BREAKING NEWS! 5 avocati din Baroul Timis au fost admisi in magistratura, urmand sa fie repartizati la judecatorii sau unitati de parchet din tara    Primarul Nicolae Robu trimite 100 de voluntari de la PNL pe strazile Timisoarei pentru a-i raporta problemele cu care se confrunta cetatenii     Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Timis a achizitionat o ambarcatiune cu 10 locuri, care a costat 20.000 de euro, cu care se vor face plimbari gratuite pe lacul Surduc     C.D. Loga, Informatica, Pedagogic si Colegiul Banatean, topul liceelor din Timisoara unde s-a intrat cu cele mai mari medii la admitere (intre 9,59 si 9,15)    Nicolae Robu isi ridica singur mingea la fileu si spune ca, in PNL, exista o regula ca primarii in functie sa fie propusi si sustinuti pentru un nou mandat     Accident mortal pe DN6, in apropiere de Gavojdia, dupa ce un barbat a intrat in coliziune cu un camion condus de un sofer care avea o alcoolemie 1,28 mg/l

INAPOI, IN PENAL! Insulta si calomnia ar putea fi reincriminate, conform unui proiect de lege initiat de senatoarea Cristiana Anghel! Pedepsele propuse parlamentara ALDE merg pana la 3 ani de inchisoare!

justitie

Comisia juridica din Senat dezbate, astazi, proiectul de lege initiat de senatoarea Cristiana Anghel, prin care se reincrimineaza insulta si calomnia.

Pedepsele propuse de parlamentara ALDE ajung pana la 3 ani de inchisoare pentru “afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public”.

La momentul in care Anghel a depus proiectul de lege la Senat, care este prima camera sesizata, pe 9 septembrie 2015, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca nu il sustine.

“Eu cred ca asta ar mai lipsi in Romania, sa mai bagam oamenii in puscarii ca se injura intre ei, asa cred eu. Am inteles, este foarte mare suparare ca oameni din presa critica, injura, jignesc oameni politici. Nu-s de acord cu aceasta atitudine, cu familii jignite, cu copii, dar pana la urma poate reuseste societatea, in ansamblu, si clasa politica si presa sa aiba o proprie resetare si sa avem alta abordare. Ii respect intentia. I-am spus ca nu sustin aceasta initiativa si cred ca nici PSD nu o sustine, va tine cont partidul de ceea ce spun. Ideea de a rezolva aceste lucruri bagand oameni in puscarie ca se injura pe strada sau la televizor mi se pare extrem de periculoasa”, a spus atunci Dragnea.

Senatoarea propune completarea Capitolului X “Infractiuni contra demnitatii”, dupa Art. 227  cu trei noi articole – referitoare la insulta, calomnie si proba veritatii.

Insulta: Atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocura, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda. 

Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul cand se atribuie unei persoane un defect, boala sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.

Calomnia: Afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. 

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Proba veritatii: Proba veritatii celor afirmate sau imputate este admisibila, daca afirmarea sau imputarea a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a facut proba veritatii nu constitutie infractiunea de insulta sau calomnie.

Practic, senatoarea doreste reintroducerea unor articole care s-au regasit in Codul Penal vechi, pana la abrogarea acestora in 2006. Un nou Cod Penal a fost adoptat in 2014, care nu incrimineaza insulta si calomnia.

Proiectul de lege nu a primit un punct de vedere de la Guvern, insa are un aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului. (Vlad Enciu)

UPDATE! Cristiana Anghel a venit, marti, la Comisia Juridica de la Senat cu doua amendamente prin care propune inlocuirea pedepsei cu inchisoarea cu sanctionarea insultei si calomniei prin amenda penala. Cuantumul amenzii difera in functie de fapta. Astfel, insulta se pedepseste cu cuantumul amenzii de 10 pana la 30 de zile-amenda. Valoarea unei zile de amenda este de 150 de lei. Calomnia se pedepseste cu cuantumul amenzii de 120 pana la 300 de zile-amenda. Valoarea unei zile de amenda este de 150 de lei.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: