EXCLUSIV! Chestorul Ioan Dascalu, la un pas de revenire la conducerea Politiei Timis! Decizia IGPR, prima reactie la scandalul cu agresarea unor persoane nevinovate la Urseni

Conducerea Politiei Romane a decis sa ia primele masuri dupa scandalul in care au fost implicati patru politisti din cadru Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, acuzati ca au rupt in bataie doi tineri nevinovati, pe care i-au confundat cu un infractor periculos.


Surse de la varful IGPR ne-au dezvaluit ca, in perioada imediat urmatoare, la comanda IPJ Timis urmeaza sa fie readus chestorul de politie Ioan Dascalu, in prezent atasatul de Interne pe langa Ambasada Romaniei din Londra.

Acesta a mai condus Politia Timis intre anii 2006 – 2007, perioada in care au fost scosi la pensie mai multi sefi de posturi de politie, discretionari si incremeniti in functii. Anterior, tot un an, a condus Politia Arad.

La vremea respectiva, din ordinul sau au fost trimise echipe de control la politiile din Lugoj, Sannicolau Mare, Buzias si Jimbolia, iar sefii acestora au renuntat la functii chiar inainte ca ofiterii aflati in control sa-si finalizeze rapoartele. O parte din ofiterii care si-au pierdut atunci functiile faceau parte din gruparea cazona care, pentru mentinerea unei protectii de la centru, raspundea pozitiv solicitarilor venite din partea fostului chestor de politie Ioan Sandu. Seful Corpului de Control al IPJ Timis a fost comisarul sef Sandel Palade, care, de altfel, a urmat la comanda IPJ Timis.

In perioada mandatului Dascalu s-a retras la pensie seful Politiei Rutiere, Filip Stancu, iar fostul inspector sef Dorel Andras s-a refugit la conducerea Biroului Pasapoarte. 

Printre masurile impuse, la vremea respectiva, de inspectorul sef de la Timis se numara dotarea agentilor care patrulau noaptea pe strazile orasului cu caini politisti, pentru descurajarea fenomenului infractional, dar si obligatia ca autospecialele sa mentina girofarurile in functiune pentru aplicarea principiul american “show force”.

Sa mai spunem ca, in perioada noiembrie 2011 – martie 2012, Ioan Dascalu a fost secretar de stat si sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Anterior, timp de trei ani, intre 2000 – 2003, Dascalu a lucrat in Kosovo, in cadrul misiunii de mentinere a pacii, unde, pentru scurt timp, a indeplinit functia de comandant adjunct al Politiei din Kosovo. A absolvit doua facultati, Hidrotehnica la Timisoara si Stiinte economice la Arad, precum si mai multe cursuri in tara si in strai­natate.

Conform ultimei declaratii de avere, chestorul Ioan Dascalu detine o casa de 402 mp in Arad, un apartament de 106 mp in Bucuresti, o casa de vacanta de 1440 mp in judetul Arad, donatie de la parinti, un autoturism Hyundai si doua motociclete Yamaha, peste 100.000 de euro si 40.000 de lei in conturi bancare.

Anul trecut a incasat din salarii 34.140 de euro si 13.894 de lei. (G.I.)

9 thoughts on “EXCLUSIV! Chestorul Ioan Dascalu, la un pas de revenire la conducerea Politiei Timis! Decizia IGPR, prima reactie la scandalul cu agresarea unor persoane nevinovate la Urseni

  1. Dascalu…un sef de inspectorat de trista amintire(ca si succesorul sau Palade)…cocotat pe functii si grade mult prea inalte avand in vedere capabilitatile intelectuale si manageriale…”tras de urechi” in sus in cariera de gruparea politico-infractionala PDL Arad…A instaurat la IPJ Timis singura “metoda manageriala” pe care o intelegea — sanctionarea cadrelor pentru orice fleac…de asemenea, “a dotat” sala de sport a politiei Timis cu aparate second hand de 10.000 de euro achizitionate de la firma unui prieten…face parte din sumbra “galerie a chestorilor facuti la apelul bocancilor”…

