LOVITURA DIICOT! Hoti din locuinte mascati cu cagule, prinsi in flagrant la Timisoara! Procurorii acuza ca loviturile erau date la ponturi obtinute de la politisti din cadrul IPJ Timis

Procurorii DIICOT Timisoara au dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Pinter Gratian Ioan, Muller Erwin Alin si Buta Cristian Gabriel, acuzati de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, furt calificat, dare de mita, instigare la divulgare de informatii nepublice si santaj.


In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, pe raza municipiului Timisoara a actionat un grup infractional organizat, coordonat de catre inculpatul Pinter Gratian Ioan, implicat in multiple activitati infractionale, printre care si comiterea de furturi prin efractie, comise la ”pont”, urmate de valorificarea pe piata neagra a bunurilor de valoare rezultate din comiterea infractiunilor.

De asemenea, din investigatiile efectuate a rezultat ca inculpatul Pinter Gratian Ioan a stabilit, de-a lungul timpului, diferite contacte cu anumiti lucratori de politie din cadrul I.P.J. Timis, pe care si i-a fidelizat in timp, prin oferirea de bani si alte bunuri, cu scopul de a putea obtine, prin intermediul acestora, diferite informatii de care avea nevoie in activitatea infractionala, fie din bazele de date ale politiei, fie referitoare la posibile anchete penale care il vizeaza.

Ca urmare a cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit ca inculpatul Pinter Gratian Ioan a actionat cu premeditare, in vederea culegerii de informatii si pregatirii actiunilor de patrundere prin efractie in anumite imobile, cu scopul insusirii unor sume de bani sau alte valori, despre care avea indicii ca s-ar afla in respectivele imobile. Astfel, inculpatul a apelat, in prealabil, la sursele sale din randul lucratorilor de politie, pentru a verifica in bazele de date informatizate, detaliile legate de identitatea si domiciliul persoanei vizate.

Ulterior, membrii grupului infractional  care actionau sub coordonarea inculpatului Pinter Gratian Ioan filau locatia tinta,  pentru a identifica vulnerabilitatile si a stabili care ar fi modalitatile cele mai eficiente de patrundere, inclusiv prin achizitia prealabila de unelte speciale pentru fortarea usilor de acces. Cand toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului  actionau foarte bine organizati, utilizand autoturisme inchiriate sau cu numere de inmatriculare schimbate, cagule, manusi si alte mijloace de disimulare, respectiv unelte special adaptate pentru patrunderea prin efractie.

La data de 06.12.2017, inculpatii Muller Erwin Alin si Buta Cristian Gabriel s-au deplasat la locuinta unei persoane vatamate, complet mascati, purtand cagule, hanorace cu gluga si manusi unde au fortat mai intai usa de acces din spatele blocului, cu un levier Dupa fortarea usii de la imobil, inculpatii au revenit la autoturismul cu care se deplasasera, unde au lasat levierul si au luat alte scule folosite la patrunderea prin efractie.

Intre timp, inculpatul Pinter Gratian Ioan asigura locul faptei, pastrand legatura cu cei doi membri ai grupului, prin intermediul unor statii de emisie-receptie.

Inculpatii au revenit apoi la imobil, unde au fortat usa de acces in apartamentul persoanei vatamate, dupa patrunderea in apartament procedandu-se la constatarea infractiunii flagrante.

Ulterior, la perchezitia efectuata asupra autoturismului folosit de catre inculpati au fost depistate mai multe bunuri folosite in activitatea infractionala – cagule, unelte folosite la efractie etc.

De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat ca, incepand cu luna februarie 2017, inculpatul Pinter Gratian Ioan a exercitat constant acte de constrangere repetate asupra fostei sale sotii, constand in amenintari si violente indreptate atat asupra acesteia, cat si a membrilor ei de familie, pentru a o determina sa-i remita suma de 80.000 euro si proprietatea asupra unui apartament detinut de catre persoana vatamata.

Actele de constrangere la care a apelat inculpatul s-au inscris intr-o gama foarte variata, de la amenintari adresate victimei cu acte de violenta, la exercitarea unor acte de violenta fizica la adresa membrilor familiei acesteia.

In cursul zilei de astazi, inculpatii urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. Sprijinul tehnic a fost asigurat de catre lucratori de politie din cadrul DGA.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Serviciului pentru Actiuni Speciale din cadrul I.P.J. Timis si I.J.J.Timis. (V.E.)

Leave a Reply