ANCHETA! Garcea de Banloc, politistul din Timis care-si “terorizeaza” concetatenii cu amenzi si dosare penale, verificat de ofiterii de la Control Intern!

ciontea-banloc

Teroarea amenzilor si a dosarelor penale instaurata in localitatea Banloc de seful postului de politie, agentul sef Florin Ciontea, a starnit interesul investigativ al conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, care a decis sa dea curs sesizarilor venite din partea cetatenilor, in care se reclama o serie de abuzuri, complicitati si protectii evidente in care este implicat angajatul Internelor.


Astfel, marti dimineata, o echipa de control a Biroului Control Intern din cadrul Inspectoratului de Politie a Judetului Timis s-a deplasat la Banloc pentru a face verificari, rezultatul acestei anchete interne urmand sa fie facut public in cel mai scurt timp.

Localnicii spun ca excesele profesionale ale sefului Postului de Politie Banloc, ca sa nu spunem abuzuri in serviciu, s-au intensificat dupa alegerile locale din 2016, cand prietenul sau, Cornel Tota, a pierdut functia de primar. Conduceau impreuna localitatea de peste 20 de ani, iar schimbarea primarului si pierderea unor privilegii de catre agentul sef Florin Ciontea l-au enervat la culme.

A considerat de cuviinta sa-i pedepseasca pe  cetateni, probabil, pe cei considerati responsabili, prin votul lor, de inlaturarea lui Cornel Tota din palatul de putere local. “A venit nervos la primarie si ne-a amenintat ca ne amendeaza oriunde ne prinde, ca a calcat pe cap oameni grei din judetul asta, ca nu are nimeni ce sa-i faca. Supararea lui tinea de faptul ca a fost avertizat sa nu-si mai lase oile pe culturile oamenilor, pentru ca vin toata ziua sa reclame la primarie”, ne-a dezvaluit unul dintre consilieri.

Un alt cetatean din Banloc ne-a relatat, sub protectia anonimatului, ca a primit o amenda de 1.000 de lei pentru ca a traversat strada pe langa trecerea de pietoni. “Toate amenzile sunt orientate spre maxim! Este o adevarata teroare in comuna din cauza acestor sanctiuni, care ajung la primarie, iar noi trebuie sa le punem in executare. Deci, tot noi picam rau in fata oamenilor. Practic, acest om a devenit spaima comunei!“.

Desi aplica amenzi pe interpretari personale ale legii, agentul sef principal Adrian Ciontea este acuzat ca tolereaza, de ani de zile, o infractiune care se produce zilnic, chiar sub ochii sai. Liviu Mester, un fost condamnat penal care a ocupat abuziv o ferma aflata sub sechestrul Finantelor, isi conduce, de ani buni, masina personala Volkswagen cu numere de Bulgaria, fara a avea permis.

Toata lumea stie acest secret, in afara de seful de post. Mai mult, in comuna Banloc functioneaza un spatiu de cazare ilegal, neautorizat, fara grupuri sanitare, intr-o cladire a fostului IAS, unde locuiesc zilierii veniti la munca de prin alte parti ale tarii. Administratorul imobilului cazeaza persoane “la negru” contra sumei de 200 de lei pe luna. Acelasi personaj detine si un bar de noapte pe Strada Garii, fara autorizatie de la ISU. Nici acest “secret” nu l-a aflat seful de post, desi afacerile lui individului sunt de notorietate in Banloc, mai cu seama ca, nu demult, acesta, si-a ridicat si o ditamai vila. In reclamatiile ajunse si la redactia ziarului sunt punctate si alte afaceri ale sefului de post cu omul de afaceri italian Luigi Borno, care detine aproape 3.000 de hectare de teren agricol in comuna, si care este foarte generos, spun localnicii, cand vine vorba despre seful de post si hrana turmei sale de mioare.

Reclamatii peste reclamatii, amenzi si dosare

politie-banloc

Tupeul politistului si supararea sa pe electoratul care nu l-a mai vrut pe Tota a mers pana acolo incat, la sfarsitul anului trecut, a dat buzna in primarie pentru a-i ameninta atat pe noul primar, Lucian Trifonescu, cat si pe consilieri. “Am calcat multi oameni grei pe cap!”, a amenintat politistul, ca raspuns la atentionarea de a nu-si mai lasa turma de oi pe terenurile localnicilor, pentru ca acestia vin zilnic sa se planga.

