FEST-FDR! Inca doua zile dedicate teatrului! Actorii din Ucraina aduc un “Pescarus” invaluit in focuri de artificii in parcarea hotelului Timisoara

Fest 1

Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) este in plina desfasurare.


Spectacole in aer liber, spectacole pe texte romanesti in cadrul modulului FDR, lansari de carte si avanpremiera nationala a unuia dintre cele mai asteptate filme ale acestei toamne, Inimi cicatrizate, in regia lui Radu Jude, sunt evenimentele de care s-au bucurat spectatorii timisoreni in primele patru zile de festival.

Ultimele doua zile dedicate spectacolului in Timisoara ofera publicului o esenta a ceea ce inseamna FEST-FDR: spectacole de teatru, spectacole de dans, spectacole in aer liber, lansari de carte.

Astfel, joi, 29 septembrie, de la  ora 19, la Studio „Utu Strugari” este programat spectacolul Avioane de hartie de Elize Wilk, in regia lui Ion-Ardeal Ieremia (Teatrul National din Timisoara). Textul este castigatorul editiei 2015 a Concursului National de Dramaturgie. O poveste cu victime, cu agresori care si, ei, sunt victime, la randul lor… O societate in suferinta care-i desparte pe parinti de copiii lor. Chiar daca personajele – ca orice personaje – poarta amprenta fictionalitatii, fiecare dintre ele are corespondent in realitatea faptului ca, in prezent, in jur de o suta de mii de copii se afla in creuzetul din care au fost imaginati cei sase colegi de clasa din Avioane de hartie.

Un al doilea text al autoarei Elise Wilk selectat in cadrul sectiunii FDR, Pisica verde, in regia lui Bobi Pricop (Teatrul “Luceafarul” din Iasi) va urca pe scena Salii 2 tot in 29 septembrie, de la orele 17 si 21. Nominalizat la premiul UNITER pentru regie, Pisica verde este un spectacol care, dupa cum declara regizorul Bobi Pricop, „vorbeşte despre lumi imaginare, despre adolescenta, dragoste si singuratate. Personajele imaginate de Elise Wilk nu interactioneaza aproape deloc, ci se adreseaza direct publicului, povestind propria versiune a aceluiasi eveniment. Provocarea pe care o adresam publicului tanar este sa urce pe scena alaturi de actori intr-un club, la o petrecere silent disco, unde vor afla povestea a sase adolescenti si a unei seri care le va schimba vietile.”

fest 2

Ultimul spectacol al serii este Pescarusul, pe un scenariu de A.P. Cehov, recreat ca spectacol in aer liber de fascinanta trupa ucraineana Voskresinnia Theatre. Spectacolul incepe la ora 22.00, in parcarea hotelului Timisoara si va avea o a doua reprezentatie vineri, 30 septembrie, de la aceeasi ora. Pescarusul, in reprezentarea actorilor ucraineni, mizeaza pe sentimentul de apropiere, adancit de emotia impresiei ca spectatorul insusi devine parte din viata personajelor. Artificiile, focul si proiectiile video completeaza virtuozitatea interpretarii artistilor Teatrului Voskresinnia.

Vineri, 30 septembrie, de la ora 17, Sala 2 a Teatrului National din Timisoara gazduieste spectacolul Antisocial de Bogdan Georgescu (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu). Un nou studiu de caz devine  proiect de cercetare teatrala si spectacol de impact. De aceasta data, Bogdan Georgescu analizeaza implicatiile din spatele unei povesti aparent banale – intr-un liceu in care elevii creeaza un grup secret pe un site de socializare, profesorii afla, se infiltreaza si ii demasca, folosindu-se de informatiile primite de la alti elevi.

Spectacolul de dans Salonul nr. 6 / Underground reprezinta ultimul episod al FEST-FDR2016. Spectacolul, programat vineri, 30 septembrie, de la ora 21, in Sala Mare, aduce pe scena Teatrului National din Timisoara, celebra companie ucraineana Kiev Modern Ballet. Povesti despre umanitate, in cheia delicata a lui Cehov, despre singuratate si despre teama de a fi diferit sunt redate in coregrafia inspirata a lui Radu Poklitaru.

Inca doua zile dedicate teatrului, inca doua zile de intalniri cu spectatorii sai fideli, cu noii sai spectatori si – gratie spectacolelor in aer liber – inca doua zile de spectacol oferite cetatenilor si trecatorilor prin Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in 2021, doua zile in care publicul este invitat la un periplu in lumea avioanelor de hartie, al unui baiat cu o pisica verde,  in universul Ninei Zarecinaia, site-urilor de socializare si al unui salon neobisnuit vor desavarsi inca o editie a FEST-FDR.

Leave a Reply