EXPLOZIV! Procurorul timisorean care l-a anchetat pe “Passaris de Romania” spune cum a sfidat pericolul! “M-am simtit ca agentul FBI din filmul Tacerea mieilor!”, isi aminteste Simona Dobra Vandici

Vandici

Condamnat de Tribunalul Timis la 16 ani de inchisoare pentru contrabanda, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, trecerea frauduloasa a frontierei de stat, talharie si santaj, Constantin Cojocaru, unul dintre cei mai periculosi infractori de pe la noi, supranumit si Passaris de Romania, a fost pus in libertate in 2014, dupa ce a stat in spatele gratiilor aproape zece ani.


La putin timp dupa ce a scapat din penitenciar, acesta a comis o noua infractiune: a spart oficiul postal din Erbiceni, judetul Iasi, de unde a furat un seif in care se afla doar maruntis. Ghinion! Surprins de camerele de luat vederi, infractorul a fost identificat si retinut la Harlau, doua saptamani mai tarziu, fiind arestat preventiv.

Politistii ieseni si-au luat masuri de precautie speciale in momentul capturarii individului, stiind ca este foarte violent, in conditiile in care, in 2004, pentru imobilizarea sa, a fost necesara folosirea armamentului din dotare. A fost retinut in depoul garii din Iasi, doar dupa ce a fost ranit la o coapsa si la o mana.

Acesta se refugiase in Moldova pentru a scapa de politistii din Timisoara, care-i luasera urma dupa ce mai multe prostituate reclamasera ca un anume „Raul“ le-a contactat telefonic, iar la intalniri le-a deposedat de bijuterii si bani, sub amenintarea pistolului. La descinderea domiciliara, anchetatorii au gasit, fara prea mare efort, trei pistoale de provenienta sarbeasca si 38 de cartuse, o carte de identitate falsa, dar si pe iubita infractorului. Passaris reusise sa se faca nevazut. Avea experienta a doua evadari din inchisori din Serbia, ultima soldata cu uciderea unui politist.

Incercuit si capturat la Iasi, in 1 februarie 2004, Passaris a fost adus la Timisoara pentru a raspunde intrebarilor procurorilor. Simona Dobra Vandici, sefa Sectiei Judiciare de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, ne-a dezvaluit cum a decurs prima intalnire cu unul dintre cei mai periculosi infractori din Romania.

“Cand l-au adus la prima audiere, ma asteptam sa vad un tip dur, violent in atitudine si limbaj, gata oricand sa ucida, asa cum l-am vazut la televizor pe grecul Passaris, asasinul cu care Constantin Cojocaru era comparat.

fbi

 

A venit insotit de trei politisti cu cagule negre pe fata, care, inainte de a-l introduce in birou, mi-au recomandat sa adun obiectele taietoare de pe birou.

Cand l-am vazut cu lanturi la maini si picioare, flancat de zdrahonii mascati, care se interpuneau intre mine si el ori de cate ori ma apropiam, pentru o clipa m-am simtit ca agentul FBI din filmul Tacerea mieilor.

Treptat, insa, mi-am dat seama ca banditul periculos este, in realitate, un infractor marunt care a reusit, cu abilitate, sa se strecoare, o perioada, printre urmaritori. Imi luasem un calmant, dar mai tarziu am realizat ca nu era cazul. L-am pus la punct inca de la inceput si i-am zis sa nu faca pe nebunul cu mine. Si-a abandonat atitudinea sfidatoare si a inceput sa raspunda, incoerent, la intrebari. Eu cred ca presa este de vina pentru transformarea unui gainar – pentru ca stiti ca, printre alte fapte penale, individul a deposedat de bani si bunuri cateva prostituate – intr-un asasin periculos de genul grecului Passaris”, spune procurorul Simona Dobra Vandici, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis.

Si, ca o precizare: moldoveanul Constantin Cojocarul nu este nici pe departe cel mai periculos infractor pe care l-a anchetat.

In prezent, acesta este cercetat penal pentru furt calificat, urmand sa fie condamnat si trimis in spatele gratiilor, din nou, pentru mai multi ani… (G.I.)

Leave a Reply