BREAKING NEWS! La noua tragere la sorti a Completurilor de 5 de la Inalta Curte de Casatie si Justiei, dosarul lui Liviu Dragnea a "picat" pe completul din care face parte si judecatorul Ionut Matei, cel care i-a condamnat pe Adrian Nastase si Elena Udrea     Agresorii care l-au bagat in spital pe seful Postului de Politie Checea, agentul sef principal Iosif Miatov, au fost arestati preventiv pe cate 30 de zile     Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a anuntat ca, la ora actuala, in Timis sunt disponibile peste 1000 de locuri de munca, iar rata somajului este de 0,80 la suta    Procesul dintre Malin Bot si Jandarmeria Romana poate crea un precedent istoric, dupa ce instanta a decis ca termenii "sluga" sau "infractor" nu pot fi ofensatori pentru autoritatile statului    Directorul Editurii „Victor Babeș a UMF Timisoara, prof. dr. Dan V. Poenaru, a elogiat activitatea fostelor jurnaliste Katalin Luzan si Diana Mihai, prin mainile carora trec toate volumele publicate     Societatea de Transport Public Timisoara pune la dispozitia calatorilor, gratuit, in perioada 15-26 decembrie, "Tramvaiul lui Mos Craciun", care va circula pe traseul istoric al liniei 6

EXIT! Regizorul considerat un pericol public in Ungaria, “guest star” in Romania! Árpád Schilling a montat o coproductie la Teatrul Maghiar din Timisoara, care trateaza problema emigrantilor

In urma cu câteva zile, Comitetul National pentru Securitate al Ungariei a numit trei personalitati ale vietii publice din Ungaria care reprezinta o amenintare fata de democratia maghiara, titreaza portalul politic www.444.hu.

Unul dintre ei este regizorul de teatru Árpád Schilling, premiat de Uniunea Teatrelor Europene, al carui prim spectacol montat in România, „Exit”, coproductie initiata de Teatrul Maghiar din Timisoara, va fi prezentat la Bucuresti in luna octombrie, in cadrul Platformei Internationale de Teatru.

Márton Gulyás, Árpád Schilling si Gábor Vágó au criticat public in ultima perioada regimul lui Victor Orbán, limitarea libertatii de expresie, coruptia din tara si deschiderea Budapestei catre Moscova.

In urma unei sedinte cu usile inchise, vicepresedintele Comitetul National pentru Securitate din Parlamentul Ungariei, Szilárd Németh din partidul de guvernare Fidesz a spus ca exista indicii cum ca cei trei ar pregati  ”in aceasta toamna fierbinte” activitati subversive, mai exact proteste publice care pot atenta la ordinea publica din Ungaria.

Árpád Schilling a scris cu ironie pe pagina sa de pe o retea de socializare: „A venit ziua cea mare, am primit cel mai prestigios premiu de la guvernul Fidesz – Medalia de Tradator. Noi trei reprezentam amenintarea principala pentru pacea din Ungaria, si nu Victor Orbán, care ne ofera tara pe tava pentru politicile coloniale ale Rusiei”.

El a declarat pentru portalul www.444.hu: “In spatele meu nu este nicio organizatie, la proteste eu imi exprim propria mea parere. De aceea trebuie sa fiu numit pericol pentru securitatea nationala a Ungariei, trebuie sa se discute despre mine in acel comitet, in loc sa vorbeasca despre extremistii care i-au agresat pe functionarii publici cu ajutorul politistilor.”

Árpád Schilling este unul dintre cei mai apreciati regizori de teatru maghiari, fiind fondatorul companiei private Krétakör – Cercul de Creta, cu care a interpretat spectacole valoroase in toata lumea. Krétakör functioneaza in prezent ca centru de arte contemporane, desfasurand programe educationale si sociale. Primul spectacol montat de Árpád Schilling in Romania a avut premiera in 21 mai 2017 la Timisoara, in cadrul Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Este vorba despre „EXIT”, coproductia Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad si Teatrul National din Sombor, Serbia.

Textul scris de Árpád Schilling impreuna cu Láng Annamária, dramaturg Biró Bence, se bazeaza pe improvizatiile actorilor si trateaza subiectul migrantilor economici. Douasprezece persoane din Romania, Ungaria si Serbia doresc sa intre pe teritoriul Angliei, dar la coborarea din avion sunt prinse intr-un inter-spatiu pentru o perioada nedefinita, fiind obligati sa isi confrunte temerile, prejudecatile si sa gaseasca solutii in situatii-limita.

„EXIT” reflecta preocuparea lui Schilling pentru problema crizei imigrantilor, precum si pentru problemele sociale in context mai larg. „EXIT” va participa la a patra editie a Platformei Internationale de Teatru Bucuresti, in urma selectiei facute de criticul Cristina Modreanu. Spectacolul se va juca la ARCUB vineri, 13 octombrie, de la ora 19. (I.P.)

Leave a Reply

No announcement available or all announcement expired.
%d bloggers like this: