BREAKING NEWS! Liderul PMP Timis, Cornel Samartinean, cere demisia sefului administratiei judetene, Calin Dobra, dupa ce functia de vicepresedinte al CJ Timis a fost oferita UNPR     Societatea de Transport Public va incasa 2,1 milioane de euro in urmatorii 5 ani pentru intretinerea serviciului de iluminat public din Timisoara     Romanii care calatoresc in Grecia cu masina pot fi sanctionati drastic pentru abateri minore, dupa ce Codul Rutier grecesc a devenit cel mai dur din Europa    Un medic de familie din Timis a incasat peste 10.000 de euro intr-o luna, doar din garzi, dupa ce s-a pontat ca lucreaza concomitent la 7 centre de permanenta     Comisarul sef Alin Petecel a castigat concursul organizat de IGPR pentru functia de inspector sef al Politiei Timis    Regie Autonoma „Administratia Canalului Bega” va fi condusa, in calitate de director, de Gheorghe Tatar, fostul director al Directiei Judetene de Drumuri Timis

LEGEA DARII IN PLATA! Debitorii care nu-si mai pot plati ratele, pot preda bancii cheile casei! Legea se aplica doar creditelor mai mici de 250.000 de euro

legea darii in plata

Legea darii in plata a trecut si de Camera Deputatilor, ca for decizional, parlamentarii adoptand noul act legislativ cu 207 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. Astfel, “Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite” urmeaza sa fie trimisa Presedintiei pentru a fi promulgata.

In cazul in care Klaus Iohannis o promulga, legea va deveni operationala dupa 15 zile. Pana a ajunge in forma finala, timp de un an, aceasta lege a starnit controverse si dispute intre initiatori si autoritatile publice, pe de o parte,  si reprezentantii sistemului bancar, care a adus la limita isteriei ambelor tabere, niciuna neparand dispusa la compromisuri. Bancherii au avertizat ca este o lege neconstitutionala, cerand o serie de modificari, pe care initiatorii le-au contestat, considerandu-le, de asemenea, neconstitutionale.

In final s-a ajuns la un soi de armistitiu, legea aplicandu-se doar in cazul  creditelor mai mici de 250.000 de euro. De asemenea, darea in plata sa se aplica si celor aflati in executare silita, si celor la care executarea silita s-a incheiat. O alta disensiune a fost solutionata in sensul ca legea se va aplica doar in cazul in care creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţa.

Reamintim ca impotriva formei initiale a legii darii in plata nu au fost doar bancherii, ci si Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, agentiile de rating, Consiliul Investitorilor Straini, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei Asociatia “Salvati Copiii”, in vreme ce parlamentarii, organizatiile de sprijin a consumatorilor si o buna parte dintre cei care imprumutati in valuta, in special in franci elevetiei, au sprijinit acest demers legislativ.

In 18 decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea darii in plata, dupa ce legea fusese adoptata in 25 noiembrie de Camera Deputailor, ca for decizional. Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, la text lucrand si avocatul Gheorghe Piperea. Alti 139 de deputati si senatori de la toate partidele si-au pus semnatura pe proiect, ca initiatori.
Sa mai spunem ca practica mondiala in materie de “datio in solutum” este subtire, dar majoritatea tarilor in care o asemenea lege este in vigoare, cel care ia un imprumut de la banca spune din start daca ia in calcul darea in plata – caz in care dobanda bancii este mai ridicata. (E.T.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: