LEGEA RISIPEI ALIMENTARE! Supermarketurile vor fi obligate sa doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirarii unor organizatii umanitare sau asociatiilor de protectia animalelor! In caz contrar, amenda este de 15.000 de lei

alimente

Legea privind combaterea risipei alimentare primise din partea comisiei de specialitate un raport de respingere, insa acesta nu a intrunit votul necesar adoptarii, astfel ca Senatul a aprobat propunerea de lege, in forma initiatorului, cu 60 de voturi ‘pentru’, 38 de voturi ‘impotriva’ și o abtinere.


Articolul 1 al initiativei legislative interzice tuturor agentilor economici, care desfașoara activitati de comert cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinta.

“Agentii economici care opereaza spatii comerciale cu suprafata de peste 400 metri patrati, cu destinatia vanzare de produse alimentare, vor incheia un contract cu o organizatie umanitara inregistrata legal sau cu o asociatie de protectia animalelor, dupa caz, in vederea donarii produselor alimentare aflate aproape de data expirarii, intr-un termen rezonabil astfel incat acestea sa poata fi utilizate”, se stipuleaza la articolul 2 al propunerii legislative.

Nerespectarea prevederilor articolelor 1 și 2 se sanctioneaza cu amenda de 15.000 lei.

In expunerea de motive, initiatorul precizeaza faptul ca, la nivelul Uniunii Europene, risipa alimentara este estimata la 90 de milioane de tone pe an, adica “in jur de 180 de kg pentru fiecare locuitor”.

“Romania risipește anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic și social nociv este necesara mobilizarea intregii societati prin conștientizare, preventie și educatie, cat și prin norme legislative. De multe ori o politica restrictiva a marilor lanturi comerciale duce la imposibilitatea producatorilor de a vinde marfa, deci la risipa. Incurajarea donarii de alimente, prin legislatie, de catre magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen”, sustine initiatorul.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o in calitate de prima Camera sesizata. (Mara Ion)

Leave a Reply