BREAKING NEWS! PSD Timis a decis, prin vot deschis in CEJ, sa se alature reformistilor din partid si sa sustina schimbarea liderului maxim Liviu Dragnea    Avocatul politistului Gheorghe Jurca a contestat abuziv componenta completului de judecata de la Curtea de Apel Timisoara, din care facea parte si sotia sefului DIICOT, care a fost investit sa solutioneze recursul intr-un dosar de presa     Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Garboni a convocat o sedinta de urgenta cu angajatii institutiei, in tentativa de a-i opri de la declansarea grevei generale    Profesorul Francisc Szabo, de la Liceul Teoretic "Bartok Bella" Timisoara, spune ca profesorii din ciclul gimnazial au acceptat umilinta Ordonantei 9/2018 si au decis sa intre si ca "necalificati" la orele de limba romana     Doi tineri din Arad au fost prinsi in flagrant de ofiterii de la Combaterea Crimei Organizate in timp ce vindeau cannabis in Timisoara     Un agent de la Politia Rutiera Craiova a ajuns la spital, dupa ce a fost batut cu telefonul mobil de un sofer nervos, oprit pe strada cu focuri de arma

SEMNAL DE ALARMA! Studentii basarabeni din Timisoara avertizeaza ca Republica Moldova este intr-o situatie limita! “Avem nevoie rapid de un guvern care sa imbunatateasca economia, sa reia relatiile cu FMI si sa reconfirme cursul european al tarii!”

studenti_basarabeni

Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara a facut public un comunicat in care se adreseaza mai multor organisme cu putere de decizie din Republica Moldova, dar si protestatarilor din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, in care solicita investirea de urgenta a unui guvern care sa reconfirme cursul european al tarii. Sunt vizate societatea civila, studentii, Presedintia, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constitutionala, Academia de Stiinte, Consulatul Onorific de la Timisoara, dar si protestatarii din strada. Redam intregul comunicat.

Republica Moldova are nevoie rapid de un guvern, care sa imbunatateasca economia, sa reia relatiile cu FMI si sa reconfirme cursul european prin implementarea deplina a Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeana. Republica Moldova este intr-o situatie limita. Republica Moldova se afla intr-o competitie de influenta formidabil de dura intre Federatia Rusa si Europa, soarta ei fiind legata de propria ei decizie, dar si de evolutiile din Ucraina.

Acordul de asociere semnat la data de 27 iunie 2014 la Bruxelles intre Uniunea Europeana si Republica Moldova reprezinta o forma concreta de cooperare politica si economica, fiind un instrument creat pentru tarile din Parteneriatul Estic, aflate in antecamera aderarii si a accederii la statutul de tara candidata in procesul de aderare la UE.

Semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana a reprezentat  fara indoiala un act de importanta istorica. Este o confirmare a parcursului ireprosabil al Republicii Moldova, dar si o incununare a eforturilor diplomatice asidue depuse de Romania in ultimii 10 ani de zile. In primul si in primul rand insa, este meritul cetatenilor din Republica Moldova, care au rezistat tuturor presiunilor si au ales calea europeana.

Republica Moldova s-a angajat pe un traseu european ferm, insa nu ferit de riscuri. Semnarea Acordului de Asociere cu UE, obtinerea unui grad crescut de securitate economica, energetica, integrarea cat mai aprofundata in mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene, sunt etape esentiale pentru finalizarea cu succes a acestui proces.

sigla OSB (transparenta)

Consideram ca integrarea europeana a Republicii Moldova este o reparatie istorica atat pentru cetatenii moldoveni, cat si pentru o Europa prea mult timp lipsita de componentele si valorile ei estice. Republica Moldova este  „povestea de succes” a Parteneriatului Estic si a Politicii de Vecinatate a UE pentru ca a strans din dinti si si-a respectat cu orice pret angajamentele in fata UE.

Vocatia europeana a Republicii Moldova, precum si dorinta  de a merge mai departe pe drumul integrarii europene reprezinta expresia vointei proprii.

Republica Moldova a fost si va ramane o tema majora a Romaniei in contextul european. Comuniunea de limba, istorie, civilizatie si cultura a Republicii Moldova cu Romania constituie un episod special la nivel european. Romania are o datorie fata de cetatenii aflati dincolo de Prut, datorie derivata tocmai din aceasta relatie speciala.

Republica Moldova trebuie sa revina la valorile europene de care a fost despartita prin forta de o istorie ostila. Republica Moldova trebuie sa  se intoarca la valorile europene pe care, in realitate, nu le-a abandonat niciodata si pe care le-a reafirmat din prima zi a independentei de stat.

Suntem si vom fi alaturi de orice guvern pro-european de la Chisinau care va implementa si respecta Acordul  de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana, un guvern  care va asigura participarea societatii civile, a mediului academic si a studentilor la procesul decizional, care va scoate institutiile statului din captivitate si care va reda acestora libertatea si transparenta atat in functionarea lor cat si in procesul decizional. (Mara Ion)

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: