Chirurgul care l-a operat pe actorul Alexandru Arsinel, vizat intr-un dosar al procurorilor DIICOT! Un pacient din Timisoara care a platit 10.000 de euro pentru un rinichi, ar putea fi citat ca martor

Peste 40 de persoane urmeaza sa fie aduse la audieri, in cursul serii de miercuri, la sediul DIICOT Bucuresti, intr-o ancheta complexa care-l vizeaza pe unul dintre cei mai renumiti chirurgi din Romania.


Profesorul Mihai Lucan (foto), fost director al Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, este acuzat ca face parte dintr-un grup infractional organizat care a devalizat spitalul din Cluj Napoca in favoarea clinicii private Lukmed, care apartine celebrului medic urolog. Oamenii legii sustin ca, in ultimii 11 ani, o serie de analize, ecografii sau alte tratamente s-au efectuat la institut, insa decontarea platilor s-a facut in contul clinicii private.

Astfel, s-a ajuns la un prejudiciu de peste 5,1 milioane de lei, reprezintand contravaloarea serviciilor medicale constand in determinarile anatomo-patologice, a spitalizarii unui mare numar de pacienti şi a materialelor/bunurilor cu destinatie in domeniul sanitar utilizate in cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Deocamdata, in acest dosar sunt vizate cinci persoane suspecte, printre care si fostul manager al institutului, Dan-Emil Fofiu-Sanpetreanu, cercetat alaturi de profesorul Mihai Lucan si de fiul acestuia, Valerian Ciprian Mihai Lucan. Vilele membrilor familiei Lucan, alaturate, aflate intr-o zona rezidentiala a Clujului, au fost perchezitionate, azi, timp de mai multe ore.

Potrivit procurorilor DIICOT, cei trei incasau intre 3.000 si 6.700 de euro pentru fiecare pacient care beneficia de un transplant, bani care intrau in contul clinicii private SC Lukmed SRL, entitate prin intermediul careia susnumitii si-au promovat interesele, desi era folosita aparatura si instrumentele medicale ale Institutului de Transplant Renal. Aproape 160 de pacienti au platit aceste sume numai intre anii 2007 si 2009, unii extrem de cunoscuti, cum a fost si cazul actorului Alexandru Arsinel.

O buna parte dintre cei care vor fi audiati la DIICOT Bucuresti sunt martori in acest dosar, pacienti si apartinatori ai acestora, au declarat oficiali din randul anchetatorilor.

Nu este exclus ca, in zilele ce urmeaza, sa fie citat ca martor si un fost director de institutie publica din Timisoara, care a platit nu mai putin de 10.000 de euro pentru un transplant de rinichi.

“Nu vreau sa comentez nimic despre acest dosar, despre operatia mea. Va rog sa ma intelegeti…”, ne-a declarat vipul timisorean care s-a operat la clinica din Cluj-Napoca.

Sa mai spunem ca, la data de 1 octombrie 2017, profesorul Mihai Lucan a primit o lovitură cruntă din partea conducerii Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. A fost pensionat si, in consecinta, a pierdut functia de sef al Catedrei de Urologie. (G.I.)

Leave a Reply