Fostul senator Dan Sova, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare. CET Govora a avut abonament lunar la avocatul politician in valoare de 10.000 de euro

Fostul senator Dan Sova, care o perioada a condus si Ministerul Marilor Proiecte, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul CET Govora, in care a fost judecat pentru trafic de influenta, in dosarul CET Govora. Magistratii Inaltei Curti de Casatie și Justitie au mai dispus confiscarea sumei de 100.000 de euro si mentinerea sechestrului asigurator pe bunurile sale. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata la Completul de 5 judecatori.


In acelaşi dosar, fostul director al CET Govora, Mihai Balan, a fost condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu in forma continuata, cu un termen de supraveghere de 4 ani, si plata sumei de 1.301.410 lei.

Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la un denuntator, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unor contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

Anchetatorii mai sustin ca Mihai Balan a produs un prejudiciu in dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totala decontata cu o frecventa lunara, in baza celor doua contracte), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite, in acelasi cuantum, de catre firma de avocatura.

DNA precizeaza ca, in perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar catre CET Govora facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate. In aceeasi perioada, senatorul a incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 de euro.

In cea de a doua perioada contractuala, Dan Sova a incasat un comision in valoare totala de 40.000 euro, indica procurorii.

DNA mentioneaza ca cea mai mare parte a banilor primiti de Sova au fost orientati, in mod direct, catre stingerea unei datorii provenite din cumpararea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat in Bucuresti. (V.E.)

Leave a Reply