CONFISCARE! Vama Aeroport Timisoara a decis confiscarea a 2,7 tone de piei de bovina aduse in tara cu un avion din Tunisia! Marfa era destinata unei fabrici de automotive de langa Sibiu, care apartine lui Ion Tiriac

palet_marfa

Desi au trecut aproape trei saptamani de la declansarea scandalului international in care a fost implicat un avion al companiei Tunisair, descoperit de servicii pe pista Aeroportului International “Traian Vuia” din Timisoara, la jumatate de ora de la aterizare, misterul cursei aeriene si a marfurilor descarcate clandestin inca nu a fost lamurit.


Reamintim ca, in noaptea de 22/23 octombrie, o aeronava de tip Airbus 320, de pasageri, apartinand companiei Tunisair, avand indicativul de zbor TSiMH si numarul TAR 3500, a aterizat pe Aeroportul International Timisoara avand la bord 2,7 tone de piei de bovina.

Marfa era destinata fabricii grupului francez Faurecia, din Talmaciu, de langa Sibiu, unde lucreaza peste 800 de angajati si se produc husele unora dintre cele mai cunoscute modele de masini: Audi, BMW şi Peugeot. In conditiile in care pieile prelucrate si croite special pentru tapiteriile auto de lux au fost descarcate si depozitate in hala cargo fara ca reprezentantii Vamii Aeroport sa fi asistat la aceasta operatiune, toata incarcatura a fost confiscata si lasata in custodia operatorului de logistica si transport rutier WMT.

“Seful Biroului Vamal, Adrian Jebelean a luat decizia confiscarii marfii, conform H.G. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului Vamal al Romaniei. La articolul 653, aliniatul 1, litera b, se stipuleaza foarte clar ca descarcarea bunurilor sau marfurilor supuse vamuirii, fara permis vamal sau fara acordul autoritatii vamale, constituie contraventie, iar marfa se confisca. Seful a fost foarte suparat pe directorul Daniel Idolu, intrucat dispecerul de sol nu a anuntat serviciile despre aterizarea aeronavei tunisiene pe aeroport”, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un lucrator vamal de pe aeroport.

ion_tiriac1

In tendinta de a afla detalii despre contextul in care a fost introdusa in Romania, dintr-o tara non-UE, o marfa evaluata la peste 500.000 de euro, am luat legatura cu casa de expeditii Cargo Partner Expeditii, care apare pe documentele de transport aflate pe AIT. “Nu stiu despre ce transport este vorba! Poate stiu colegii nostri de la Timisoara. Imi pare rau ca nu va pot fi de folos!”, ne-au raspuns reprezentantii CPE Bucuresti, dupa ce secretara companiei ne-a dat legatura la “transporturi aeriene”.

De partea cealalta, seful Sectorului Politiei de Frontiera Aeroport Timisoara, subcomisarul Cornel Stoica, nu a deschis nicio lucrare penala, cata vreme pilotii tunisieni, stewardul si mecanicul de bord nu au parasit aeronava. Cu alte cuvinte, nu s-a produs nicio infractiune de trecere ilegala a frontierei de stat a Romaniei.

Pana la lamurirea acestei situatii explozive de pe AIT, sa mai spunem ca, in ultimele zile, in jurul marfurilor confiscate se aude tot mai des numele miliardarului Ion Tiric, despre care se spune ca ar fi patronul fabricii de automotive Faurecia Seating Talmaciu. (Gh. Ilas)

5 thoughts on “CONFISCARE! Vama Aeroport Timisoara a decis confiscarea a 2,7 tone de piei de bovina aduse in tara cu un avion din Tunisia! Marfa era destinata unei fabrici de automotive de langa Sibiu, care apartine lui Ion Tiriac

 1. Mai tataie de director te duci dupa sefi tai psd: ponta , grindeanu, sarbu, si faimosul psdist din caras mister mocioalca? Vezi ca uni ajung la bulau.

 2. doctorandul Stoica ! Trebuia sa-si deschida lui lucrare penala cand il ponta pe Turda seful de punct care lipsea cu zilele de la servici !

 3. Infractorul sustinut de “uni” din SRI va vomita tot cat de curand. Cum a “reparat pista” , ce cumparaturi a facut in ultimi trei ani( aici directorul ursu deja scrie) , cati bani a platit oamenilor care ia dat afara abuziv cu plangeri penale,masini pompieri supraevaluate, desfintarea unor servicii trecute in proprietate privata,…etc

 4. Poate cineva sa spuna de ce directorul regionalei vamale -Moldovan Gabriel ii ancheteaza pe vamesii care au confiscat marfa din avionul Tunisian??/?
  A primit ordin sa faca aceasta ancheta sau se incearca intimidarea vamesilor ca pe viitor sa nu mai faca confiscari????
  GELU STEFAN DIACONU -presedintele ANAF si CLAUDIU ARDELEAN -directorul general DGV- stiu de aceasta ancheta????
  Moldovan este seful MAFIEI sau seful unei institutii a statului Roman?????

 5. vamesii au confiscat dupa doua ore de la descarcare ce au mai gasit prin magazie , ce a mai ramas . Doar SRI analizand imaginile de pe camerele de supraveghere pot stabili daca s-a descarcat numai marfa retinuta si daca nu s-au incarcat sau au plecat masini din zona magaziei pana la ora retinerii marfii .

Leave a Reply