BREAKING NEWS! Procurorul timisorean Cristian Lazar a fost salvat de colegii din sistem, dupa ce, in 2001, a provocat un accident rutier in urma caruia o grefiera a decedat    Masina personala a unui politist din Arad a fost vandalizata de 3 tineri, ca razbunare pentru ca unul dintre ei a fost sanctionat in trafic     Ecaterina Andronescu revine in fruntea Ministerului Educatiei, dupa ce in vara era in razboi cu Liviu Dragnea si-i cerea sa se retraga din fruntea partidului    Primarul Nicolae Robu suspecteaza faptul ca implicarea sa in dosarul celor 1000 de imobile vandute ilegal in Timisoara este instrumentata de forte obscure care vor sa-l scoata din politica si din administratie    Mitica Dragomir, fostul sef al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul drepturilor TV, asta dupa ce in prima instanta fusese condamnat la 7 ani de inchisoare    Procurorii l-au trimis in judecata pe tanarul din Timisoara, in varsta de 29 de ani, care si-a ucis sotia cu mai multe lovituri de cutit, dupa care a incercat sa se sinucida intrand cu masina intr-un stalp de beton

EXCLUSIV! Politistul de frontiera Petre Bodirlau a inceput sa-si adune “ostenii” pentru cea mai asteptata piesa de teatru popular din Bucovina! “Malanca lui Stefan cel Mare” se joaca pe cai, pe strazile orasului Vicovu de Sus

malanca-st-mare

Conform traditiei din ultimii ani, si in acest an, in ziua de 31 decembrie, domnitorul Stefan cel Mare isi va face aparitia pe strazile unui orasel din nordul tarii, in fruntea ostenilor sai, pentru a “porunci” ca Moldova sa fie aparata si lasata mostenire urmasilor urmasilor nostri.

Piesa de teatru popular „Malanca lui Stefan cel Mare” este cel mai asteptat moment al sarbatorilor de iarna din Bucovina, si nu numai, datorita modului original in care-si fac aparitia cele peste 20 de personaje istorice – in haine de epoca, calare pe cai si preintampinate de sunete de trambite, dar si pentru ca, o data cu trecerea timpului, a devenit unul dintre cele mai importante elemente de identitate culturala al acelor locuri.

Trupa este formata din tineri din orasul Vicovu de Sus si este coordonata de agent-sef de politie Petru Bodirlau, initiatorul grupului, cel care joaca rolul lui Stefan cel Mare.

Piesa are in componenta sa fragmente din poezia „Doina“, de Mihai Eminescu, si „Apus de soare“, de Barbu Stefanescu Delavrancea, si prezinta crampeie de viata din mai multe epoci istorice, punandu-se accent deosebit pe personalitatea domnitorului Stefan cel Mare in luptele cu turcii, alaturi de alte personaje metaforice precum Sultanul, Anul Nou, Anul Vechi, Domnita, Mosneagul, Baba, haiduci si razesi moldoveni.

stefan-cel-mare-2

“Malanca noastra a devenit atat de cunoscuta, incat oamenii care ma vad pe strada striga – Uite-l pe Stefan cel Mare! Chiar si in viata de zi cu zi sunt un personaj coborat din istorie! In fiecare an suntem invitati sa prezentam piesa la Bucuresti, Suceava, Cernauti si in alte orase, insa suntem nevoiti sa mai refuzam din aceste oferte, din criza de timp si pentru ca este dificil sa ne deplasam cu caii pe distante lungi, mai cu seama ca sunt inchiriati de la proprietari pe sute de euro pe ora”, spune agentul sef Petru Bodirlau, subofiter in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Suceava, Sectorul Politie de Frontiera Vicov.

Asadar, si in acest an, vicovenii si turistii veniti special pentru “Malanca lui Stefan cel Mare” vor avea ocazia sa constate ca Stefan Voda mai traieste si, sa-l auda tunand, cu sabia ridicata spre cer, spintecand vazduhul: “Moldova nu este a mea, nici a voastra, ci a urmasilor nostri si a urmasilor urmasilor nostri!“.

Sa mai spunem ca, astazi, pe esplanada Casei de Cultura Suceava, au “defilat” si alte trupe de teatru popular, intr-o autentica feerie a obiceiurilor de iarna pastrate in Bucovina, spectatorii avand ocazia sa-i vada pe Uratorii de la Humor, Ursii de la Udesti, Ursii de la Volovat, Banda lui Harap – arnautii de la Draguseni, Bungherii de la Vama, Banda lui Jianu de la Botesti, Ursii de la Bogdanesti, Malanca de la Ostra, Ceata de la Dolhestii Mici, Malanca de la Stroiesti, Caiutii de la Horodnic de Jos, Ursii de la Preutesti, Turca (Frumosii) de la Moara, Malanca de la Capu’ Codrului, Formatia de caiuti de la Botosani, Ceata de la Baia, Jocul caiutilor Botosana, Hurta (Imparatii) de la Bosanci, Ceata de la Fantanele, Partia de la Partestii de Jos, Caiutii de la Calafindesti, Malanca de la Todiresti, Malanca de la Ilisesti, Jocul caprei de la Fundu Moldovei, Malanca de la Balaceana, Capre si ursi de la Vulturesti, Jocul caprei de la Malini, Irozii de la Scheia, Jocul caiutilor de la Hantesti, Jocul caprei de la Poiana Stampei, Cerbul de la Corlata, Jocul caiutilor de la Zvoristea, Jocul caprei de la Dolhasca. (G.I.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: