SOC! Fostul sef al CJAS Timis, Cristian Careba, trimis in judecata intr-un nou dosar de coruptie. Acuzatiile procurorilor DNA vizeaza efectuarea a peste 4.000 de acte de comert incompatibile cu functia

Procurorii DNA Timisoara au dispus trimiterea in judecata, intr-un al doilea dosar de coruptie, a inculpatului Careba Calin – Cristian, care a detinut functii de control si conducere in cadrul Directiei de Sanatate Publica Timis, Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, Casei Nationale de Sanatate si Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea (Vest) Timis, acuzat de savarsirea infractiunilor de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si conflict de interese in forma continuata (cincisprezece acte materiale). 


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2007 – 2014, inculpatul Careba Calin – Cristian, functionar public, a detinut succesiv functii de control si conducere printre altele si in cadrul Directiei de Sanatate Publica Timis, Casei de Asigurari de Sanatate Timis, Casei Nationale de Sanatate si Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea (Vest) Timis.

In aceasta perioada, in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, inculpatul a infiintat doua societati comerciale pe numele altor persoane, prin intermediul carora a efectuat un numar de 4.101 de operatiuni financiare ca acte de comert, in valoare totala de 9.991.946 de lei, incompatibile cu calitatea sa de functionar public si cu functiile publice detinute in cadrul institutiilor amintite mai sus.

Aceste operatiuni au constat in prestari de servicii de consultanta medicala, servicii de intretinere si reparatii calculatoare, imprimante si telefonie, precum si furnizarea de echipamente informatice, imprimante, consumabile imprimante, produse de birotica si papetarie catre firme private, dar mai ales catre institutii publice.

Pentru a derula operatiunile financiare, in unele cazuri, inculpatul s-a folosit si de informatii dobandite in virtutea functiilor, atributiilor si insarcinarilor detinute. 

Actionand in aceasta maniera, inculpatul Careba Calin – Cristian a obtinut pentru sine bani proveniti din incasarile si dividendele societatilor in cauza (profitul obtinut de cele doua societati – 546.542 de lei), cat si alte foloase similare, respectiv utilizarea in scop personal si exclusiv de catre inculpat si sotia acestuia a unor autoturisme achizitionate in sistem de leasing financiar, precum si decontarea cheltuielilor aferente acestora.

In perioada 26 februarie 2010 – 18 iulie 2012, inculpatul Careba Calin – Cristian, in exercitarea atributiilor de serviciu ce ii reveneau in calitate de presedinte, director-general si ordonator de credite al Casei de Asigurari de Sanatate Timis, a obtinut prin intermediul celor doua societati comerciale sume in valoare totala de 42.844,76 de lei, dupa ce el insusi a aprobat achizitii de produse si servicii de la cele doua firme, dar si plata acestora.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. (V.E.)

One thought on “SOC! Fostul sef al CJAS Timis, Cristian Careba, trimis in judecata intr-un nou dosar de coruptie. Acuzatiile procurorilor DNA vizeaza efectuarea a peste 4.000 de acte de comert incompatibile cu functia

  1. A OCUPAT FUNCTIA DE DIRECTOR MEDICAL LA D. S. P. TIMIS, IAR ACEST POST NU POATE FI OCUPAT DECAT DE UN MEDIC ( CONFORM L 95/2006) SI NU DE PROF. MATEMATICA /INFORMATICIAN. TOATE ACTELE SEMNATE SUNT NULE DE DREPT. CINE LA NUMIT PE POSTUL DE DIRECTOR MEDICAL???? FARA SA SUSTINA EXAMEN PENTRU OCUPAREA POSTULUI!

Leave a Reply