PARCHET PENTRU MAGISTRATI! Infractiunile comise de judecatori si procurori ar putea fi investigate de o unitate de parchet speciala! Un deputat propune infiintarea unui parchet doar pentru magistrati

manolache

Deputatul PSD Marius Manolache a propus infiintarea, in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a unei sectii care sa investigheze infractiunile savarsite de procurori si judecatori. Este vorba despre alte infractiuni decat cele date in competenta DNA si DIICOT.


Astfel, pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor din data de 28 septembrie 2015 a figurat propunerea legislativa pentru completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, respectiv modificarea art. 75 alin. (1) din Legea 304/2004. In momentul de fata, art. 75 alin. (1) din Legea 304/2004 prevede urmatoarele:

„Art. 75. – (1) Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are in structura sectii conduse de procurori sefi, care pot fi ajutati de adjuncti. in cadrul sectiilor pot functiona servicii si birouri conduse de procurori sefi”.

Deputatul Manolache propune modificarea alin. (1) art. (75) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara dupa cum urmeaza:

„Alineatul 1 al articolului 75 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 75 (1) – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are in structura urmatoarele sectii:

1. Sectia de urmarire penala si criminalistica

2. Sectia judiciara

3. Sectia parchetelor militare

4. Sectia de investigare a infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, altele decat cele date in competenta Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism

5. Sectia de resurse umane si documentare

Sectiile sunt conduse de procurori sefi, care pot fi ajutati de adjuncti. In cadrul sectiilor pot functiona servicii si birouri conduse de procurori sefi”.

Marius Manolache spune ca „solutia legislativa se impune data fiind ineficienta dovedita a mijloacelor legale si procedurale existente in legatura cu investigarea infractiunilor savarsite de magistrati in exercitarea profesiei”

In expunerea de motive care insoteste propunerea legislativa, deputatul Marius Manolache explica faptul ca aceasta solutie se impune avand in vedere ca mijloacele legale si procedurale existente in ceea ce priveste infractiunile savarsite de magistrati in exercitarea profesiei si-au dovedit ineficienta. De asemenea, parlamentarul subliniaza ca numarul solutiilor definitive de achitare pronuntate contrasteaza flagrant cu numarul dosarelor penale in care magistratii sunt investigati pentru fapte savarsite in exercitarea profesiei:

„Modificarea care se propune consta in infiintarea la nivelul Parchetului de pe langa ICCJ a unei sectii noi – Sectia de investigare a infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, altele decat cele date in competenta Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism.

Solutia legislativa se impune data fiind ineficienta dovedita a mijloacelor legale si procedurale existente in legatura cu investigarea infractiunilor savarsite de magistrati in exercitarea profesiei.Numarul solutiilor definitive de achitare pronuntate de magistrati contrasteaza flagrant cu numarul dosarelor penale in care acestia sunt investigati pentru fapte savarsite in exercitarea profesiei (represiune nedreapta, cercetare abuziva)”.

Parlamentarul propune modificari si pentru Completul de 5 al ICCJ

Nu este singura modificare la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara pe care deputatul Marius Manolache doreste sa o aduca. Acesta propune si modificarea art. 24 din Legea 304/2004.

In prezent, art. 24 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara are urmatoarea forma:

„Art. 24. – Completele de 5 judecători judeca apelurile impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, solutioneaza contestatiile impotriva incheierilor pronuntate in cursul judecatii in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, solutioneaza cauzele in materie disciplinara potrivit legii si alte cauze date in competenta lor prin lege”.

Deputatul Manolache propune modificarea art. 24 din Legea 304/2004 dupa cum urmeaza:

„Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 24 – (1) Completele de 5 judecatori solutioneaza apelurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si judeca si in alte cauze date in competenta lor prin lege, precum si ca instanta disciplinara. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply