LIGNIT PENAL! Procurorii DNA Timisoara l-au trimis in judecata pe fostul director executiv al SC CET Arad! Acesta este acuzat ca a prejudiciat unitatea cu peste 1,5 milioane de euro

CET

Procurorii DNA Timisoara au dispus trimiterea in judecata a inculpatului Ghilea Adrian Nicolae, fost director executiv comercial al SC CET Arad SA, acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.


Conform rechizitoriului, la data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, in calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu incalcarea atributiilor de serviciu si a reglementarilor interne ale societatii, a incheiat si semnat un act aditional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea ca, pentru livrarile neachitate la termen, pretul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei /tona la sume cuprinse intre 57,75 lei/tona pana la 66,28 lei/tona, desi in documentul initial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplatite la termen, conform careia se calculau penalitati de 0,1%/zi de intarziere in functie de valoarea facturii neplatite.

Clauza, vadit defavorabila intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dadea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar si in cazul unei imposibilitati obiective), furnizorul sa calculeze si sa factureze preturi „reactualizate” pentru cantitatile de lignit livrate.

Activitatea infractionala derulata de inculpat a condus la producerea in dauna SC CET Arad SA a unui prejudiciu total de 6.847.861,81 lei, precum si la asigurarea unui folos necuvenit in acelasi cuantum pentru societatea furnizoare a carbunelui.

SC CET Arad SA s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 6.847.861,81 lei, motiv pentru care in cauza s-a instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce apartine inculpatului Ghilea Adrian Nicolae.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. (V.E.)

Leave a Reply