“Atatea injuraturi si amenintari nu am auzit in viata mea! Nu este posibil ca un politist sa ameninte pe toata lumea din primarie si sa spuna ca va face dosar penal oricui se ia de copiii sai. Practic, comuna este terorizata de acest om, care este aparat de uniforma. La primarie s-au adunat sute de amenzi neplatite, iar noi vom fi nevoiti sa le punem in executare”, ne-a dezvaluit un consilier local, cu precizarea ca se pregateste o plangere penala pe numele politistului pentru abuz in serviciu.

Printre ultimele ispravi ale lui Garcea de Banloc se numara si suspendarea carnetului de conducere si amendarea soferului microbuzului scolar, care, desi avea toate locurile ocupate, a mai luat doi copii dintr-o statie pentru ca micutii sa nu stea in ploaie. La intrarea in Banloc a fost oprit de seful de post, care a numarat locurile, a numarat elevii si a decretat ca numarul de persoane depaseste numarul de locuri. Amenda si suspendare de permis.

Un alt localnic s-a trezit cu dosar penal dupa ce a taiat un nuc care risca sa se pravaleasca peste caminul cultural. A fost chemat la post si anuntat ca este urmarit penal, desi omul avea autorizatie de la primarie pentru taierea copacului. In acest dosar a fost audiat si viceprimarul, adica functionarul public din primarie care a autorizat taierea nucului. “Eu sunt vecin cu seful de post, nu am vazut nicio echipa de control la el acasa. Este posibil ca ofiterii de la Timisoara sa faca verificari doar la sediul politiei… Stiu doar ca dosarul meu, impreuna cu toate documentele aferente, a fost cerut de conducerea Politiei Rurale din Deta. Nu stiu ce se va intampla, dar sunt tarat intr-o mocirla starnita de vecinul meu, seful de post. Sunt si amenintat pe la spate, dar eu nu am zis nimic, il tratez cu respect si atat. Dupa ce ca mi-a facut dosar penal, mi-a dat si 300 de lei amenda pentru ca mi-am permis sa le spun celor de la Ocolul Silvic sa verifice cum sunt taiati bagrinii din fata casei lui, toti de la mijlocul trunchiului in jos. Degeaba i-au spus cei de la Ocolul Silvic ca nu tine de competenta lui sa ancheteze cine taie copaci, ca e responsabilitatea Consiliului Local, ca tot mi-a facut dosar penal. In loc de nucul ala, pentru ca asa e legea, am plantat 40 de pomi frunctiferi. Toti altoiti. Se poate vedea acuma cum arata caminul cultural, fata de perioada cand era acel nuc…”, ne-a declarat Mihai Cristi, localnicul care a dat cu subsemnatul intr-un dosar penal, dupa ce, cu autorizatie de la viceprimar, a taiat un nuc din curtea caminului cultural.

Un alt dosar penal a fost deschis pe numele unui om de afaceri care detine o ferma de porci la marginea comunei, acuzat ca a blocat un drum laturalnic, desi acesta detine acte care atesta faptul ca i autoturismul sau, un jeep Volvo, s-a defectat si a fost ridicat de la fata locului cu o platforma. “Este un slujbas al statului care-si exercita functia cu rea credinta! In activitatea sa nu exista avertisment sau mustrare, ci doar masuri contraventionale maximale sau dosare penale”, ne-a declarat Ilie Nemes.

Fostul secretar de stat Marcel Miclau: “Nu tin spatele vreunui politist!”

marcel-miclau

Ultima reclamatie a ajuns si pe rolul Judecatoriei Timisoara, instanta urmand sa stabileasca daca un permis de conducere a fost retras in mod abuziv sau cat se poate de legal. Autorul plangerii contraventionale, Daniel Ionita, acuza faptul ca seful de post i-a retras abuziv permisul de conducere, in baza unei aplicari eronate a articolului 79 din Codul Rutier. “In data de 23 noiembrie 2016, conduceam masina pe drumul ce leaga Banlocul de Deta si, brusc, mi-a sarit o caprioara in fata. Am franat imediat, insa caprioara a cazut pe partea din fata a masinii, avariindu-mi spoilerul. In rest nu s-a intamplat nimic, animalul nu a fost accidentat. A doua zi m-am prezentat la politie pentru intocmirea documentelor de constatare. Seful de post m-a anuntat ca-mi suspenda carnetul pe 3 luni si ma amendeaza, pentru ca nu am respectat legea. I-am spus ca puteam sa nu vin la post, ca legea nu ma obliga, insa am facut-o din spirit civic. In baza articolului 79 din Codul Rutier, m-a sanctionat contraventional, desi legea spune cat se poate de clar ca, daca detii o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului autovehicul, nu esti obligat sa te prezinti la politie”, ne-a declarat Daniel Ionita.

