FILAJ AUDIO! Daca SRI nu mai are voie sa intercepteze telefoanele, DNA isi va extinde propriul serviciu tehnic! “Este posibil ca in urma deciziei CCR sa fim nevoiti sa extindem numarul persoanelor care lucreaza in cadrul serviciului tehnic!”, spune Laura Codruta kovesi

interceptari 2

Decizia Curtii Constitutionale prin care interceptarile realizate de SRI in cadrul anchetelor penale sunt declarate neconstitutionale a bulversat de-a binelea activitatea DNA, care trebuie sa se reorienteze in materia punerii in executare a mandatelor de supraveghere tehnica.


“Nu pot comenta pentru ca nu am vazut motivarea. In orice caz in care CCR admite ca fiind neconstitutionale anumite dispozitii legale, decizia are consecinte in sistemul judiciar pentru ca dispozitia respectiva nu mai poate fi folosită. Cu siguranta, vor fi anumite consecinte. Impactul consecintelor le vom evalua cand vom avea motivarea. In cadrul DNA avem un serviciu tehnic. Este posibil ca in urma deciziei sa fim nevoiti sa extindem numarul persoanelor care lucreaza in cadrul serviciului tehnic si sa intarim servicul tehnic”, a declarat Laura Codruta Kovesi.

Declaratia procurorului sef al DNA vine la doua saptamani dupa ce CCR a decis ca sintagma “ori de alte organe specializate ale statului”, din cuprinsul dispoziţiilor art.142, alin.(1), din Codul de Procedura penala, este neconstitutionala, in conditiile in care poate duce la afectarea libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

In urma acestei decizii a CCR, procurorii nu mai pot delega SRI-ul sa asculte telefoane, desi in conformitate cu o decizie clasificata a CSAT, SRI a fost desemnata singura autoritate din Romania care poate asculta telefoane. Deci in afara de SRI nu mai poate nimeni asculta telefoane, cel putin nu legal.

Ramane de vazut cine va asculta telefoane pentru infractiuni de drept comun. In urma acestei decizii a CCR, SRI va putea pune in executare numai mandate ce tin de siguranta nationala si nu pentru infractiunile de drept comun. (V.E.)

Leave a Reply