DECIZIE CCR! Abuzul in serviciu, partial neconstitutional! “Judecatorul sa-si faca datoria si sa aprecieze in ce masura legea a fost incalcata”, a precizat presedintele CCR, dupa pronuntarea deciziei

judecata1

Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, in sedinta de astazi, exceptia de neconstitutionalitate ridicata la articolul care defineste abuzul in serviciu in Codul penal, indicand si modul in care acest articol poate deveni constitutional.


Nu e clar in acest moment daca acest articol va trebui doar interpretat de instante in sensul ridicat de Curte sau va trebui modificat in mod expres in Parlament.

Pe de alta parte, articolul din legea speciala 78/2000, in baza caruia sunt anchetate numeroase dosare de catre DNA, a fost declarat constitutional, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Alina Bica fiind respinsa in acest caz.

Infractiunea de abuz in serviciu in cazul demnitarilor este anchetata in baza legii speciale 78/2000, nu a Codului penal.

Curtea Constitutionala a decis ca sintagma ”in mod defectuos”, cuprinsa in definirea abuzului in serviciu in Codul penal, sa fie inlocuita cu sintagma “prin incalcarea legii”. 

“Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma “indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul acestora se intelege “indeplineste prin incalcarea legii”.

Respinge exceptia de neconstitutionalitate, ca neintemeiata, si constata ca dispozitiile art. 13 din Legea nr.78/2000 sunt constitutionale in raport de criticile formulate. Definitiva si obligatorie”, au decis judecatorii Curtii Constitutionala, cu unanimitate de voturi.

Intrebat daca o persoana care este cercetata in prezent poate invoca aceasta decizie, presedintele CCR, judecatorul Petre Lăzăroiu, a raspuns ca da, “daca din propriul dosar aceasta indeplinire in mod defectuos nu e cu incalcarea legii. Urmeaza ca judecatorul sa-si faca datoria si sa aprecieze in ce masura legea a fost incalcata”. In 2015, procurorii DNA au instrumentat peste 600 de dosare cu abuz in serviciu. (V.E.)

 

Leave a Reply