PREMIERA FISCALA! Facebook si Google, sub lupa ANAF! Vezi motivul pentru care Fiscul a declansat investigatiile impotriva celor doi giganti online

facebook-login-como-entrar-300x336

Facebook, Google si alte companii din industria online, care opereaza pe plaiurile mioritice, dar nu sunt inregistrate in Romania, au ajuns sub lupa ANAF, dupa ce conducatorii Fisc-ului romanesc au descoperit faptul ca cei doi giganti ai lumii virtuale platesc taxe in afara tarii.


Seful ANAF, Dragos Doros, declarat in cadrul unei emisiuni de la Digi24 ca se incearca identificarea veniturilor realizate de mai multe companii IT care nu se reflecta in declaratii de impozite la noi, pentru a putea fi taxate corespunzator.

“Platesc ceva taxe, dar ele se afla in acelasi pool de analiza in felul in care platesc taxe si ar trebui sa plateasca taxe. O sa vedem in urma analizei daca ar trebui sau nu sa plateasca mai multe taxe, dar scopul pentru care facem aceasta analiza este evident ca da, credem ca da”, a declarat Dragos Doros.

“Trebuie sa identificam sursele de venit si daca acele surse de venit pe care le realizeaza nu doar aceste doua companii, e vorba de industria online, aici avem discutii mai complicate si mai complexe, e vorba si de site-urile de vanzari online s.a.m.d., toate astea se afla in vizorul nostru”, a dat asigurari seful Fiscului.

“Daca acele venituri care se localizeaza pe teritoriul Romaniei, dar ele – prin plati electronice sau alte mecanisme – nu sunt vizibile sau declarate, noi sa le impozitam in Romania”, a explicat Dragos Doros, afaugand ca, in ultimii ani, in mai multe tari europene au avut loc initiative similare ale institutiilor de administrare fiscala.

De remarcat faptul ca Google si Facebook consuma o parte insemnata a bugetelor de publicitate online din Romania, detinand aproape jumatate din piata, iar multi publisheri si agentii de publicitate se plang de concurenta neloiala din partea gigantilor online, spunand ca taxele si impozitele scazute platite de aceste companii in afara Romaniei le permit sa practice preturi de dumping, cum este si cazul AdSense de la Google. Deocamdata, fondatorul Facebook, Mark Zuckenberg, nu a raspuns acestei provocari din partea Fiscului romanesc… (M.I.)

Leave a Reply