DOSARUL PAPICI! Procurori si politisti arestati preventiv intr-un dosar clasat de Lucian Papici, dar redeschis de DNA! Unul dintre inculpatii din dosar a desfasurat operatiuni de filaj in zona Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti

catuse_impact

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis arestarea preventiva pe 30 de zile a patru inculpati celebri din dosarul clasat, la un moment dat, de procurorul Lucian Papici, insa redeschis de DNA.


Este vorba despre Tudose Liviu Mihail, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, pentru savarsirea infractiunilor de folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, luare de mita, Mihaila Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si pentru cercetare abuziva, Ispas Constantin, ofiter de politie, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si Dosaru Viorel, la data faptelor sef al Inspectoratului de Politie Judetean (I.P.J.) Prahova, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, favorizarea faptuitorului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat, pe 26 februarie, redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar in care au calitatea de intimat 13 persoane cu functii importante din judetul Prahova – procurori, politisti, un deputat si sefi ai unor institutii publice, printre care seful Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Conform datelor de pe site-ul oficial al ICCJ, dosarul a fost inregistrat pe 9 februarie, intimati fiind fostul sef al Directiei Regionale a Finantelor Publice Ploiesti, Daniel Cristian Petre, adjunctul sau de la acea vreme, Catalin Dinu, fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, fostul subsecretar de stat in MAI, seful Politiei Ploiesti, Cristian Gelu Manea, fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofiterul BCCO Emanuel Saghel, fostul sef al Serviciului Investigatii Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul sef al DIICOT Ploiesti, Ionut Botnaru, actual sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, Liviu Matei, actual sef al DIICOT Ploiesti, procurorul Gheorghe Garbea, fost adjunct al sefului PCA Ploiesti, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul in cauza pentru care procurorii DNA Bucuresti au cerut confirmarea redeschiderii urmaririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici in aprilie 2014.

Sursele citate au precizat ca cercetarile in acest caz ar fi pornit de la ancheta efectuata in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro in care ulterior au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti mai multi inculpati, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, Razvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar si oameni de afaceri ale caror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritatile publice din Prahova.

Astfel, procurorii anticoruptie suspectau ca Razvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu functii importante – procurori, politisti, angajati ai autoritatilor de control fiscal si ai administratiei – pentru a obtine date referitoare la demersurile intreprinse de anchetatori in dosare care il vizau si pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Printre cei care i-ar fi furnizat informatii lui Alexe ar fi si seful de la acea vreme al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat in Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.

De asemenea, Razvan Alexe ar fi apelat si la alte persoane cu influenta, cum ar fi Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, si deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetarilor in dosarul respectiv.

Totodata, apropiatii lui Alexe ar fi desfasurat operatiuni de filaj in zona PCA Ploiesti pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate.

Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, in aprilie 2014, clasarea cauzei fata de cei 13, motivand ca nu se impune inceperea urmaririi penale in rem in cauza, pentru ca faptele nu exista in materialitatea lor.

Ulterior insa, procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala fata de Mircea si Vlad Cosma, fata de Daniel Petre, de Constantin Ispas si Emanuel Saghel in diferite dosare privind fapte de coruptie. (V.E.)

 

Leave a Reply