“ZECIUIALA” CORUPTIEI! Mita primita de functionarii anchetati de DNA, in 2015, depaseste 100 milioane de euro! “Suspectii, mai afectati de confiscarea bunurilor decat de inchisoare”, spune Laura Codruta Kovesi

codrutaK

Mita primita de diversi functionari publici in dosarele instrumentate de DNA in acest an se ridica la o suta de milioane de euro, a declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, care a aratat ca aceasta suma poate creiona o imagine a fenomenului coruptiei in domeniul achizitiilor publice, avand in vedere ca in general se solicita mita in valoare de 10% din valoarea contractului.


“Daca raportam la procentul de 10% puteam avea o imagine a fenomenului coruptiei in domeniul achizitiilor publice”, a spus Kovesi, care a subliniat ca de foarte multe ori companiile care dau mita fac si evaziune fiscala, pentru a putea face rost de acesti bani, iar acest lucru afecteaza in cele din urma calitatea si pretul serviciilor furnizate cetateanului.

Ea si-a explicat surprinderea ca, desi in fiecare an exista persoane condamnate, numarul infractiunilor de coruptie ramane mare, citand cazul “dificil de explicat” al unui secretar de stat care a continuat sa primeasca mita, desi in urma cu cateva luni a asistat la prinderea in flagrant a unui coleg din minister.

“Si-a conspirat actiunile, dar nu s-a gandit ca ar trebui sa renunte”, a spus Laura Codruta Kovesi, care a pledat pentru masuri preventive in conditiile in care degeaba este arestat un functionar daca a doua zi este inlocuit cu un alt functionar care face acelasi lucru”.

Procurorul sef a subliniat ca unii dintre suspecti “sunt mai afectati de masuri asiguratorii sau ca li se confisca anumite bunuri decat ca petrec 30 de zile in arest preventiv”.

Ea si-a exprimat din nou nemultumirea ca se recupereaza prea putin din bunurile confiscate de justitie, prin decizii definitive si a subliniat ca este “extrem de important sa se inceapa confiscarea efectiva a acestor bunuri”.

Laura Codruta Kovesi a fost intrebata daca a dat vreodata bacsis la coafor, dar procurorul sef a negat. “Cateodata, la restaurant”, a recunoscut procurorul sef al DNA in cadrul unei emisiuni TV.

Reamintim ca, recent, Laura Codruta Kövesi a fost inclusa pe lista publicata de site-ul politico.eu, intitulata “28 de oameni din 28 de tari, care configureaza, agita si rascolesc Europa”, alături de alte personalitati, cate una din fiecare tara membra a UE, printre care comisarii europeni Valdis Dombrovskis (moneda euro si dialog social), Margrethe Vestager (concurenta), premierul ungar Viktor Orban, actualul prim-ministru al Scotiei, Nicola Sturgeon, dar si cantaretul belgian Stromae. (Vlad Enciu)

Leave a Reply