EXPOZITIE! Lucrari semnate de artistul timisorean Cristian Sida, pe simezele unei galerii din Viena! “Culoarea m-a ales pe mine!”, spune doctorul in arte vizuale

Artistul plastic Cristian Sida isi incepe anul expozitional in forta, urmand ca lucrarile sale sa fie expuse, din aceasta saptamana, in capitala Austriei, dupa ce la finele anului trecut a deschis sezonul cultural la Pôle Culturel de Drusenheim (Strasbourg).


Expozitia este organizata de Galeria Kunst Klinger, in colaborare cu galeria Silverfineart din Viena. Aceasta e prima expozitie din 2018 a galeriei inaugurata in luna noiembrie 2017.

Galeria deschisa de Fabio Gianesi (de la Albertina Museum) si Ana Maria Altmann (fost curator la Muzeele Belvedere si Albertina din Viena) are in portofoliu si alti artisti romani activi in spatiul cultural austriac, precum Silviu Oravitzan, Ioan Nemtoi, Dacian Andoni.

Vernisajul va avea loc joi, 25 ianuarie, in prezenta expozantilor: Loreta Sttats si Cristian Sida.

Cristian Sida este unul din cei mai in voga artisti vizuali romani contemporani, cu zeci de expozitii in tara si strainatate la activ.

Pe langa numeroase expozitii si prezente in galerii franceze, in urma cu trei ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care coloreaza cladirile din Mericourt, in Regiunea Nord Pas de Calais, in cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens. In 2012 a fost invitat de onoare al orasului francez Saint-Lô, pentru a realiza o lucrare monumentala de 12 metri pentru Primarie, in cadrul Festivalului International Taches-Taches.

Artistul este, de mai multi ani, pe jumatate rezident in Franta unde participa la proiecte de anvergura. De asemenea, a sustinut, ca lector invitat, mai multe conferinte de arta la Universit é Paris 8 si la École Supérieure d’Art de Lorraine (Metz).

Anul trecut, Cristian Sida  a obtinut Premiul Excelentei in Cultura ”Eugen Todoran” pentru Stiinte Umaniste si Arte, oferit de comunitatea academica si Academia Romana, filiala Timisoara, dar si Premiul ”Primus Inter Pares” la Salonul Anual al Uniunii Artistilor Plastici din Timisoara, iar in 2016 a fost recompensat cu Premiul pentru Pictura al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, in cadrul Salonului National de Pictura, editia 2015.

Doctor in arte vizuale, cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida, francofil declarat, este conferentiar la Facultatea de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest Timisoara.

La Galeria Kunst Klinger artistul va expune 10 picturi. ”Cineva m-a intrebat ”de ce culoare?” Pentru ca ea m-a ales pe mine! Eu doar voiam sa desenez linistit”, declara artistul.

Nu in ultimul rand, la Viena, Cristian Sida va incepe pregatirea unui nou album de arta, cu interventii pe fotografiile Verei Brandner din Innsbruck. Albumul urmeaza sa fie finalizat la mijlocul verii. De asemenea, artistul mai pregateste o expozitie care va avea loc la Paris, programata pentru toamna acestui an. (I.P.)

 

 

 

Leave a Reply