GELEM, GELEM! Ziua Internationala a Romilor, sarbatorita si in Penitenciarul Timisoara! Detinutii au marcat implinirea a 45 de ani de la adoptarea imnului si steagului romilor de pretutindeni

ziua romilor

Detinutii de etnie roma aflati in custodia Penitenciarului Timisoara au participat, vineri, la sarbatorirea Zilei Internationale a Romilor, de fapt o serie de activitati culturale prin care s-a marcat aniversarea a 45 de ani de la adoptarea cantecului Gelem, Gelem ca imn al romilor de pretutindeni.


Astfel, prin grija personalului Serviciului Educatie si Asistenta Psihosociala din cadrul Penitenciarului Timisoara s-a organizat un spectacol cu tematica „8 aprilie – Ziua mondiala a romilor”, la care participaatat detinuti de etnie roma, cat si de alte etnii.

Reprezentatia contine un recital de muzica sustinut de catre formatia de muzica a penitenciarului, dansuri tiganesti, prezentarea unui pamflet cu si despre romi, o expozitie cu obiecte decorative confectionate de catre detinutii de la atelierul de quilling si un moment de magie.

“Scopul acestei activitati il reprezinta eliminarea stereotipurilor etnice si dezvoltarea unor relatii nediscriminatorii, prin cunoasterea istoriei si a traditiei, precum si prin intelegerea modului de viataspecific unei anumite comunitati etnice”, ne-a transmis inspectorul principal Magdalena Radu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Timisoara.

romi

 

In opinia sa, organizarea unor activitati prin care se sarbatoresc persoanele de alta etnie, care executa pedepse privative de libertate in unitatile penitenciare, constituie un bun prilej de cunoastere si intelegere a modului de viata a acestora, in incercarea de a depasi sau limita diferentele de natura sociala si culturala, fiind urmaritatotodatasi valorizarea obiceiurilor si traditiilor acestei etnii.

„Ziua Internationalaa Romilor” se sarbatoreste in fiecare an, la inceputul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra, in 8 aprilie 1971, la primul „Congres International al Romilor”, cand au fost adoptate: cantecul „Gelem, Gelem”, ca imn al romilor de pretutindeni si steagul romilor. (G.G.)

Leave a Reply