In tentativa de a afla cine-i tine “spatele” vajnicului aparator al linistii si ordinii publice, am ajuns si la fostul secretar de stat din Ministerul de Interne, Marcel Miclau, cetatean de onoare al Banlocului. “Nu-l cunosc pe acest politist, cred ca daca-l intrebati, nici nu-mi stie numele. Nu am avut niciun fel de legatura cu domnia sa, nu ne-am vazut niciodata. Nu stiu daca-i tine cineva spatele sau este vorba doar despre aroganta functiei”, ne-a declarat Marcel Miclau. Deocamdata nu am reusit sa aflam opinia sefului de post de la Banloc vizavi de toate aceste acuzatii, domnia sa refuzand constant orice discutie pe aceasta tema.

Garcea din Banloc, comentarii pro si contra

proces-verbal

In 2002, in timp ce era sef de post la Politia Liebling, agentul sef Florin Ciontea a devenit vedeta nationala dupa ce, fiind in stare de ebrietate, a fost implicat intr-un accident rutier. Si-a pierdut pana si pistolul din dotare, care a fost gasit de cetateni si dus la sediul IPJ Timis.

Totusi, in vartejul comentariilor provocat de articolele de presa pe aceasta tema, au fost si voci care l-au aparat pe Ciontea, explicand culisele incidentului de la Liebling. “Sunt o doamna ce lucreaza la o institutie mult mai inalta decat Primaria si Finantele, hai sa va zic cum sta treaba. La postul de politie din Liebling au ajuns la inchisoare 3 oameni deosebiti de periculosi pentru ca seful de post nu s-a lasat intimidat. Acestia au fost mana in mana cu autorul inscenarii sefului de post. Si i-au intins o capcana. In bautura i s-au bagat droguri, apoi au luat pistolul si l-au dus la IPJ. In urma cercetarilor s-a stabilit adevarul si complicii au iesit la iveala Tot scenariul pus la cale. Bineinteles, nu a scapat cu basma curata, fiind sanctionat si mustrat de catre sefu. Deci el a platit pentru greseala lui”.

Alti sutinatori ai politistului spun ca totul este o propaganda pusa la cale de domnul din Livezile, cel care a ramas fara permis dupa lovirea caprioarei. “Precinii se ajuta… Cat despre cazurile rezolvate de domnul sef de post sunt multe. Asta o poate confirma si sefii lui. Cat si procurorul. Nu mai aduci acuzatii fara probe. Suntem in stat democrat, avem dreptul sa ne dam cu parerea, dar nu sa acuzam. Mai ales fara dovezi. Sa nu uitam ca amenzile au fost aplicate in baza unor legi, nu de capul lui. In plus, domnii au dreptul la contestatie, iar instanta este singura institutie care poate micsora sau anula amenda, sau restitui permisul de conducere Avand in vedere alte cazuri de genul acesta, fara destule probe concrete, politistul in cauza a castigat si isi desfasoara activitatea in continuarea. Va doresc numai bine, iar sefului de post – serviciu usor si o comuna cu oameni care sa inteleaga rolul Politiei Romane”.

Cel mai grav pare comentariul care atentioneaza asupra pericolului ca, in cazul in care excesele politistului nu sunt temperate, se poate reedita tragedia de la Viseul de Jos, unde seful de post a fost injunghiat de doi localnici. “Vad ca nimeni nu vorbeste despre acel Mester, prieten cu seful de post, care circula fara permis! E usor de verificat asta… Deci, pentru unii muma, pentru altii ciuma, asa intelege Ciontea sa aplice legea! Nu se poate ca un functionar public platit din banii nostri sa se comporte ca Garcea si sa nu dea socoteala… Doar nu vreti sa se repete o tragedie ca la Viseul de Jos! Cred ca trebuie luate masuri inainte ca lucrurile sa degenereze! Acest Garcea trebuie sa plece sau sa urmeze un curs de bune maniere pentru politisti tinut de politistul model Godina, din Brasov”… (D.C.)

 

 

 

4 thoughts on “ANCHETA! Garcea de Banloc, politistul din Timis care-si “terorizeaza” concetatenii cu amenzi si dosare penale, verificat de ofiterii de la Control Intern!

  1. Miclau il tinea si pe sturza deak de la moravita ! A intervenit pentru el la toti sefii ! Un traficant de interese; are interese in zona !!!!

Leave a Reply