  2. Nu este adevarat ca el a declansat controalele la subunitatile de politie din judet,acele controale aberante si abuzive au fost in 2005 si au fost ordonate de Blaga , la schimbarea regimului existent cu unul mai prost , blaga era ministru atunci iar controalele au fost in toata tara trase la indigo.Atunci ei si-au adus in functii oameni de pe strada , care nu aveau studii politienesti si de atunci MAI a fost in cadere libera , ajungind in situatia de astazi.De asemenea , domnule ziarist , Palade Sandel a devenit inspector sef dupa plecarea lui Dascalu la Bucuresti.Va rog sa nu mai dezinformati opinia publica pentru ca eu va stimez si va citesc mereu.Daca vreti date concrete vi le dau eu numai ca iar o sa ma asculte astia si o sa incerce din nou sa-mi impute fapte aberante.Asa am ramas eu subalternul unor oameni mult inferiori mie , desi am absolvit Academia de Politie si nu numai eu ci majoritatea celor cu studii , asa este in Romania.Dar pentru orice se intimpla in inspectorat tot noi eram vinovat deoarece noi munceam iar cine munceste mai si greseste , ei erau bine mersi in birouri iar noi in strada , aveau secretari care le scriau toate documentele intrucit majoritatea dintre ei nu puteau sa dezvolte o fraza coerenta.Asa ca stimabililor , ne-am intors in anii 50 cind nea Ion si nea Gheorghe erau ofiteri de militie si sefi.Ma mir ca dvs. nu aveti nici un ofiter de politie adevarat care sa va informeze.La buna vedere.

  3. Am uitat sa va spun ceva.Chestorul Andras si Filip Stancu nu au nici o legatura cu Dascalu.Andras a fost schimbat tot de regimul Blaga-Basescu in 2005 , fara motiv iar Filip Stancu a iesit la pensie cind inspector sef era Lapadat , din motive care nu au legatura cu Dascalu.Cum o fi , cum n-o fi , Alin Petecel are Academia de Politie si toti cei care au facut aceasta scoala ar trebui sa conduca destinele politiei , daca nu sa fie desfiintata aceasta institutie si incadram politisti de pe strada ca in ultimii 12 ani.Ar trebui stabilit prin lege ca seful si adjunctii inspectoratului sa fie ofiteri cu Academie de politie , pe merit si nu politic , daca vrem sa reabilitam institutia Politiei Romane.Va salut si astept raspuns.

  4. A , si am mai uitat ceva.Cei doi politisti kileri care i-au batut pe cei doi baieti si i-au bagat in spital nu au scoala de politie , sunt incadrati direct , unul fiind fiu de primar iar celalalt de fost inspector sef.Ce credeti ca la Academia de Politie intra din astia cu tatuaje si cu probleme psihice , ba mai mult acolo trebuie sa stii carte ca sa intri , desi am auzit ca si acolo , intre anii 2005-2012 au intrat un anumit procentaj pe pile.Totusi stau acolo 4 ani si nu cred ca un ofiter cu Academie ar face asa ceva.

  5. Profesionistule mai bine ar fi aplicarea legislatia din tarile civilizate precum Germania, Austria, Franta si chiar SUA, politistul sa isi inceapa cariera in strada si apoi in functie de capacitatea si profesionalismul sau sa ajunga sef! la noi este precum la Rusi direct de pe bancile scoli ajunge sef dar experienta zero! Doar cel care sa confruntat cu strada poate cunoaste munca adevarat de Politist nu cel venit din scoala de Ofiteri!

  6. Niciodata un ofiter de la Academia de politie nu a fost numit sef la terminarea scolii ci a lucrat multi ani in strada si apoi a ajuns sef dar de obicei ei nu ajung sefi datorita lichelelor politice.

  7. domnule profesionist…vrei sa-ti amintesc cati ofiteri cu scoala de politie la activ, chiar ajunsi in functii, au facut infractiuni? Popescu Gheorghe, Pavel Dumitru, Disaga Daniel, Bolbos Florin…nu cred ca asta e problema politiei de unde provin politistii…ci promovarea in functii de conducere pe criterii politice…si aici e un adevarat “concurs” al unor ofiteri(indiferent ca sunt “academicieni” sau provin din sursa externa) de lins kurul politicienilor…

  8. Petecel a venit inspector-şef pe filiera politică pesedistă a senatorului Diaconu Adrian, fost poliţist, acuzat nu fără temei de asociere cu mafia hoţilor de maşini din Germania, înmatriculate ulterior în Timiş. Execuţia publică cu mascaţi şi cătuşe a lui Sorin Munteanu ţine tot de o luptă între taberele din cadrul PSD Timiş. Totul este politic în Poliţia Română, nimic sau aproape nimic nu mai ţine de profesionalismul cadrelor.

Leave a Reply