Judecator anchetat de DNA si trimis in judecata pentru luare de mita! Magistratul a ajutat un om de afaceri sa ramana castigatorul unei licitatii de aproape 5 milioane de euro

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat trimiterea in judecata a unui magistrat, fost presedinte de curte de apel intr-un judet controlat complet de PSD, ca trebuie sa raspunda penal pentru luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii.


Judecatorul Nicolae Stanciu este acuzat ca, in urma cu sase ani, in perioada in cared detinea functia de presedinte al Curtii de Apel Constanta, ar fi primit foloase necuvenite de la un om de afaceri. Este vorba despre „obiecte de mobilier in valoare totala de 14.815 lei, in schimbul carora a solutionat favorabil un dosar si l-a ajutat pe afacerist sa ramana castigatorul unei licitatii de aproape 5 milioane de euro.

“Foloasele materiale primite de inculpatul Stanciu Nicolae au constat in obiecte de mobilier, cu care s-a realizat amenajarea ultimului etaj (etajul 2) al imobilului tip vila apartinand magistratului – respectiv doua dormitoare. Aceste obiecte de mobilier au fost gasite in locuinta lui Stanciu Nicolae, cu prilejul efectuarii perchezitiei domiciliare”, se precizeaza in rechizitoriul prin care magistratul a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, luare de mita si fals in declaratii, relateaza Agerpres.

Conform aceleiasi surse, Nicolae Stanciu a primit de la omul de afaceri Vasile Costea doua dulapuri, doua paturi si doua comode, gasite in dormitoarele de la etajul al doilea al vilei, precum si un bar, amplasat in livingul de la parter.

“Din documentele aflate la dosarul cauzei a rezultat ca plata pentru aceste obiecte de mobilier nu a fost facuta de Stanciu Nicolae, ci a fost facuta de societatea (…) SRL; aceasta societate a procedat la efectuarea platii la solicitarea lui Costea Vasile”, se mai mentioneaza in rechizitoriu.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Nicolae Stanciu pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita si fals in declaratii, iar pe Vasile Costea, administrator al unei societati comerciale, pentru cumparare de influenta si dare de mita.

“In perioada noiembrie – decembrie 2012, inculpatul Stanciu Nicolae, in calitate de judecator si presedinte al Curtii de Apel Constanta, a pretins si primit de la inculpatul Costea Vasile mai multe obiecte de mobilier in valoare de 14.815 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuinta magistratului in data de 21 decembrie 2012”, arata DNA.

Potrivit anchetatorilor, in schimbul acestor foloase, Nicolae Stanciu a promis ca isi va exercita influenta de presedinte al Curtii de Apel Constanta asupra magistratilor ce urmau sa instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, in asa fel incat acesta sa obtina solutii favorabile.

“Protectia juridica oferita de magistrat a constat in ajutorul pe care acesta, ca presedinte al Curtii de Apel Constanta, urma sa il dea in pronuntarea unor solutii favorabile societatii detinute de omul de afaceri, in dosarele care urmau sa se inregistreze pe rolul acelei instante, in legatura cu licitatiile la care a participat societatea. Aceasta protectie s-a si concretizat in pronuntarea, de catre Stanciu Nicolae (impreuna cu alti doi membri ai completului) a unei decizii prin care au fost respinse plangerile formulate de concurentii societatii detinute de omul de afaceri in cadrul unei proceduri de achizitii publice.

Ca urmare a respingerii, prin aceasta hotarare, a plangerilor formulate de concurenti, societatea omului de afaceri a castigat licitatia cu valoarea ofertata de 21.023.335 lei, in detrimentul unei alte societatii declarate castigatoare anterior, de autoritatea contractanta, care ofertase contractul la valoare ofertata mai mica”, precizeaza DNA. (V.E.)

Leave a Reply