DIN CULISE! Un fost magistrat de la Judecatoria Timisoara atrage atentia ca judecatorii nu trebuie identificati cu forta suprema! “Este condamnabila atitudinea magistratilor care se considera mai presus de lege!”, spune avocata Carmen Obirsanu

carmen-obarsanu-avocat1

Dupa ce a fost nevoita sa plece din magistratura din cauza atitudinii sale intempestive, care a determinat-o sa-i atraga atentia fostului primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, ca primaria sa nu mai faca presiuni in dosarele cu revendicari imobiliare aflate pe rolul instantelor de judecata, fosta judecatoare Carmen Obirsanu continua sa fie la fel de incomoda pentru edilii orasului si din postura de avocat in Baroul Timis.


Participa la aproape toate dezbaterile consiliului local care au ca obiect cheltuirea banului public, dar nu a ezitat sa sesizeze chiar si DNA-ul in momentul in care a descoperit ca una dintre companiile private ale milionarului Marian Iancu, fostul patron a lui Poli Timisoara, este finantata ilegal cu milioane de euro de la bugetul local.

Ulterior, Curtea de Conturi si procurorii DNA i-au dat dreptate, declansand o ancheta complexa pentru a-i trage la raspundere penala pe toti cei care si-au pus semnatura pe devalizarea bugetului Timisoarei de catre infractorul Marian Iancu.

Desi a facut parte, multi ani, din sistemul judiciar, fosta judecatoare de la Judecatoria Timisoara nu si-a iertat nici colegii din magistratura, atragand atentia ca este o greseala ca judecatorii sa fie identificati cu “forta suprema” intr-un stat de drept. Sintetizam o declaratie pe care Carmen Obirsanu a facut-o la scurt timp dupa plecarea sa din magistratura, in conditiile in care observatiile sale vizavi de calitatea actului de justitie si de comportamentul judecatorilor in sala de judecata au ramas la fel de valabile si in prezent.

“O democratie autentica promoveaza numai separarea puterii politice de autoritatea judecatoreasca, nu si absolutizarea lor! Absolutizarea celor doua forte nu este benefica pentru societate, insa ceea ce este si mai grav decat amestecul politicului in justitie este greseala oamenilor de a-i identifica pe judecatori cu «forta suprema». Judecatorii sunt, de fapt, oameni care, uneori, din necunoastere sau eroare, gresesc.

Greseala judecatorului nu-l omoara pe acesta, dar cel ce suporta urmarile erorii sale este, sigur, victima sa. De multe ori, omul in roba motiveaza greselile sale prin independenta justitiei, prin increderea pe care a acordat-o colegului sau colegilor de complet, prin imperfectiunile legii, dar niciodata prin culpa sa. Atitudinea judecatorului care greseste este si mai condamnabila in conditiile in care pretinde avocatului partii pe care o defavorizeaza sa fie slugarnic in fata lui, motivand prin aceea ca avocatul respectiv va mai sustine si alte cauze in fata sa.

S-a nascut o practica: avocatul pierde fara nici un temei un proces in fata unui judecator, pentru ca in alt proces, drept sau nedrept, acelasi judecator ii da castig de cauza. Avocatul respectiv tace pentru a nu-l supara pe omul in roba, multumindu-se sa aiba castig de cauza in alta speta. Ce este mai grav in comportamentul judecatorilor care exceleaza in gafele din solutiile pronuntate este ca ei cred ca erorile lor judiciare constituie izvor de drept sau, si mai grav, reprezinta o aplicare justa a legii.

Sunt de condamnat si practicile de casta ale judecatorilor, care, uneori, fiind la instante superioare, acopera erorile judiciare ale colegilor de la instantele inferioare, lasand, dintr-o solidaritate prost inteleasa, solutii eronate neschimbate. De multe ori, aceasta practica are ca justificare acoperirea reciproca a judecatorilor, a celor care au pronuntat hotararea eronata de catre cei de la instanta de control.

A lasa painea si cutitul in mainile unor judecatori care nu au capacitatea de a face distinctie intre bine si rau si care sunt depasiti de puterea cu care au fost investiti, este o greseala nu numai a factorilor de conducere ai instantelor, ci, mai mult, a dascalilor care i-au pregatit pe acei magistrati. Judecatorul nu are nevoie de protectie fizica, pentru ca el este protejat de solutiile sale de bun simt pe care le pronunta.

Uneori, judecatorul vine in sala de judecata, priveste de sus prostimea, nu pierde ocazia de a atrage atentia partii care se chinuie sa-si expuna apararile ca el reprezinta elita societatii, dupa care pleaca! De fapt, nici nu a auzit sustinerile partilor sau ale avocatilor, fie ca solutia a fost data inainte de inceperea sedintei, fie ca, indiferent de speta, are gandul in alta parte. Este condamnabila atitudinea acestor magistrati, care se considera suverani absoluti si mai presus de lege”… (Gh. Ilas)

10 thoughts on “DIN CULISE! Un fost magistrat de la Judecatoria Timisoara atrage atentia ca judecatorii nu trebuie identificati cu forta suprema! “Este condamnabila atitudinea magistratilor care se considera mai presus de lege!”, spune avocata Carmen Obirsanu

 1. daca mai era in sistem, nu cred ca doamna Obiesanu mai avea parerea asta! dar, cand strugurii devin acri, ce poti sa spui?

 2. Vai lume cine o ajuns sa ne țină lecții de moralitate si profesionalism. …… nima’n drum și plin de praf:)

 3. Bre mai lasă ne, te or dat afară din sistem sau ai plecat de proastă ce ești și acum ne spui nouă cum ar trebui sa ne comportam cu pațachinele

 4. Interesant însă mesajul avocatei este clar ..sunt magistrați corupți în palierele instituționale. .după cum se poate observa 3 dintre aceștia au și confirmat prin apariția. .la replica

 5. Of vai, săracă fată candidată ….., muntele de moralitate și înțelepciune …. io cred Ilas ca i ai pus cuvintele în articol de la tine ca ea de una singură nu e în stare

 6. scuzati-ma domnilor judecatori, dar eu ca simplu justitiabil mi-as dori avocati ca doamna Obirsanu, care nu joaca la doua capete, care nu toarna la DIICOT, care ia bataie in numele clientului! sigur ca va doriti avocati ca si Antonescu sau Candea, care ajuta la rezolvarea dosarului

 7. Da domnule Antim, ca magistrat, va rog sa apelați cu încredere la pațachina de mai sus, pentru ca este cea mai tare din parcare, campioana amenzilor judiciare pe Timiș și Arad:)))))))) și va spune unul care știe! Prietenii știu de ce

 8. Mai Zoran esti prost de tot. Judecatorul ala din Arad care a amendat-o pe dna Obarsanu a fost sanctionat de CSM si amenda a fost anulata in mod irevocabil.
  Numai un profesionist ca dna Obarsanu a putut combate o asemenea gogomanie din partea colegului lui Gheorghisan. Colegii stiu ce stiu!!!.

 9. Ești proastă de dai în gropi, tu zeița beată a justiției! Te știm toți cât ești de proastă, daca ar durea prostia ai umbla tot legată la cap!

Leave a Reply