Procuror condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare! Curtea de Apel Timisoara l-a trimis dupa gratii pe fostul sef al Parchetului Bihor

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Popa Vasile Constantin, a fost trimis dupa gratii pentru o perioada de 3 ani, dupa ce Curtea de Apel Timisoara l-a gasit vinovat pentru comiterea infractiunii de santaj.


In acelasi dosar, magistratii banateni au desfiintat, efectiv, rechizitoriul DNA, fostul procuror fiind achitat pentru nu mai putin de 12 infractiuni, printre care luare de mita, abuz in serviciu, sustragere sau distrugere de inscrisuri, trafic de influenta sau favorizarea faptutorului.

De asemenea, tot cu achitari s-au ales si coinculpatii David Florian Alin, trimis in judecata pentru cumparare de influenta, si Mihalache Gabriel-Constantin, acuzat de efectuarea unei prevalari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala.

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA au descris un adevarat festival al infractiunilor care l-au avut in prim plan pe Popa Vasile-Constantin, atat in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, cat si de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.

In perioada 2011-2014, a primit de la un denuntator, diferite foloase necuvenite, constand, in principal, in plata periodica (de circa 2 – 3 ori pe luna) a unor sume de bani cuprinse intre 500 si 1.500 euro. De asemenea, denuntatorul i-a construit si amenajat inculpatului Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de camp si i-a asigurat si alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazari la hotel, precum si alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul. Valoarea totala a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denuntator este de circa 50.000 euro. 

In schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, in calitatea pe care o detinea, urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului, desi legal si conform atributiilor de serviciu, ar fi trebuit sa ia masuri pentru tragerea la raspundere penala a denuntatorului, implicat in activitati evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

In perioada 2013 – 2014, a constrans o persoana sa ii remita o suma de bani, prin amenintarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, in cazul in care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentand diferenta de bani ramasa nerestituita dintr-un imprumut acordat anterior. Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, precum si de relatiile pe care le are cu institutii de control de pe raza judetului, fapt ce a creat si a accentuat starea de temere a persoanei vatamate; in perioada care a urmat, firma apartinand persoanei vatamate a fost controlata in repetate randuri, fiind aplicate si sanctiuni contraventionale.

In perioada iunie – septembrie 2009, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu, distrugand un rechizitoriul intocmit in data de 10.06.2009, emis intr-un dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, dupa care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a unei persoane care avea calitate de invinuit, fara a emite solutie procedurala de infirmare a actului de sesizare a instantei, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru invinuit.

In perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, a distrus un alt rechizitoriu intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fusesera invinuite in acel dosar. La data de 31 ianuarie 2011, a fost intocmit un nou act de sesizare al instantei, dispunandu-se trimiterea in judecata a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.

In cursul anului 2009, in calitate de prim- procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, a rupt un act de sesizare a instantei din data de 11.08.2009, intocmit de un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, ce privea o persoana cercetata pentru comiterea infractiunii de sustragere de la recoltarea probelor biologice. Ulterior, inculpatul Popa Vasile Constantin a dispus ca un alt procuror sa-i aplice persoanei respective sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii in cuantum de 1.000 lei, impiedicand astfel cursul justitiei si determinand stoparea procesului penal.

In cursul lunii aprilie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe inculpatul Mihalache Gabriel-Constantin, in calitate de sef al Serviciului de Medicina Legala Bihor, sa-si dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era in moarte cerebrala, intr-un caz in care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinta compromiterii autopsiei medico-legale.

In cursul anului 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, in calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, a perceput de la inculpatul David Florian-Alin foloase necuvenite, constand intr-un autoturism marca Volvo, in valoare de aproximativ 26.900 euro.

In schimbul acestui folos necuvenit, Popa Vasile Constantin a promis ca intervine si chiar a intervenit la procurori aflati in subordinea sa, in scopul rezolvarii dosarelor penale pe care celalalt inculpat le avea la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius.

Sentinta Curtii de Apel Timisoara nu este definitiva, verdictul final urmand sa-l pronunte judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (V.E.)

Sursa foto: bihoreanul.ro

 

One thought on “Procuror condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare! Curtea de Apel Timisoara l-a trimis dupa gratii pe fostul sef al Parchetului Bihor

  1. Un golan, pai numai 3 ani după atatea abuzuri??? Altu’ pentru un cozonac sta 4 ani si asta doar 3 ani??

Leave a Reply