EXPLOZIV! Judecatorul cu bicicleta din Timisoara spune ca Justitia nu are nevoie de incredere, ci de respect! “Jumatate din cei care vin in fata instantei pot sa acuze judecatorii de coruptie”, spune fostul magistrat, trecut acum in avocatura

ion_dinca

A schimbat roba de judecator cu cea de avocat, in urma cu cinci ani, insa este solidar, in continuare, cu breasla magistratilor, cu profesia pe care a slujit-o timp de 20 de ani.


Fostul sef al Sectiei Penale din cadrul Curtii de Apel Timisoara, Ion Dinca, spune ca a ales sa se pensioneze si sa intre in vocatura din cauza atacurilor murdare la adresa Justitiei, a neincrederii in actul de justitie, neincredere alimentata de politicieni. Pe de alta parte, sustine sus si tare ca Justitia nu are nevoie de incredere, ci de respect, pentru ca o hotarare se da in numele legii, nu a tocmelilor de culise.

A detinut, rand pe rand, functiile de vicepresedinte al Judecatoriei Timisoara, presedinte al Tribunalului Timis si sef Sectie Penala la Curtea de Apel Timisoara, iar tendinta sa permanenta de a-si orienta sentintele de condamnare la inchisoare spre pedepsele maxime prevazute de Codul Penal l-au facut extrem de temut in randul infractorilor.

“Parerea mea este ca Justitia nu are nevoie de incredere, ci de respect, pentru ca o hotarare se da in numele legii. Fie buna, fie proasta, legea trebuie aplicata. Asa este si cu hotararea judecatoreasca. Ea trebuie executata. Neincrederea in Justitie este alimentata in primul rand de Guvern, de politicieni, de seful statului. Au fost foarte frecvente cazurile cand presedintele sau prim-ministrul s-au referit la incompetenta unor procurori sau judecatori, la anumite hotarari judecatoresti ca fiind, asa cum le numesc ei, proaste. Nicio tara civilizata nu vine sa arunce cu noroi in puterile statului. Justitia este o putere in stat, care trebuie sa aplice legea, iar un popor care nu respecta legea este obligat la anarhie. Au vrut sa abata atentia de la problemele reale si au scos in fata Justitia”, a declarat fostul magistrat intr-un interviu acordat portalului avocatura.com.

In opinia sa, nu exista coruptie generalizata in Justitie, ci doar cazuri izolate de magistrati care iau mita pentru a da anumite sentinte. “In materie penala nu vine nimeni sa spuna. In materie civila sunt cel putin doua parti, una reclamanta, una parata. Fiind doua parti, una pierde, ca atare 50 la suta din cei care se prezinta in fata instantei pot sa acuze judecatorii de coruptie”, considera Ion Dinca, sustinand ca a intrat in avocatura ca a ales sa intre in avocatura, dupa pensionare, pentru a demonstra ca Justitia nu este corupta.

“Am trecut in avocatura din cauza acestor atacuri murdare la adresa Justitiei. In societate iti era teama sa spui unde lucrezi, ca esti judecator, pentru ca toti se uitau la tine si ziceau «pai da, voi cu salarii mari, voi pensii de serviciu, voi care sunteti corupti». Trecand in avocatura am vrut sa ma desprind de aceste atacuri si sa demonstrez ca justitia nu este corupta. Am avut dosare in calitate de avocat unde am stiut ca trebuie sa castig si am castigat fara sa discut cu cineva sau sa fac vreun act de coruptie”.

Desi a detinut functii importante in magistratura banateana, Ion Dinca a ramas in memoria colectiva drept judecatorul cu bicicleta. “Niciodata nu am simtit nevoia sa am o masina scumpa, performanta. Pentru mine omul nu are nicio valoare daca a coborat dintr-un Lamborghini sau o alta masina pentru ca atunci cand discut cu el nu il mai vad, ci il aud”, mai spune Ion Dinca in interviul pentru avocatura.com, promitand ca va ramane, si pe mai departe, acelasi tip modest, dotat cu inteligenta… (G.I.)

8 thoughts on “EXPLOZIV! Judecatorul cu bicicleta din Timisoara spune ca Justitia nu are nevoie de incredere, ci de respect! “Jumatate din cei care vin in fata instantei pot sa acuze judecatorii de coruptie”, spune fostul magistrat, trecut acum in avocatura

 1. Sunteti in eroare domnule fost judecator,
  Respectul vine când in sali se face dreptate. Când un judecator imi spune ca tata nu a mai facut plangere dupa ce a decedat, când altul imi inchide sala la ora 9:30, in conditiile in care eu veneam de la 300 de km (am ajuns la 10), nu am lipsit la nici un termen de judecata, si ma judecam pe o suma ce sare de 200.000 euro (penal), când un procuror se pronunta in 2009 prin Ordonanta, in 2011 Instanta anuleaza Ordonanta, dar in 2013 devine prim-procuror, si imi respinge a doua oara plangerea si in calitate de prim-procuror, când PICCJ isi declina competenta pe o plangere a mea, imi da plangerea inapoi, si probele care sustineau plangerea si in aceiasi zi in care si-a declinat competenta mi-o respinge, când dosarul ajunge in fata unei instante si procurorul de sedinta cere scoaterea de pe rol pe motiv ca PICCJ nu s-a pronuntat, imi pare rau nu pot sa acord RESPECT, din potriva. Satul ma instiga la nesupunere civica si ma vulnerablizeaza in fata institutiilor

 2. un judecator bine pregatit, care-si redacta singur hotararile la masina de scris! am avea nevoie de multi oameni ca Dinca pentru a reforma Justitia

 3. la Dinca nu mergea nimic, nimic… erau disperati avocatii care castigau procesele prin alte birouri judecatoresti

 4. LA Dinca mergeau solutiile contra avantajelor de un anume fel;cand nu i s-a prelungit functia de presedinte al tribunalului a amenintat ca va da in vileag afacerile politicienilor ; cand a fost avansat la Curte a tacut.
  Porecla lui Dinca era JUDECATORUL TARANIST.
  De fapt Dinca a fost intotdeauna JUDECATORUL OPORTUNIST
  Imediat dupa pensionare s-a angajat avocatul unei femei si a contestat hotararea de condamnare a acesteia motivind ca este proasta .Dar hotararea contestata de Dinca era pronuntata de judecatorul Dinca.

 5. E și avocatul țiganilor din Izvin care terorizează zilnic întreg Orașul Recas!Dinca Ești o mizerie la fel ca țiganii pe care-i reprezinti! Arătămi cu cine te infrățești ca sa Îți spun cine ești!

 6. Respect fara incredere nu cred ca exista. Orice om are in viata pamanteana sansa, de la Dumnezeu, sa regrete si sa incerce sa indrepte rautatile/prostiile/erorile pe care le-a facut, unii o fac schimbandu-si meseria.

 7. Domnule dinca ne dam mari incoruptibili si cand ai intrat in avocatura o gramada de interlopi si tigani sint clientii tai.De unde dracu ai cunoscut tu atitia infractori incoruptibilule.

 8. Boxi din Lotul Odobescu cei cu crima e clientul tau dinca.se poate sa te demiti asa.vai si amar integrule.ne apuca scirba

Leave a Reply