lucrurile din ce in ce mai frumoase in jurul nostru. Cred ca tine de fiecare dintre noi si cred toti trebuie sa facem tot ce se poate in sensul acesta. Acum cativa ani, din aceleasi considerente, Teatrul National a pus bazele Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Noi, toti cei din Teatru, si publicul nostru, de asemenea, credem ca Timisoara poate fi cu adevarat o capitala culturala europeana – are, fara doar si poate, acea seva care pentru a ne dezvolta, de evolua in aceasta directie”, a spus managerul TNTm, Ada Hausvater.

Foto: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply