BREAKING NEWS! PSD a convocat, astazi, Comitetul Executiv, unde se va stabili daca Liviu Dragnea mai poate ramane in fruntea partidului dupa condamnarea la 3 ani si jumtatate de inchisoare cu executare    Cucsa, Gavrilita, Pau, Simonis si Suciu sunt parlamentarii de Timis care au votat modificarile la Codul Penal care transforma Romania intr-un rai al borfasilor     Cornel Samartinean, liderul PMP Timis exclude posibilitatea ca mandatul de consilier judetean pierdut de Roxana Iliescu sa fie preluat de vreun popular racordat la interesele altui partid    Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au decis ca familia santajata si amenintata de interlopul Bogdan Tirca sa fie protejata de Politie    Mai multi angajati ai Filarmonicii Timisoara au avut castig de cauza, la Judecatoria Timisoara, in dosare care au avut ca obiect litigii de munca     Autoritatile din Columbia au confiscat 14 replici ale tricourilor selectionatei nationale de fotbal, participanta la Cupa Mondială 2018, care erau impregnate cu 5 kilograme de cocaina si urmau sa fie trimise in Olanda

LOVITURA DE PRESA! Fratii Cristescu sunt noii proprietari ai ziarului Renasterea banateana! Tranzactie de cateva milioane de euro a fost parafata cu fosta sotie a miliardarului Iosif Constantin Dragan

fratiicristescu

Apropierea alegerilor parlamentare din acest an a grabit, oarecum, una dintre cele mai importante tranzactii de pe piata mass-media din zona de vest a tarii. Cotidianul Renasterea banateana, fostul “organ de presa” judetean al PCR pana la revolutia din decembrie 1989, cand s-a numit Drapelul rosu, a fost achizitionat de fratii Emil si Marius Cristescu, actionarii companiei Bega Grup.

De altfel, milionarii banateni si-au tradat interesul pentru Renasterea banateana inca de acum cativa ani, cand, prin Bega Tehnomet, au cumparat 23 % din actiunile Timpress, societatea comerciala care editeaza ziarul.

Asadar, dupa negocieri care dureaza de cativa ani, actionarii firmei care editeaza Renasterea Banateana, Veroniki Holding, Eurofina Romania SA si Fundatia Europeana Dragan Lugoj, aflate impreuna sub controlul fostei sotii a miliardarului lugojean Iosif Constantin Dragan, Veronica Dragan, au decis sa vanda pachetul majoritar de actiuni catre Bega Tehnomet, care face parte din mastodontul economic Bega Grup.

In acest fel, fratii Emil si Marius Cristescu au ajuns sa controleze aproape 80% din actiunile ziarului si, implicit, aproape toata piata presei tiparite din Timisoara. “Stim ca se fac liste cu redactorii care raman, care pleaca, se cauta redactor sef, director, iar din zi in zi asteptam convocarea unei sedinte in care sa se faca marele anunt: fratii Cristescu sunt noii proprietari ai ziarului Renasterea banateana”, ne-a dezvaluit unul dintre jurnalistii din redactia celui mai important ziar din Timisoara.

Deocamdata, suma tranzactiei nu a fost facuta publica, insa specialistii in imobiliare estimeaza un pret de cateva milioane de euro, in conditiile in care in patrimoniul firmei care editeaza ziarul s-ar afla si 3.000 de metri patrati de teren intravilan, o parte aflat chiar in spatele Casei Maghiare, unde se afla sediul publicatiei.

Avand un tiraj mediu zilnic de 14.000 de exemplare, Renasterea banateana a reprezentat o atractie pentru fratii Cristescu nu atat pentru veniturile ce pot fi obtinute din vanzarile la cele 23 de chioscurile de presa proprii si din contractele de publicitate, ci pentru tipografia Timpress, care, mai ales in anii electorali, poate fi transformata intr-o adevarata masina de facut bani.

Nu poate fi ignorat faptul ca la Timpress se tiparesc, de regula, buletinele de vot pentru alegerile locale si parlamentare, dar si Monitorul oficial al Primariei Timisoara, care apare lunar intr-un tiraj de cateva zeci de mii de exemplare.

In prezent, conform datelor publicate pe site-ul ziarului, Timpresul are o cifra de afaceri anuala de 5,8 milioane de lei. (G.I.)

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: