EXCLUSIV! Antrenorul mascatilor de la Politia Timis protesteaza impotriva comertului cu titluri din sport! “Gradele in jiu-jitsu si judo au devenit o marfa, pot fi cumparate de oricine pe bani!”, spune maestrul Gheorghe Farcas

sensei Farcas

Retras la pensie din postura de antrenor al mascatilor de la Inspectoratul de Politie al Judetului Timis, comisarul sef Gheorghe Farcas continua sa se pregateasca, zi de zi, pentru competitiile internationale de judo la care participa chiar si aproape de varsta de 70 de ani.


Sala de antrenament amenajata in curtea locuintei sale din Utvin are ca anexa un traseu de jogging bine stabilit, de mentinere a conditiei fizice, care se intinde de-a lungul canalului Bega, pana la Sinmihaiu Roman.

“In fiecare seara parcurg distanta asta, de peste zece kilometri, pentru a ma mentine in cea mai buna forma fizica! Mersul pe jos, alergarea usoara, este o metoda excelenta de ati mentine tonusul muscular”, spune maestrul judoka.

Sensei Farcas si-a petrecut cele mai frumoase momente din viata pe tatami. A inceput judo-ul inca din liceu, in 1962, iar de atunci a obtinut 8 Dan in Jiu-jitsu si 5 Dan in judo. A antrenat, inca din 1990, majoritatea politistilor din Timis si a facut mii de demonstratii de arte martiale in orasul de pe Bega, in tara, precum si in afara Romaniei. Mai mult, a continuat sa participe si la campionatele de judo, si ca antrenor, dar si ca sportiv, si a fost multiplu campion national. In 2002 a scos o carte, “Aparare si autoaparare in randul politistilor”, in care descrie zeci de tehnici de autoaparare. Acum, la peste 10 ani de la aparitia cartii, spune ca ar rescri-o.

“Nu ai cum sa inveti toate tehnicile existente, este imposibil. In fiecare zi apar altele si altele. Cand am inceput eu, in judo nu existau decat cateva carti in germana si in franceza. Prin prieteni am reusit sa le traduc si sa fac tot ce era scris in ele. Apoi in anii 80 cand karatele au fost interzise in Romania ne inspiram din filmele cu Bruce Lee. Stateam, urmaream fiecare miscare, apoi o puneam in practica. In anii ’90 cand nu exista echipa de interventie la Politie a trebuit sa intervenim la un scandal unde agresorii aveau coase, sabii sau cutite. Din doi pasi am reusit imobilizarea celui cu coasa si mai apoi in exercitiile pe care le faceam la sala am introdus acest procedeu  de imobilizare a infractorilor si chiar o faceam cu coasa, cu cutitele ”, spune Farcas.

farcas-IP

 

De altfel, prin mainile lui sensei Gheorghe Farcas a trecut toata suflarea fortelor de interventie rapida din Timis, generatii intregi de politisti de la IPJ, trupa de interventie de la Jandarmi sau chiar cea de la Politia Comunitara.

“Cand eram tanar eram si eu ca ei, aveam impresia ca stiu tot! Imi aduc aminte ca am mers la inceputurile carierei la maestrul Mihai Botez la Arad si acolo el incerca sa-mi explice ce ar trebui sa fac. Eu ii tot sugeram ca asa cum vreau eu sa fac ar fi mai bine. Pana intr-o zi cand s-a enervat si m-a intrebat foarte serios daca eu am venit sa invat judo, sau am venit sa-l invat pe el. Asa e si astazi. Sunt multi care vin cu o pregatire buna la mine si cred ca le stiu pe toate. Cand vad ca nu merge cu explicatiile de genul ca eu trebuie sa-i invat pe ei se mai intampla sa le mai arat pe viu ce stiu si atunci ii conving”.  

In ciuda faptului ca a castigat nenumarate medalii la competitiile internationale, Gheorghe Farcas spune ca niciodata nu l-a interesat fenomenul K1 sau Local Kombat, unde se pot castiga bani multi. Jiu-jitsu a facut  doar pentru demonstratii in gale, dar niciodata nu a incercat sa concureze in vreo gala.

„La varsta mea sunt in forma. Nu mai pot concura cu un tanar la forta, dar il pot invinge prin viteza si tehnica. La varsta mea am pierdut din forta insa tehnica si viteza sunt mai bune decat atunci cand eram mai tanar. Si asta pentru ca am tot exersat, iar acum miscarile deja repetandu-le zilnic  mi-au devenit ca un mecanism. Eu am o tehnica aparte, prin care pot imobiliza infractorul fara sa folosesc forta. Iau energia negativa a adversarului si o folosesc in interes propriu. Practic, toate procedeele se pot finaliza cu imobilizarea adversarului, din orice pozitie”, explica maestrul.

Dupa 50 de ani de arte martiale, sensei Farcas are si nemultumiri, pe care nu ezita sa le faca publice. La ora actuala, gradele in arte martiale se cumpara, se dau prea usor.

“Eu am transpirat in sala de antrenament pentru fiecare centura, pentru fiecare Dan! Acuma e mult mai usor pentru cei care vor sa devina maestri in arte martiale. Totul e de vanzare, gradele pot fi obtinute cu bani. Ma trezesc la concursuri cu tineri de 40 de ani, care au o multime de Dani, mai multi decat mine! Totul a devenit comercial, tocmai de aceea  nu mai particip decat la foarte putine concursuri”, marturisteste, cu o unda de tristete, sensei Gheorghe Farcas. (Gh. Ilas)

 

2 thoughts on “EXCLUSIV! Antrenorul mascatilor de la Politia Timis protesteaza impotriva comertului cu titluri din sport! “Gradele in jiu-jitsu si judo au devenit o marfa, pot fi cumparate de oricine pe bani!”, spune maestrul Gheorghe Farcas

Leave a Reply