CAMATAR! Colonel de jandarmi arestat preventiv intr-un dosar de camatarie si santaj instrumentat de procurorii DIICOT! Acesta a beneficiat de protectia unui ofiter din cadrul DIPI

Comandantul Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Marian Corcodel, a fost arestat preventiv, vineri seara, in dosarul in care este acuzat ca dadea bani cu camata subordonatilor si percepea dobanzi de pana la 20%. Masura poate fi contestata la instanta suprema.


Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), incepand cu anul 2011, Marian Corcodel, cu gradul de colonel, folosindu-se de influenta pe care o exercita asupra unor subordonati, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat persoane aflate in subordinea sa directa, ce au calitatea de militari.

Scopul constituirii acestui grup era savarsirea in mod repetat, printre altele, a unor infractiuni de camata, dar si delapidare.

„In uma cercetarilor efectuate in cauza s-a retinut ca beneficiarii imprumuturilor cu dobanda, acordate in afara cadrului legal, erau, in general, subordonati ai inculpatului Corcodel Marian sau persoane din cercul relational, iar sumele imprumutate erau cuprinse intre cateva sute de euro si cateva mii, uneori chiar si zeci de mii de euro, la care a perceput dobanzi cuprinse intre 10 si 20% din valoare, iar in cazul in care debitorii ajungeau in imposibilitatea de a achita camata, acestia erau ulterior executati silit”, precizeaza DIICOT.

Investigatia procurorilor a scos la iveala faptul ca, de multe ori, dobanzile achitate de debitori erau date unora dintre membrii gruparii, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel . De altfel, la nivelul Bazei era raspandita expresia „are cardul la Corcodel” pentru a ilustra o persoana indatorata financiar, sau „Banca Romana de Comert Corcodel”.

„De asemenea, in cauza s-a retinut ca inculpatul Corcodel Marian, in calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in mod repetat a dispus unor subordonati care au aderat la grupul infractional organizat pe care l-a initiat/constituit, persoane ce aveau ca atributii gestionarea si administrarea unor bunuri, sa-si insuseasca importante cantitati de combustibil (motorina) de la statia de carburant a parcului auto al unitatii, combustibil scos ilegal din unitate si transportat in alte locatii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infractional”, conform procurorilor.

Sursa citata arata ca faptele gruparii i-au fost aduse la cunostinta lui Cristescu Octavian, cu gradul profesional de comisar sef, angajat al fostului Departament de Informatii si Protectie Interna – in prezent Directia Generala de Protectie Interna a MAI. Cristescu este si el cercetat in dosar pentru ca, desi avea ca obligatia sa raporteze conducerii si sa sesizeze organele de urmarire penala, nu si-a indeplinit aceste obligatii. Mai mult decat atat, el a sprijinit in mod constant si constient activitatile infractionale derulate de catre Marian Corcodel, acordandu-i protectia necesara, cat si consilierea in unele situatii.

„Urmare punerii in executare , la data de 3 august 2017 a 12 mandate de perchezitie domiciliara, atat la persoane fizice cat si in spatii din cadrul Bazei de Administrare si Deservire din cadrul IGJR, au fost identificate si ridicate, atat in biroul inculpatului Corcodel Marian, cat si in alte spatii, foarte multe contracte de imprumut, atat in forma autentica, cat si inscrisuri sub semnatura privata, dar si agende si notite detinute de membrii grupului infractional, pentru a avea o evidenta stricta atat a debitorilor, cat si a sumelor de bani ce au fost remise sau urmau a fi remise cu titlu de dobanda (camata).

De asemenea, in biroul utilizat de catre inculpatul Corcodel Marian la sediul IGJR – BAD a fost identificata si suma de 50.000 lei si 55.000 euro, cu privire la care urmeaza a fi efectuate cercetari pentru stabilirea provenientei”, potrivit sursei mentionate.

Marian Corcodel urmeaza sa fie prezentat Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Recent, Jandarmeria Romana a fost in atentia publica dupa ce seful institutiei si-a depus dosarul de pensionare in contextul ordonantei de urgenta pentru modificarea legii pensiilor speciale, anuntata de Guvern. (Vlad Enciu)

 

5 thoughts on “CAMATAR! Colonel de jandarmi arestat preventiv intr-un dosar de camatarie si santaj instrumentat de procurorii DIICOT! Acesta a beneficiat de protectia unui ofiter din cadrul DIPI

  1. Ce sa mai zic,e inconfortabil sa citesti ca oameni in uniforma din structuri menite sa apere legea devin infractori sadea.Noi,palmasii,accepatam cu obida salariile astea care se dau ,duble fata de medie,plus norma de hrana ,bani de haine,spor de purtat arma!(bine ca nu-i si spor de purtat creier)si alte mizilicuri,in ideea ca armata si securitatea si politia si jandarii peste tot tre platita frate,si totusi nu le ajunge?Da pana cand?

  2. Da,si bani de chirie.Si cu salaru ce mai faceti?Totusi s-a gandit cineva cum traiesc aia cu salarul minim foarte generos(ultimul din Ioropa)?Rusine!

  3. Mai rebelule, mai baiatule, te urmaresc de ceva timp si pot sa-ti spun ca ar trebui sa-ti zici “tembel” si nu “rebel”, pe judecatile de valoare pe care le emiti. Vad ca incerci sa intelegi sistemul militar, dar tot nu-l pricepi. Bine macar ca recunosti ca esti palmas. Mai bine insoara-te sau cauta-ti o prietena si n-o mai lua la palme.
    Cine te-a oprit sa te faci si tu gabor la locala si primeai in plus fata de celelalte avantaje , si un baston pe care puteai sa-l freci pe timpul patrularii cel putin 8 ore pe zi?
    Daca tot faci analize publice, fi si tu mai profund. Nu observi , noi cei domeniu, ce frumos ne gratulam ?

  4. Scuze,sa traiti dom sef,am crezut ca-i public saitu asta,dar e pentru specialisti,voi intre voi,va deranjeaza imputitii de civili bine,nu mai comentam,am crezut ca intereseaza pe cineva cum va priveste norodul care va plateste,sau narodul mai bine zis.Da,sefu,s-a rebranduit ,dar e tot aia ca inainte de 89,am inteles,pumnu in gura l-am luat,si de mine ati scapat.

  5. Unii dintre noi ne gandim cum traiesc cei cu salariu minin pe economie…in speta cei care aseaza marfa la Profi pe rafturi sau cei care descarca/incarca cutiile cu marfa…a caror pregatire este 8-10 clase…sau 12 clase cu examenul de bacalaureat picat cu brio si in vara si in toamna. Nu stiu ce salarii ai vrea sa aibe aceste persoane despre care vorbesc in aceste randuri dar eu consider ca nici ei nu pot avea prea multe pretentii de la angajator. In schimb cadrele politiei/jandarmeriei nu suporta nicio comparatie…nivelul de pregatire este net superior, la fel si examenele pe care fiecare dintre ei trebuie sa le treaca…ca din cand in cand mai exista cate un specimen care considera ca ar trebui sa-si rotunjeasca veniturile in alte moduri…chiar ilegale…de asta sunt legile facute…sa-i pedepseasca….in speranta ca si creierul tau de palmas a inteles ceva din aceste randuri…sper ca pe viitor sa nu mai aberezi gratuit pe retelele de socializare…prostia doare la fel de tare si cand nu o impartasesti cu altii ???

Leave a Reply